Logo image
Logo image

Het belang van stretchen

3 minuten
Het is nodig om je lichaam voor te bereiden op lichaamsbeweging en om je spieren na het sporten te ontspannen zodat ze in de oorspronkelijke staat terugkeren, iets wat helpt om blessures te voorkomen. We zullen in dit artikel het belang van stretchen uitleggen.
Het belang van stretchen
Laatste update: 20 november, 2019

Soms vergeten we als we trainen één van de belangrijkste onderdelen van het proces: stretchen. Het belang van stretchen is groot: het is net zo noodzakelijk voor ons lichaam als het trainen ervan. 

Wat is het belang van stretchen?

Al is lichaamsbeweging gezond en goed voor ons lichaam, het is niet de natuurlijke staat van het lichaam. Daarom ondergaat je lichaam in deze toestand veranderingen, wat betekent dat het uiteindelijk naar zijn oorspronkelijke staat terug moet keren.

Some figure
Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen van stretchen:
  • Voorkomt blessures
  • Helpt pijnlijke spieren te voorkomen
  • Elimineert spierspanning
  • Bereidt het lichaam voor op lichaamsbeweging
  • Absorbeert melkzuur en helpt vermoeidheid tegen te gaan
  • Zorgt voor een staat van fysieke en mentale ontspanning na het sporten
  • Helpt je om je lichaam beter te leren kennen

Als je na het sporten niet stretcht, kan het gebeuren dat je spieren niet herstellen van de scheurtjes die ze hebben opgelopen, wat blessures kan veroorzaken en ernstige gevolgen kan hebben. Sommige van deze gevolgen kunnen een chronische aandoening zijn, zoals tendinitis.

Als het echt belangrijk voor je is, zul je er iets op vinden. Als het dat niet is, vind je altijd wel een excuus.

Naast al deze voordelen zijn er nog enkele meer. Bijvoorbeeld, stretchen na elke training zal ook je algemene prestaties verbeteren, want als je spieren sneller herstellen, worden ze sterker en zijn ze beter voorbereid op een nieuwe trainingssessie.

De juiste manier van stretchen

Hoewel sommige mensen het leuk vinden om voor het sporten te stretchen, raden we om deze stretch-sessie te vervangen door een warm-up sessie en in plaats daarvan na de training te stretchen.

Besteed er de nodige tijd aan

Het is belangrijk om elke spier te stretchen, of je hem nu wel of niet hebt belast. Om dit te doen moet je er wat tijd aan besteden, zeg zo’n tien minuten. Dus, maak er een prioriteit van om wat tijd van je trainingsroutine te besteden aan goed stretchen.

Some figure

Neem de juiste positie in

Stretchen mag nooit in een statische positie worden uitgevoerd, en nooit met plotselinge bewegingen.

Werk van onder naar boven

Om je bloedsomloop te stimuleren en ervoor te zorgen dat je geen enkel deel van je lichaam vergeet, kun je het beste beginnen met je voeten en eindigen met je hoofd.

  • Stretch eerst je hamstrings.
  • Ga verder met je quadriceps.
  • Rek vervolgens je buikspieren en nek.
  • Vergeet tot slot je armen niet.

Adem en ontspan

De ademhaling is één van de belangrijkste aandachtspunten bij het stretchen. Adem in terwijl je elke beweging aanneemt en adem uit terwijl je de spieren stretcht. Doe je ogen dicht, ontspan en concentreer je, en adem meerdere malen intensief.

Rek je spieren

Stretchen gaat niet om eenvoudige bewegingen uitvoeren. In plaats daarvan moet je druk ervaren in je gestrekte spieren, maar nooit pijn. Als je wel pijn voelt, stretch je waarschijnlijk verkeerd.

  • Elke aanspanning moet ongeveer 30 seconden duren.
  • Als je het gevoel hebt dat een spier niet meewerkt en pijn doet, is het mogelijk dat je hem verrekt hebt. Stop met stretchen en masseer de plek. Probeer na een paar seconden weer langzaam opnieuw te stretchen, terwijl je doorgaat met de massage.

Wanneer moet je juist niet stretchen?

Ondanks het belang van stretchen zijn er bepaalde situaties wanneer je niet moet stretchen of eerst advies moet inwinnen:

  • Als je een botbreuk of een blessure hebt.
  • Bij een ontsteking van de gewrichten.
  • Als je osteoartritis of een andere ziekte hebt die je botten aantast.
  • Als het pijn doet. Dit gebeurt omdat er iets niet goed zit, dus je kunt het beste je arts of fysiotherapeut raadplegen om te weten wat er gebeurd is en wat je eraan kunt doen.

Zoals je merkt is het belang van stretchen na het sporten enorm. Het draagt bij aan het voorkomen van blessures of ziekten die het gevolg zijn van lichamelijke activiteit. Als je niet weet hoe je moet stretchen kun je het ook aan een trainer in je sportschool vragen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ayala, Francisco, P. Sainz de Baranda, and Antonio Cejudo. “El entrenamiento de la flexibilidad: técnicas de estiramiento.” Revista andaluza de Medicina del Deporte 5.3 (2012): 105-112.
  • Fuentes, P. Calle, et al. “Los efectos de los estiramientos musculares:¿ qué sabemos realmente?.” Revista Iberoamericana de Fisioterapia y Kinesiología 9.1 (2006): 36-44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.