Logo image
Logo image

Basketballer Pau Gasol: analyse van zijn spelstijl

4 minuten
Pau Gasol werd gekozen als meest waardevolle speler in het kampioenschap voor de XXXVI-editie van het Europees basketbalkampioenschap heren.
Basketballer Pau Gasol: analyse van zijn spelstijl
Laatste update: 28 april, 2021

Pau Gasol wordt beschouwd als de beste speler in de geschiedenis van het Spaanse basketbal. Hij is ongetwijfeld een uitstekende atleet die indruk maakt op meer dan een paar mensen op en naast het veld. Dit is te danken aan zijn harde training en beheersing van technieken als hij speelt.

Hij debuteerde in zijn eerste wedstrijd in Spanje voor FC Barcelona toen hij slechts 16 jaar oud was. Het potentieel en de kwaliteit die Pau Gasol in handen had waren overduidelijk. Het was niet voor niets, het kostte hem namelijk maar een korte tijd om de sprong naar de NBA te maken en in 2001 de nummer 3 van de NBA-Draft te worden.

In de seizoenen 2002 en 2003 miste Pau geen enkele wedstrijd. Hij was zelfs de enige Grizzly die in elk van de wedstrijden aanwezig was. Hoewel dat niet de beste jaren van de speler waren, werd alles vanaf het seizoen dat daarop volgde beter.

Sindsdien is hij zes keer All-Star geweest, sterspeler tot 2008 in Memphis, tweevoudig NBA-kampioen bij de Los Angeles Lakers en last but not least een belangrijke speler voor de Chicago  Bulls.

Pau Gasol: made in Barcelona

Some figure

Momenteel staat hij onder de leiding van Greg Popovich in San Antonio, wat waarschijnlijk zijn laatste dienst bij het NBA-basketbal zal zijn. Het mag duidelijk zijn dat het na zoveel jaren spelen niet verwonderlijk is dat zijn spel evolueerde. In tegenstelling tot anderen was hij echt uitzonderlijk.

Waarom kwalificeren we het als uitzonderlijk? Omdat spelers na een tijdje, vanwege hun leeftijd en lengte, de neiging hebben om een fysieke ‘inzinking’ te ervaren die hun spel beïnvloedt. In het geval van Gasol was dit echter niet het geval.

Een buitenschot van hoge kwaliteit

Naarmate de seizoenen verstrijken, heeft Pau zijn aantal als shooter verbeterd om een respectabel figuur te worden die verder ging dan de perimeter. Dit is wat Aito Garcia erover zegt:

”Zonder een buitengewone schutter te zijn, heeft hij de intelligentie om te weten wanneer hij naar de basket moet gooien.”

Door dit toe te voegen aan zijn vermogen om de ruimtes in te schatten, wat altijd een van zijn belangrijkste kwaliteiten is geweest, hebben zijn verbetering op middellange afstand en zelfs lange afstandsschoten hem tot een  all-round speler gemaakt.

Al in Chicago had Pau veel betekenis wat betreft deze twee aspecten. Hij had percentages van 46,2 procent en 34,8 procent gedurende de twee seizoenen die hij daar doorbracht.

Zijn rol als regelaar in het spel

Dit nieuwe vermogen om vanaf elke plek in het veld gevaar te creëren, wordt aangevuld met de intelligentie die Pau al koesterde. Hierdoor kan hij goede schietkansen genereren voor zijn teamgenoten. Dit blijkt uit het gemiddelde van 3,2 assists per wedstrijd gedurende zijn hele carrière.

Zijn vaardigheid om wedstrijden te dirigeren lijkt aanverwant, aangezien zijn broer Marc ook om deze kwaliteit bekend staat. Hij is in staat geweest om Pau af en toe te evenaren en zelfs te overtreffen.

Opoffering om te verdedigen

Over de inzet om de basket te verdedigen valt niet te onderhandelen in de teams die Popovich traint. Hij lijkt het zijn spelers op een natuurlijke manier en zonder argumenten bij te brengen: als je bij de Spurs speelt, dan verdedig je.

Deze defensieve filosofie past goed bij de Spaanse spil. Sinds zijn komst in de competitie heeft hij een exponentiële groei laten zien wat verdediging betreft.

Tijdens zijn eerste seizoen in Chicago bereikte zijn verbetering zijn hoogtepunt. Hij was zijn beste versie als rebounder, met 11,8 basketschoten en 2 blocks per wedstrijd.

Pau Gasol: een onvermoeibare winnaar

De prestaties die Pau Gasol tijdens zijn carrière heeft behaald zijn talloos, zowel nationaal als internationaal. Het gaat hier om de volgende: tweede NBA-Spanjaard, de eerste die een All-Star Wedstrijd speelt (’06), de eerste die zich kwalificeert voor de play-offs (Memphis ’04) en het winnen van het NBA-kampioenschap (Lakers ’09 en ’10).

Hij heeft ook de Memphis sterspeler-records op zijn naam voor:

  • totaal aantal gescoorde punten
  • gespeelde wedstrijden
  • gespeelde minuten
  • gescoorde en gepoogde basketschoten vanuit het veld
  • gescoorde en gepoogde vrije worpen
  • verdedigende rebounds
  • totale rebounds
  • blokkeringen en verliezen
  • tweemaal derde NBA-kwintet (2009 en 2010) en tweemaal het op een na beste kwintet (2011 en 2015).
Some figure

Daarnaast is hij ook een van de slechts vier spelers in de geschiedenis van de NBA (Engelse link) met minstens 20.000, 10.000 rebounds, 3.500 assists en 1.800 blocks tijdens het reguliere seizoen, samen met Kareem Abdul-Jabbar, Tim Duncan en Kevin Garnet.

Ondanks al zijn prestaties lijkt Pau het verlangen om te winnen niet te hebben verloren en blijft hij zijn spel elke dag verbeteren.

We zullen hem nooit meer zien spelen op het niveau dat hij had toen hij bij de Lakers speelde. Of zoals toen hij de 40 punten scoorde voor Frankrijk in een halve finale van de Eurobasket.

Er is echter nog een lange weg te gaan tot de dag waarop we moeten opstaan en afscheid moeten nemen van de grote Pau Gasol. Laten we dus van zijn spel genieten tot die dag aanbreekt.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.