Logo image
Logo image

De beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis

4 minuten
Door de geschiedenis heen zijn er tennissers geweest die een tijdlang het spelen op gras hebben gedomineerd. Hieronder analyseren we enkele van de beste.
De beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis
Laatste update: 12 april, 2021

In de tenniswereld is spelen op gras niet eenvoudig. We kunnen echter zeker enkele tennissers noemen die deze ondergrond goed onder de knie hebben. Ze worden beschouwd als de beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis.

Ze hebben hun triomfen niet allemaal op dezelfde manier behaald, maar het is toch de moeite waard om even de tijd te nemen om terug te kijken op hun unieke traject.

Wat ze allemaal gemeen hebben is hun uithoudingsvermogen en verlangen om zich te overtreffen. Het beheersen van bepaalde technieken is de reden waarom deze atleten geschiedenis schrijven.

De vrouwelijke kracht op het gras: beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis

Some figure

Onder de beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis, zijn er verschillende uitzonderlijke vrouwen wiens traject wereldwijd wordt erkend, zelfs door mensen die de sport helemaal niet volgen.

De bekendste zijn waarschijnlijksde Williams-zussen, die samen 12 Wimbledon-prijzen in de wacht sleepten. Zeven prijzen zijn gewonnen door de jongere zus, Serena Williams. De andere vijf zijn gewonnen door de oudste van de twee, Venus Williams.

Het is de moeite waard om ook te vermelden dat een van de prijzen die Venus won op Wimbledon was door haar zus Serena te verslaan in de finale. Serena heeft deze echter trofee ook vier keer van Venus afgepakt tijdens de finales van dit toernooi.

Ook kunnen we Steffi Graf noemen, een voormalig Duitse tennisser, die is gestopt in 1999. Deze vrouw won de Wimbledon Grand Slam (Engelse link) namelijk zeven keer: 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1995 en 1996.

De vorderingen van Federer op gras

Ook moeten we de beste tennisser in de geschiedenis in de schijnwerpers zetten, Roger Federer. Hij heeft zeven Wimbledon-kampioenschappen gewonnen en acht in Halle. Verder is hij de speler met de meeste titels in de geschiedenis van grasbaanspelers.

Deze man uit Zwitserland heeft namelijk een record van 152 overwinningen en 24 nederlagen op deze tennisondergrond. Daarom heeft hij zichzelf gevestigd als beste grasbaanspeler in te tennisgeschiedenis.

Zijn stijl van volley en serveren was een van de beste, maar dankzij zijn serve en backhand wist hij zich te ontwikkelen en zijn prestaties op de snelste ondergrond in de tenniswereld te behouden.

Some figure

Pete Sampras, de koning van de tennisbaan: beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis

Totdat Federer de leiding nam, was Pete Sampras de beste speler, voornamelijk op gras. Hij was een andere kampioen met een geweldige beheersing van de volleystijl vanwege zijn krachtige opslag. Het leidde er dus toe dat hij tennis op gras domineerde.

Zijn record is het winnen van zeven Wimbledon-kampioenschappen. Hij werd ook de eerste speler van de Open Era door zeven Grand Slams van dit toernooi te winnen. Naast de Wimbledon-trofee won de Amerikaan andere titels op gras. Hij heeft een record van 101 overwinningen en 20 verliespartijen.

Pete Sampras heeft verklaringen afgelegd waarin hij verzekerde dat hij in zijn hoogtijdagen Roger Federer had kunnen verslaan.

Ik denk dat wat Roger niet op het gras tegenkomt, iemand met een echte serve en volley is, iemand die bereid is om op de baan te komen en druk op hem uitoefent. Mijn spel zou Roger echter een beetje ongemakkelijker maken. Ik zou naar het net komen bij beide serves, druk uitoefenen op zijn backhand en vanaf daar verder gaan. Denk ik dat ik hem had kunnen verslaan? Zeker. Ik denk niet dat iemand mij in mijn hoogtijdagen op gras had kunnen verslaan. Midden jaren ’90 voelde ik mij onverslaanbaar.”

-Pete Sampras-

McEnroe, temperamentvol maar zeer goed

De derde op onze lijst is John McEnroe: een speler met een explosief humeur, maar nog steeds beschouwd als een van de beste spelers van zijn tijd en een van de beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis.

Deze Amerikaan heeft een van de beste erelijsten op deze ondergrond met in totaal 121 overwinningen en slechts 20 nederlagen. Deze overwinningen hielpen hem drie keer de Wimbledon-titel te veroveren en hij was tweemaal verliezend finalist. Verder heeft hij ook acht welverdiende titels op zijn naam staan.

Björn Borg, de Ice man

Some figure

Een andere tennisspeler die we niet mogen vergeten, is Björn Borg. Hij was in staat precedenten te doorbreken en  zowel gravel- als grasbanen te domineren. Deze man uit Zweden won zes titels op gras en vijf daarvan waren opeenvolgend in het Wimbledon-toernooi. Dit was iets waar tot dan toe niemand in was geslaagd.

Borg was in staat om die spelers te verslaan met een serve en volley-speelstijl, dankzij het feit dat hij zijn spel achterin mixte met zijn manier van naar het net gaan. Hij heeft een record van 61 overwinningen en 11 verliezen op deze ondergrond. Hij stopte met tennis op 26-jarige leeftijd.

We zouden het over nog meer geweldige grasbaanspelers kunnen hebben, aangezien de spelers die we genoemd hebben niet de enigen zijn die dit oppervlak hebben gedomineerd. Ondanks dat waren de genoemde spelers wel de beste grasbaanspelers in de tennisgeschiedenis.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.