Logo image
Logo image

Wie zijn de tien vrouwen in de Formule 1?

4 minuten
De Formule 1 voor vrouwen bestaat, ook al heeft die niet dezelfde populariteit als die van de mannen. Dit is echter aan het veranderen omdat steeds meer vrouwen talent voor deze sport tonen.
Wie zijn de tien vrouwen in de Formule 1?
Laatste update: 15 april, 2021

Tot voor kort was de deelname van vrouwen aan de Formule 1 schaars en meer iets bijkomstig. Dat wil zeggen, er waren enkele vrouwen in de teams, maar het was niet gebruikelijk om vrouwelijke coureurs te zien meedoen, behalve in zeldzame gevallen. Vooral omdat men vond dat vrouwen lichamelijk gezien benadeeld waren.

Dit is echter aan het veranderen, dankzij de inspanningen van veel activisten. Zij waren verantwoordelijk voor het voeren van campagnes om te laten zien dat in sporten zoals de Formule 1 het geslacht niet relevant is en dat alleen vastberadenheid, vaardigheid en voorbereiding tellen.

Vrouwen kunnen zonder problemen meedoen, zowel in een exclusief vrouwelijke competitie als in een gemengde competitie. Het gaat erom de platforms te creëren en te promoten zodat ook zij kunnen deelnemen aan deze beroemde motorsport.

Gelukkig is de deelname van vrouwen aan de Formule 1 niet meer zo controversieel. Binnenkort zullen we een wedstrijd hebben die de integratie van vrouwen in grote evenementen zal helpen.

Waarom zijn er geen vrouwen in de Formule 1?

Als we het percentage vrouwen in de Formule 1 analyseren, dan zien we dat dit erg laag is. Omgekeerd hebben vrouwen in de lagere categorieën wel hun weg kunnen vinden, voornamelijk in karts.

Vragen als “op welk moment zullen ze de wedstrijd verlaten?” en “waarom bereiken vrouwen geen hogere categorieën?” komen op dit moment veel voor. Sommige coureurs denken dat dit komt doordat er geen stuurbekrachtiging is in de tussenliggende categorieën, dus het draaien van het stuur is een grote moeilijkheid. Bovendien vereist het aanzienlijke kracht.

In werkelijkheid gaat het echter niet alleen daarover. Geld speelt ook een fundamentele rol, vooral in termen van sponsoring en ondersteuning.

De tien vrouwen in de Formule 1

Tot nu toe zijn slechts tien vrouwen erin geslaagd de veeleisende wereld van de Formule 1 te betreden. Verder zijn slechts vijf van deze vrouwen gaan deelnemen aan een wedstrijd. De andere vrouwen waren testrijders.

De pionier van al deze vrouwen is de Italiaanse coureur Maria Teresa de Filippis. In de seizoenen 1958 en 1959 nam ze deel aan in totaal vijf races en in drie daarvan kwalificeerde ze zich voor deelname aan de race.

Some figure

Na haar succes arriveerde Lella Lombardi in de jaren zeventig. Ze nam deel aan meer Formule 1-races dan enig andere vrouw in de geschiedenis; een totaal van 17. Ze is ook de enige vrouw die ooit punten heeft behaald.

Later deden drie andere vrouwen mee: Divina Galicia, Desire Wilson en Giovanna Amati. Geen van deze vrouwen kon zich echter voor een race kwalificeren.

Er zijn andere vrouwen die hun naam in de geschiedenis hebben achtergelaten, zoals Maria de Villota. De Spaanse coureur was zonder twijfel een veelbelovende vrouw, maar helaas kreeg ze een dodelijk ongeval als testrijder voor Marussia Motors.

Beloftes voor de toekomst

Het is voor vrouwen moeilijker om een plaats te veroveren in de Formule 1. Desondanks zijn er nog steeds vrouwelijke coureurs die willen vechten voor hun droom om Formule 1-kampioen te worden. Wie weet of een van de volgende vrouwen de volgende startende coureur wordt:

  • Tatiana Calderon: de 24-jarige Colombiaanse coureur is momenteel testrijder voor het Sauber-team. Met een lange carrière in onder meer GP3 en Formule 3, is het nog steeds een strijd om een plaats te bemachtigen.
  • Simona Silvestro (Engelse link): deze Zwitserse coureur debuteerde in 69 races in de IndyCar Series en won de tweede plaats als haar beste resultaat. Haar droom is om de Formule 1 te bereiken, waar ze al een paar testritten heeft gemaakt met het Sauber-team.
  • Marta Garcia: begin 2017 was deze coureur op weg om te tekenen bij het Renault Sport Academy-programma voor jonge talenten. Negen maanden later besloot het Franse merk om niet door te gaan met dit programma, dus de toekomst van Marta Garcia is onzeker.
Some figure
Carmen Jorda / Foto met dank aan El Mundo.

Een kampioenschap voor vrouwen?

Voordat hij zich terugtrok uit de competitie, toonde Bernie Ecclestone steun voor een grotere vrouwelijke aanwezigheid in de Formule 1. Hij stelde ook de oprichting voor van een kampioenschap voor vrouwen, bestaande uit zes races waarin de prijs voor de winnaar een Formule 1-testrit zou zijn.

Eén oplossing die tot doel heeft de ongelijkheid binnen deze sport te beëindigen, is het creëren van een parellel Formule 1-kampioenschap, alleen voor vrouwen. Het is alleen echter een nogal controversieel voorstel, aangezien niet iedereen het erover eens is om een scheiding tussen de seksen te bevorderen.

Desondanks zijn velen van mening dat een opstelling van vrouwen de eerste stap zou kunnen zijn om coureurs te helpen deelnemen aan de grote competities in de Formule 1. Daarom zijn er veel verwachtingen met betrekking tot de nieuw gecreëerde W-series.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.