Logo image
Logo image

Wie is de beste basketbalspeler in de geschiedenis?

4 minuten
Hoewel de beste basketbalspeler niet voor iedereen dezelfde persoon is, stelt een gezonde discussie ons in staat het werk van veel topsporters te erkennen.
Wie is de beste basketbalspeler in de geschiedenis?
Laatste update: 27 mei, 2021

Sinds de oprichting van basketbal (ook wel de sport met de ringen genoemd), hebben veel atleten deelgenomen aan de grote competities. Uit deze atleten kunnen we de beste basketbalspeler in de geschiedenis evalueren en kiezen. Dit is waarschijnlijk echter geen gemakkelijke taak!

Om de lijst in te korten, moeten we eerst alle spelers elimineren die nog nooit in de NBA hebben gespeeld. Vanwege het verschil tussen Amerikaans basketbal en de rest van de continenten, zal dit het eerste selectiefilter zijn.

Met de lijst met verschillende NBA-spelers, die teruggaat tot de oprichting in 1946, kunnen we aan het volgende filter om te selecteren beginnen: het kiezen van de beste speler uit elke periode.

De beste basketbalspeler uit elke periode

Per slot van rekening zijn er in elke periode spelers die zich van de rest onderscheiden en naam wisten te maken in de geschiedenis van het basketbal. In sommige gevallen zijn de namen onbetwistbaar, in andere gevallen is de discussie nog open. Het is dus belangrijk om de verdiensten van elke persoon te identificeren en te erkennen, op basis van hun persoonlijke reis.

In de jaren ’50 en ’60 was Bill Russell de beste basketbalspeler in de geschiedenis. Toen in de jaren ’60 en ’70 was het Wilt Chamberlain. Later in de jaren ’80 was het Magic Johnson en in de jaren ’90 Michael Jordan. Tijdens het eerste decennium van de 21ste eeuw was Koby Bryant de beste. Op dit moment zegt men dat ‘Koning James’ bovenaan staat.

Some figure

ook interessant om te lezen:
De best betaalde atleten ter wereld: dit zijn ze

Als we er zo naar kijken, dan zou de beste basketbalspeler in de geschiedenis uit deze zes namen moeten bestaan. Maar er zijn nog vele anderen die hun plaats zouden kunnen innemen. Denk aan Larry Bird, Isaiah Thomas, Abdul-Jabbar, Shaq en nog veel meer. Toch moeten we ergens beginnen met het eliminatieproces.

Hoe kiezen we de winnaar uit de zes finalisten? De makkelijke manier zou zijn om het te doen op basis van statistieken. Maar Rajon Rondo citerend: “statistieken zijn als bikini’s. Ze laten je veel zien, maar ze verbergen het belangrijkste voor je!”

Dit is een vrij goed standpunt met betrekking tot dit onderwerp, dat ons zorgen baart. Statistieken zijn belangrijk, maar de beste speler in de geschiedenis zou meer moeten zijn dan dat.

Top vier

Bill Russell en Wilt Chamberlain zullen de eerste spelers zijn die we zullen elimineren. Ondanks dat hij een geweldige speler was, werd de eerste gekozen omdat hij 11 ringen had gewonnen.

De laatste leverde geweldige prestaties, zoals het scoren van 100 punten in een NBA-wedstrijd (Engelse link), wat een NBA-record is. Hij zei toen: “ik zal zelfs nog kunnen spelen als ik vijftig ben.”

Het podium

Door de bovengenoemde twee te elimineren, hebben we nog vier kandidaten over: Magic Johnson, Kobe Bryant, Jordan en LeBron. Aangezien Magic en Kobe zeker de twee beste Lakers in de geschiedenis zijn, zou één van hen de strijd moeten verlaten.

Some figure

Hoewel Kobe een speler was die in staat was om de fans verliefd op hem te laten worden, lijken Magic’s rivaliteit met Larry Bird en zijn strijd tegen HIV hem de top drie waardig te maken.

Nu we onze top drie hebben, kunnen we het er allemaal over eens zijn dat Magic de bronzen medaille zou moeten krijgen. Dus nu komt de moeilijkste beslissing: wie kiezen we? Michael of LeBron?

De beste basketbalspeler in de geschiedenis: de finale

Voor veel connaisseurs in de sportwereld in het algemeen en basketbal in het bijzonder, was Michael Jordan de eerste moderne atleet. Hij won ook drie ringen op rij voordat hij terugkeerde van zijn pensioen om er nog drie te winnen en om de glorie van het winnen van het Olympisch goud in Barcelona 1992 die de VS verloren was terug te krijgen.

LeBron daarentegen heeft zeven finales gespeeld – zes op rij – waarvan hij er vier verloor. Hij was niet in staat om Bryant op zijn best, The Big Three Celtics of de Popovich Spurs te verslaan. Zijn samenkomst met onder andere Dwyane Wade en Cris Bosh was van fundamenteel belang voor het winnen van zijn eerste twee ringen.

Als we het zo beschrijven, dan lijkt het duidelijk wie de prijs voor de beste basketbalspeler in de geschiedenis zou moeten krijgen. We mogen echter niet vergeten dat LeBron altijd in de schaduw van Jordan heeft moeten leven.

Hij werd altijd vergeleken met hem sinds zijn komst in de competitie, iets dat niet gemakkelijk is om mee om te gaan, en hij liep er ook niet mee te koop. Ondanks alles is de beste basketbalspeler in de geschiedenis niemand minder dan de grote Michael Jordan.

Some figure

Het zijn niet alleen zijn zes ringen (en evenveel MVP-finales), zijn terugkeer naar een recordseizoen, drie MVP-titels, zijn gouden medaille in Barcelona… Jordan zorgde voor een revolutie in basketbal en bracht het naar een ander niveau. 

Zonder hem is het mogelijk dat Bryant en LeBron niet zouden hebben bestaan, om nog maar te zwijgen van het feit dat zoveel mensen door hem verliefd werden op basketbal.

De ranglijst

  • Michael Jordan
  • LeBron James
  • Kobe Bryant
  • Magic Jonhson
  • Wilt Chamberlain
  • Bill Russell

Het is uiteraard mogelijk dat deze rangschikking voor elke persoon anders is, zowel in volgorde als wat namen van de spelers betreft (Engelse link). Wie denk jij dat de beste basketbalspeler in de geschiedenis is?

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.