Logo image
Logo image

De NBA Draft: hoe werkt dit loterij-systeem?

4 minuten
Het systeem dat door de NBA-commissaris wordt gebruikt, maakt de selectie mogelijk van de drie gelukkige teams die daardoor de eerste posities mogen kiezen wie er mogen spelen.
De NBA Draft: hoe werkt dit loterij-systeem?
Laatste update: 09 juni, 2021

De NBA Draft is een Amerikaans loterij-systeem dat uit twee rondes bestaat en elk jaar eind juni plaatsvindt. Het werd in 1950 gecreëerd als een specifiek systeem voor het selecteren van spelers onder de 23 jaar. Hoe doen ze dit tegenwoordig? Hieronder vertellen we je er meer over.

Sinds het seizoen 1984/1985 viert de NBA elk jaar de loterij die de toekomst van de beste basketbalcompetitie ter wereld beïnvloedt, of het nu voor korte, middellange of  lange termijn is.

Ondanks de vermoedens van fraude tijdens de eerste editie (Engelse link), is deze procedure essentieel voor de selectie van nieuw talent.

De NBA Draft

Het loterijproces van de NBA Draft is gebaseerd op een complex systeem van numerieke combinaties. Het probeert te ontsnappen aan de beschuldigingen van oplichting die elk seizoen weer ter sprake worden gebracht door verschillende partijen die het probleem daardoor steeds nieuw leven inblazen.

Voorafgaand aan de trekking ontvangt elk van de spelers een reeks willekeurige rangschikkingen van vier nummers, variërend van nummers 1 tot 14. Er mogen geen duplicaten tussen zitten.

Some figure

Afhankelijk van hun positie en resultaten krijgen de teams gedurende het seizoen meer of minder combinaties. Zo ontvangt het team met de laagste rang er 250 en het team met de beste balans over het jaar gezien van degenen die zich niet hebben gekwalificeerd voor de play-offs ontvangt er slechts 5.

Van de 1.001 mogelijke combinaties worden er 1.000 verdeeld. In het geval dat de specifieke combinatie in de trekking verschijnt die niemand heeft, dan begint het proces opnieuw. Nu we het hebben uitgelegd, kunnen we beter praten over wat de NBA Draft nou precies is.

Werking van de trekking

De trekking zelf vindt plaats in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van elk van de betrokken teams. Een beperkte groep journalisten die door de NBA is toegestaan mag ook aanwezig zijn.

Het belang van de top 3

Door middel van een getimed complex systeem trekt men de eerste vier getallen. Deze cijfers bepalen het team dat het voorrecht heeft om te selecteren voor de eerste positie van de Draft. Men herhaalt ditzelfde proces om de tweede en derde plaats te bepalen.

We moeten hier vermelden dat als een combinatie van een van de teams die die al gekozen zijn verschijnt, de trekking moet worden herhaald.

Some figure
Afbeelding met dank aan El Mundo.

De rest van de teams

De teams die niet zijn geselecteerd voor de eerste drie posities van de draft, worden vervolgens in dezelfde volgorde geplaatst waarin ze het seizoen zijn geëindigd.

Dat wil zeggen, als de drie winnende teams van de trekking het 1e, 2e en 4e team waren met de meeste kans om te winnen, gaat de vierde positie naar het team met het derde beste resultaat. Er vinden geen veranderingen plaats vanaf de vierde positie.

Het is duidelijk dat de NBA deze formule gebruikt, omdat ze deze als ideaal beschouwen om elk vermoeden van fraude weg te nemen. Vooral vanwege de moeilijkheid om de trekking te manipuleren en de volgorde waarop de ballen getrokken zullen worden te garanderen.

Om voor nog meer transparantie te zorgen, publiceert de NBA de video van de trekking op hun website. Bovendien is het traditie om er een economisch spektakel van te maken en daarom ook op televisie te zien.

Herhaling op televisie van de NBA Draft

Ongeveer een half uur nadat de NBA Draft is voltooid, wat we al hebben toegelicht, worden de resultaten openbaar gemaakt. De positie waarop elk team de komende maand juni zal uitkomen wordt dan aangegeven.

Elk team roept dan een tweede teamvertegenwoordiger op die een erefunctie bekleedt. De vertegenwoordiger zal op televisie verschijnen onder leiding van de vice-commissaris van de NBA. Zij zijn verantwoordelijk om de show te leiden.

Geen van de aanwezigen van dit ‘gala’ weet wat de resultaten zijn voorafgaand aan de trekking. Om ervoor te zorgen dat dit waar is, worden beide teamvertegenwoordigers ontdaan van hun mobiele telefoons. Dit voorkomt dat ze mogelijk informatie lekken.

Na de NBA Draft

Zodra de trekking gedaan is, is elk van de 30 teams die deel uitmaken van de NBA op de hoogte van de positie die ze voor die editie zullen kiezen. Dit vindt plaats in de daaropvolgende maand juni.

Vanaf dat moment kunnen ze gaan werken aan de strategie die het beste bij hen past, wat hun doelstellingen voor de korte, middellange of lange termijn betreft.

De planning omvat veel aspecten. Het varieert van het programmeren van trainingen met spelers die, vermoedelijk, binnen hun keuzemogelijkheden vallen, tot het aftasten van de markt om de waarde te beoordelen die hun keuzes zouden kunnen hebben in het licht van een mogelijke transfer.

Some figure

Einde van het seizoen

Hoewel het ongebruikelijk is dat transacties plaatsvinden vóór de avond van de Draft, kunnen spelers switchen vanaf het moment dat hun seizoen is afgelopen. Of het nu is dat ze uitgeschakeld waren in de play-offs of voor het winnen van het kampioenschap.

Tot slot, dit gecompliceerde proces zal eindigen op de dag van de maand waar het meest naar uitgekeken wordt in juni: de avond van de Draft.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen begrijpen hoe de Draft van de beste basketbalcompetitie in zijn werk gaat. Ook al is het een vrij complex proces, dat weerhoudt het er niet van interessant te zijn.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.