Logo image
Logo image

Senna en Prost, een geschiedenis van rivaliteit

4 minuten
Senna en Prost waren de hoofdrolspelers van de grootste rivaliteit ter wereld die zich afspeelde in de wereld van Formule 1. Deze twee mannen hadden zo’n talent dat ze een heel tijdperk domineerden.
Senna en Prost, een geschiedenis van rivaliteit
Laatste update: 12 mei, 2021

Het is onmogelijk om het over Alain Prost te hebben zonder Ayrton Senna te noemen, en vice versa. Beide coureurs speelden namelijk een hoofdrol in de grootste rivaliteit in de geschiedenis van de Formule 1.

De seizoenen werden geplaagd door conflicten, op en naast de baan, verwijten, woede en spanning… heel veel spanning. Senna en Prost zijn ongetwijfeld Formule 1-legendes geworden.

Deze rivaliteit begon bij een onschuldige expositie van auto’s. Het bereikte zijn hoogtepunt op het moment dat ze allebei teamgenoten waren bij McLaren en het eindigde met de tragische dood van Senna.

Het begin van de rivaliteit

De eerste keer dat Senna en Prost elkaar ontmoetten, was op een tentoonstelling op het Duitse circuit van Hockenheim in het voorjaar van 1984. Het ging om een vriendelijke, inaugurele race met streetcars. Hoewel de twee met een sfeer van hartelijkheid samen op het circuit arriveerden, verdween dit tegen het einde van de race.

Prost vertelde de pers verschillende keren dat hoewel ze vlak voor de race hartelijk spraken, Senna tegen het einde ervan nooit meer met hem sprak. Misschien was dit omdat de Fransman tot winnaar van de show werd uitgeroepen.

Op dat moment was Prost al een McLaren-coureur en begon Senna zijn carrière in de Formule 1 bij het Toleman-team. Een ervaren coureur versus een groentje die voor veel opschudding zou zorgen.

1988, het begin van de oorlog tussen Senna en Prost

In de wereld van de Formule 1 hoor je herhaaldelijk de zin: “je kunt geen twee hanen samen in dezelfde ren hebben,” en dat is precies wat McLaren deed. Omdat ze in hetzelfde team zaten, werden Senna en Prost rivalen.

Het eerste seizoen was relatief vredig, althans in vergelijking met wat er daarna zou komen. Senna kwam bij McLaren toen Prost er al een aantal seizoenen was en een welverdiende reputatie had opgebouwd.

Gedurende het seizoen zouden ze op een zeer hoog niveau strijden en overwinningen delen. In de Portugese Grand Prix vond een van de eerste manoeuvres plaats die een einde zouden maken aan de hartelijkheid tussen de twee.

Senna zette Prost in het nauw in de pits en in plaats van van te vertragen, bleef hij versnellen en won uiteindelijk de race. Later bood Senna zijn excuses aan.

In de laatste race van het seizoen, de Japanse Grand Prix, streden beiden om het kampioenschap. In een van de beste races in de geschiedenis van de Formule 1 treuzelde Senna wat bij de start, maar maakte hij een spectaculaire comeback in de regen totdat hij de eerste positie bereikte en wereldkampioen werd.

1989, Prost is kampioen

Some figure
Foto met dank aan Stuart Seeger

Het volgende seizoen verwachtte een toename van de spanning tussen beide coureurs. In de GP van San Marino beschuldigde Prost Senna van het breken van het pact dat ze hadden gesloten met betrekking tot het van elkaar respecteren op de baan. Dit is het moment waarop confrontaties tussen hen begonnen plaats te vinden, binnen en buiten de circuits.

De ontwikkeling van het seizoen was niet zo close als het vorige. Senna leed aan allerlei instortingen terwijl Prost plaatsen op het erepodium had. Wederom was de Japanse Grand Prix de locatie van de explosie tussen de twee coureurs.

Senna moest Prost inhalen als hij de mogelijkheid om de titel te winnen wilde behouden. Toen de twee elkaar op de baan ontmoetten, crashten ze (Engelse link). Senna kon terugkeren in de race en hij won, maar werd gediskwalificeerd. Prost werd uitgeroepen tot wereldkampioen en aangenomen bij Ferrari.

1990, Senna heeft zijn wraak

Some figure

In 1990 reed Ayrton Senna op het hoogste niveau en bleef praktisch het hele kampioenschap de beste coureur. Prost had echter nog steeds opties.

Tot verbazing van de Braziliaan vertelde de FIA hem na het behalen van de poleposition dat ze de basisopstelling hadden veranderd en dat hij aan de buitenkant moest beginnen. Hoewel hij boos was, hield Senna het traject vanaf de start vol en beide coureurs eindigden in het grind aan het einde van de eerste bocht. Zo werd hij wereldkampioen.

Het einde van de rivaliteit tussen Senna en Prost

De rivaliteit duurde een paar jaar, maar pas toen Alain Prost met pensioen ging (in 1993) sloten ze allebei vrede. Bij de laatste race van Prost omhelsden ze elkaar en maakten grapjes op het podium. Dit legde de laatste hand aan de sterkste rivaliteit in de geschiedenis van de Formule 1.

Later erkende Senna dat racen zonder Prost niet hetzelfde was en bleven ze contact houden. Toen het tragische ongeluk een einde maakte aan het leven van Senna, reisde Prost naar Sao Paulo om zijn kist te dragen. Verder werd Prost lid van de Ayrton Senna Foundation.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.