Logo image
Logo image

James Harden: analyse van zijn spelstijl

4 minuten
Het potentieel dat James Harden op het veld laat zien, plus de grote aantrekkingskracht die hij daarbuiten heeft, en daarbij nog zijn charisma, brengt ons ertoe een aantal regels aan hem te wijden. Ontdek meer over de spelstijl van de speler die bekend staat als The Beard.
James Harden: analyse van zijn spelstijl
Laatste update: 14 april, 2021

Als we het hebben over James Harden, hebben we het over een van de beste spelers van dit moment in de NBA. Seizoen na seizoen strijdt hij in de race om de titel van meest waardevolle speler. Hij behaalde de tweede plaats in 2015 en 2017.

Het belangrijkste kenmerk wat aanvallen betreft van Harden, nummer 13, is zijn vermogen om de basket van de tegenstander op een gemakkelijke manier te vinden. Waar hij ook staat in het veld en op welk moment dan ook, het moment dat hij kiest. Het is ongetwijfeld een kwaliteit waar niet alle spelers over kunnen opscheppen.

Een aanvallende storm

Die enorme pols en zijn ongelooflijke behendigheid om van zijn verdediger af te komen, maken hem tot een erg moeilijke speler voor het andere team om hem te stoppen.

Zijn beide kwaliteiten zijn de reden waarom Harden prestaties van 30, 40 en zelfs 50 punten kan leveren. Hij heeft deze score zelfs meerdere keren overschreden, iets dat we als volledig authentiek kunnen catalogiseren.

Zijn aanvallende repertoire is immens. Het is vermeldenswaard hoe hij de verdediging van de tegenstander zo gemakkelijk doorbreekt met zijn subtiele cross-over. Dit is bekend bij de verdedigers van de competitie. Verder kunnen we zijn step-back als ‘elegant’ beschrijven, omdat hij hierdoor vrijuit kan schieten met nauwelijks tegenstand.

Some figure

James Harden blijft proberen

Dit lijkt ons een goede titel om de zwakke plek van James Harden ironisch te omschrijven: zijn verdediging. Het lijdt geen twijfel dat James Harden veel bijdraagt aan zijn team.

Hij is als het ware in staat om praktisch alleen de wedstrijd te winnen, vraag het maar aan Ricky Rubio! Zijn bijdrage aan het verdedigende aspect van het spel is echter vrij matig (Engelse link), op zijn zachtst gezegd.

Zonder twijfel heeft Harden het meest duidelijke zwakke punt van alle topspelers die in de NBA (Engelse link) hebben gespeeld. Zeker als we kijken naar de geweldige speler die hij is.

Het feit dat hij een van de beste aanvallende spelers in de competitie is staat buiten kijf, maar dit is toevallig wel omgekeerd evenredig aan zijn verdedigende capaciteiten.

We zien Harden vrij vaak zijn positie verlaten, waardoor hij alleen onder de basket blijft en gemakkelijk kan scoren. Op dezelfde manier kan de tegenstander echter doordringen om te scoren zonder dat James enige speciale pogingen doet om te verdedigen.

Zijn tweede zwakte, hoewel veel minder opvallend dan de vorige, zijn de talrijke turnovers (bal kwijtraken net voor hij op het doel wil gooien) die James Harden per wedstrijd heeft.

Some figure

Kritiek op de beste speler?

Veel mensen aarzelen niet om hem te kwalificeren als een speler die nauwkeuriger moet zijn bij het selecteren van passes. Hij zou moeten vermijden zo impulsief te zijn.

Hij moet op zoek gaan naar de beste optie als het gaat om het assisteren van zijn teamgenoten. Zeker als we rekening houden met het aantal ballen dat door zijn handen gaat en het belang van een goede pass om te scoren.

Dit alles maakt het heel gebruikelijk om het bestuur van de Houston Rockets te zien verschijnen ter verdediging van hun beste speler. Ze proberen de externe kritiek op hun protegé het zwijgen op te leggen.

Als ze van hun team een duidelijke kanshebber voor de ring willen maken (zoals het er nu uitziet gaan ze er nog een seizoen voor), hebben ze een serieuze inzet van Harden nodig in de verdediging. Hij moet die passiviteit opzij zetten.

James Harden, een kampioen

Sinds hij in 2014 terechtgekomen is in Houston, is hij erin geslaagd om de rol van zesde man die hij leek te hebben bij OKC van zich af te schudden om de sterspeler te worden van een team dat kampioen lijkt te willen worden.

Some figure

Het lijkt duidelijk dat Harden de Thunder heeft verlaten voor meer dan alleen geld – 80 miljoen in 5 jaar vergeleken met de 54 miljoen aangeboden door Oklahoma.

Hij wilde namelijk kampioen worden en succes behalen in een team geleid door hemzelf. Dus wat hebben de Houston Rockets nodig om dit te bereiken? Mogelijk een speler die zich bij Harden kan aansluiten.

We zullen zien of het Chris Paul is, die een grotere financiële investering vertegenwoordigt. Wat ze echt nodig hebben is dat James Harden zijn verdediging opvoert. Vooral in de playoff-wedstrijden waarbij het op de details aankomt. Hij moet zich ook niet langer concentreren op het scoren alleen. We weten al dat hij dat heel goed doet.

Als het hem lukt dit te doen, zien we James Harden met pensioen gaan met verschillende kampioensringen en waarschijnlijk ook met enkele MVP-titels op zijn naam.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.