Logo image
Logo image

6 belangrijke dingen die je moet weten over de crosstrainer

4 minuten
De elliptische fiets of crosstrainer kan voor ons erg nuttig zijn bij ons streven om vet te verbranden. Het stelt ons in staat om het trappen in een normaal tempo af te wisselen met een tempo dat veel intensiever is.
6 belangrijke dingen die je moet weten over de crosstrainer
Laatste update: 08 april, 2021

De apparaten die we gebruiken om cardio te doen zijn niet alleen in de sportschool te vinden. Je kunt ze namelijk ook gewoon thuis hebben. De machines die we het meest gebruiken, zijn de loopband en de fiets. De laatste heeft echter de voorkeur vanwege het compacte ontwerp en de lage kosten. Verder is de crosstrainer op een completer niveau goed voor het lichaam.

Een crosstrainer die bij jou en je behoeften past

De crosstrainer zorgt voor een completere training van je armen en benen, waardoor je op de lange termijn meer vooruitgang boekt bij het verliezen van vet. Dit apparaat trekt echter niet iedereen aan en niet iedereen zal er dol op zijn. Velen geven misschien de voorkeur aan de conventionele fiets, waarop ze gewoon kunnen blijven zitten tijdens het trappen.

Hoewel specialisten de afgelopen jaren verschillende modellen of ontwerpen hebben ontwikkeld, neemt de crosstrainer vaak veel ruimte in. Je kunt hem namelijk niet opvouwen, wat wel het geval is met andere apparaten.

Het belangrijkste is dat je doorzet wat betreft je beslissing of doel om fit te worden. De crosstrainer kan je hierbij helpen. Het zal je ook helpen bij het versterken en vormen van je armen en benen!

Voordelen van de crosstrainer

Als je cardio-apparaten zoals de crosstrainer gebruikt, train je meer spierzones tegelijkertijd: bilspieren, kuiten, armen, borst, rug, quadriceps en hamstrings. Verder, omdat trainen op de crosstrainer meer integraal is dan andere apparaten, zul je niet alleen afvallen, maar ook spiermassa opbouwen. Dit hangt natuurlijk af van het implementeren van een geschikte techniek.

Over het algemeen heeft de oefening die je op de crosstrainer doet weinig impact, aangezien je hierdoor in een stabiele positie kunt blijven terwijl je de training doet.

Hoe train je op de crosstrainer?

Er is een eenvoudige wijze om met je oefeningen te beginnen. Houd er rekening mee dat als je de elliptische fiets gebruikt je verschillende delen van je lichaam traint, waardoor het risico op blessures ook toeneemt.

Het is daarom het beste om te beginnen met een korte, rustige opwarming van ongeveer 3 tot 5 minuten. Begin dan aan een intense sessie van ongeveer 90% van je maximale capaciteit gedurende tussen de dertig seconden en een minuut.

Tot slot volg je dit met een rustperiode met een lagere intensiteit van ongeveer 60%. Dit doe je ongeveer anderhalve minuut tot twee minuten.

Some figure

Volg deze routine en doe ongeveer tien herhalingen, waarnaar je terugkeert naar de rustige warming-up van ongeveer vijf minuten, vergelijkbaar met de warming-up waarmee je begon. Herhaal deze basisroutine minstens drie keer per week en zorg ervoor dat je je lichaam en je spieren tussenpozen of rustdagen geeft. Zorg ervoor dat je je deze perioden respecteert!

Voordelen van een goede techniek

Het belangrijkste doel hier is om vet te verbranden en dat bereik je met de juiste techniek. Vergeet niet dat een van de meestvoorkomende fouten is te geloven dat meer tijd op de crosstrainer zich vertaalt in een betere spiergroei. Maar zo zit het niet in elkaar.

Houd daarom rekening met het volgende als je de beste voordelen uit je training wilt halen:

  • Je moet de tijden respecteren en je spieren laten rusten, zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Als je dat niet doet, zullen je spieren een averechts effect hebben en zichzelf consumeren.
  • Je kunt beginnen met 20 of 30 minuten constante lichaamsbeweging. Als je spieren zich ontwikkelen, helpt dat jou om meer calorieën te verbranden en je prestaties te verbeteren.
  • Het idee bij de crosstrainer is om aan de handvaten van het stuur te trekken. Houd ze dus niet alleen vast! Op deze manier werk je ook aan de spieren in de armen en schouders. Om het een goede training te laten zijn, moet je dit alles doen met een gecoördineerde en gecontroleerde beweging.
  • Denk eraan om een rechte houding te houden, waar de balans tussen de kracht van het bovenlichaam en die van het onderlichaam samenkomen. Als je crosstrainer een controlescherm heeft, gebruik dit dan om je progressieve prestaties te meten. Je zult dan zeker resultaten zien!

Hoe weet je of je met de juiste intensiteit traint?

Een goede en eenvoudige manier om dit te weten, is door te kijken of je voeten stevig en ondersteund blijven op het pedaal terwijl je trapt. Als dit het geval is, ben je in een optimale positie en in de juiste intensiteit aan het trainen. Aan de andere kant, als je voelt dat je voeten loskomen, moet je de intensiteit verhogen. Je spieren moeten aan het werk zijn.

Hoeveel calorieën kan ik verbranden op de crosstrainer?

Voor sommigen is de crosstrainer het beste apparaat dat er is. Als je dit apparaat gebruikt voor een training met de juiste techniek, dan kun je elke 30 minuten tussen de 250 en 380 calorieën verbranden.

Tot slot, de crosstrainer is niet alleen een toegankelijke machine, maar ook een complete manier om te trainen. Of je het nu thuis of in de sportschool doet, je zult er veel uit kunnen halen, zowel op het gebied van gezondheid en lichamelijk gezien. In korte tijd zul je de resultaten zien!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.