Een goede houding op je hometrainer, tips en trucs

Je moet een aantal stappen volgen om een slechte houding tijdens het trainen op een hometrainer te voorkomen. Deze stappen verbeteren je prestaties en vertrouwen tijdens deze training.
Een goede houding op je hometrainer, tips en trucs

Laatste update: 20 november, 2019

De hometrainer is een geweldig apparaat voor cardio en de activiteit biedt vele voordelen en is zeer effectief. Echter, een goede houding op je hometrainer is belangrijk om niet het risico op blessures te lopen. Vandaag vertellen we je hoe je een goede houding op je hometrainer aanneemt bij het trainen.

Meestal duurt het even voordat je de routine met een hometrainer onder de knie hebt. Voor iedereen die er niet aan is gewend kan het bovendien wat oncomfortabel zijn.

Als gevolg daarvan doen ze iets wat ze niet zouden moeten doen. Ze beginnen hun positie op de hometrainer te veranderen. Denk hierbij aan de houding van:

  • armen
  • rug
  • billen
  • benen

Ook zijn er mensen die de fiets gewend zijn, maar nog niet de goede houding aannemen doordat de hometrainer verkeerd staat afgesteld. Het is belangrijk dat zowel het zadel als het stuur op de goede hoogte staan. Zo niet, dan train je waarschijnlijk in een slechte houding, en dat moet je altijd zien te vermijden.

Hoe je zorgt voor een goede houding op je hometrainer

Een goede zadelhoogte

1. Start met het instellen van de hoogte van het zadel

Vaak zien we mensen op de trappers stampen in een bijna onmenselijke positie, waarin de benen niet helemaal kunnen strekken. Dit is een vreselijke fout.

Je moet het zadel zo afstellen dat:

  • wanneer het pedaal zijn laagste punt heeft bereikt, je been bijna helemaal gestrekt is.
  • Je knie zich ter hoogte van je heupen bevindt, of net daaronder, als het pedaal op zijn hoogste punt is.
  • Als je naast de fiets staat, moet het zadel zich op heuphoogte bevinden.

Op die laatste manier kun je dus een goede inschatting maken van de juiste afstelling, waarna je aan de slag kunt! Overweeg bij het afstellen ook de afstand tussen het zadel en het stuur. Op sommige hometrainers kun je dit aanpassen, op anderen helaas niet.

  • We adviseren je om het pedaal zo ver mogelijk voorwaarts te brengen – op de ‘9 uur’ positie – en te zorgen dat je tenen niet voorbij je knieën steken.
  • Een ander trucje werkt als volgt: plaats je elleboog voorop het zadel en strek je armen naar het stuur. Je onderarmen moeten dan een rechte lijn vormen naar je uitgestrekte vingers.

2. De hoogte van het stuur

Als je fysieke beperkingen ervaart, zoals blessures of pijn, kan dit invloed hebben op hoe je het stuur instelt. Het belangrijkste punt om te herinneren is dat je altijd je rug recht houdt. Als je een gebogen rug hebt tijdens het trainen op de hometrainer, kun je je onderrug teveel onder druk zetten en beschadigen.

Bij de hoogte van het stuur hebben we twee alternatieven, afhankelijk van het doel dat je met deze training wilt bereiken. Welke je ook kiest, het is van groot belang dat je rug niet gebogen is.

  • Als je last hebt van problemen met je onderrug, is het beste advies om het stuur om dezelfde hoogte af te stellen als het zadel. Dit geldt ook voor beginners of trainingen met een lage intensiteit. Het zorgt ervoor dat je rug recht blijft.
  • Als je snelheid en kracht wilt opbouwen, zonder dat je daarvoor comfort opgeeft, dan kun je het stuur op een gemiddelde hoogte afstellen. Daardoor blijft je rug recht en lichtjes gestrekt. Deze positie is vrij normaal tijdens spinning-lessen of gevorderde routines.
Kracht zetten met je armen is een veelgemaakte fout

3. Armen en schouders

Als laatste moet je aandacht aan deze twee lichaamsdelen besteden, om een goede houding op je hometrainer te hebben. Wat je je altijd moet herinneren is dat je een gestrekte pose moet hebben.

  • Het is noodzakelijk dat je armen half gestrekt zijn en je schouders omlaag hangen. Dit betekent dat beide schouders ontspannen moeten zijn en comfortabel aan moeten voelen.
  • Zet geen druk op je armen en span ze niet aan. Het doel van je armen is om te zorgen voor grip en stabiliteit tijdens het trappen.

Andere veelgemaakte fouten om te vermijden

Om een goede houding op je hometrainer te hebben, moet je deze dingen niet doen:

  • Met je tenen trappen. De zool van je voet moet parallel zijn aan de grond als je been gestrekt is.
  • Je knieën te ver uit elkaar houden. Je knieën moeten niet naar buiten wijzen. Om dit te voorkomen controleer je of het zadel niet te laag staat.
  • Op het zadel wippen. Dit kan komen door een gebrek aan kracht of weerstand in je core.
  • Je ellebogen naar buiten laten wijzen. Deze incorrecte positie zet druk op je onderarmen en doet pijn aan je polsen.

Voordelen van een hometrainer

Deze training is erg goed voor je omdat hij je cardio-weerstand verbetert en praktisch geen risico op blessures oplevert. Dit geldt uiteraard alleen bij een goede houding op je hometrainer. Als je er regelmatig op traint, merk je de volgende voordelen:

  • Verbetering van je cardiovasculaire fitheid.
  • Verlies van vet en gewicht.
  • Geweldige training van je spieren zonder de gewrichten te beschadigen: het heeft weinig impact en je hoeft geen abrupte bewegingen te maken.
  • Het versterkt je immuunsysteem en helpt dus chronische ziektes te voorkomen.
  • Minder stress en opgebouwde spanning.

Met al deze tips en trucs kun je altijd een goede houding op je hometrainer aanhouden, zonder dat dat moeite kost. Bedenk je, een goede houding op je hometrainer is essentieel om alle vruchten van deze training te plukken. Ga met je hometrainer voor de spiegel staan, bekijk je fouten en verbeter ze!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.