De 6 grootste mythen over sportvoeding

Laten we eens kijken naar de grootste mythen over sportvoeding. Als je hier meer over te weten komt, dan trap je niet in allerlei valkuilen en je kan voortaan een optimaal rendement uit je work-outs halen.
De 6 grootste mythen over sportvoeding

Laatste update: 25 november, 2019

In het artikel van vandaag ontmaskeren we de 6 grootste mythen over sportvoeding. Je hebt ze vast weleens gehoord, maar wij gaan ze nu één voor één nauwkeurig bespreken. Zoals je hieronder zult zien, veel lijken de waarheid te vertellen en toch blijken het slechts mythen te zijn.

Van pasta word je dik: één van de mythen over sportvoeding

Pasta wordt veel gegeten door atleten vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten. Mensen hebben het altijd gelinkt aan gewichtstoename, maar dat is eigenlijk ongegrond. Aan de ene kant bevat pasta weinig vet, maar van de andere kant is het rijk aan:

Hierdoor is het perfect voedsel om het lichaam meer energie te geven, terwijl je niet veel vet binnenkrijgt. Let alleen wel op waarmee je de pasta combineert. Bewerkte sauzen of vette ingrediënten maken van pasta wel een minder gezond gerecht.

Vermijd water tijdens het eten

De relatie tussen water en voedsel is voor veel atleten niet meer te begrijpen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je water voor of na het eten moet drinken en nooit tijdens de maaltijd.

water drinken is niet schadelijk

Overweeg echter het feit dat water geen calorieën bevat en dat betekent dus dat het niet schadelijk kan zijn. Je moet alleen wel bijhouden hoeveel water je op een dag drinkt.

Spieren verdwijnen als je stopt met trainen

Dit is één van de mythen over sportvoeding die je het vaakst hoort en het is pertinent onwaar en ongegrond. Je hebt altijd spieren in je lichaam. Iedereen bezit spieren, ongeacht of een persoon nou een hele actieve of zittende leefstijl heeft.

Wat wel waar is, is dat je spieren krimpen als je stopt met je spieren trainen. Dat is volstrekt normaal, ze krijgen weer dezelfde omvang als voorheen.

Van tonijn gaan je spieren groeien

Tonijn is één van de populairste voedingsmiddelen onder atleten. Zij kiezen voor tonijn omdat het veel eiwitten bevat en weinig vet. Je moet echter niet denken dat je spieren zullen groeien door het eten van tonijn.

Het is waar dat qua voedingswaarde tonijn geweldig is en daarom wordt het atleten ook sterk aangeraden. Toch moet je wel goed begrijpen dat spiermassa kweken ook inspanning en doorzettingsvermogen vereist.

Een voedselproduct als tonijn kan je helpen om je doel te bereiken, maar de tijd die je in de sportschool doorbrengt is toch echt essentieel.

Voedingssupplementen kunnen schadelijk zijn

Er zijn veel mensen die geloven dat voedingssupplementen bijwerkingen hebben, waardoor ze schadelijk zijn voor het lichaam. Dit is absoluut een mythe. Als dit waar zou zijn, waren ze wel verboden.

een van de grootste mythen over sportvoeding

Vergeet niet dat alles dat je in de supermarkt of speciale voedingswinkels koopt, aan strenge regels gebonden is en regelmatig getest wordt. Hierdoor wordt de gezondheid van de consument gewaarborgd.

Hoe dan ook, wij raden aan om met een specialist over de dosering te gaan praten. Alles is namelijk afhankelijk van hoelang en intensief je traint.

Verzadigd vet is schadelijk voor je

Lange tijd dachten mensen dat verzadigde vetten schadelijk zijn voor onze gezondheid en daarom stonden ze op de zwarte lijst. Veel legden ook een verband met hartziekten.

Niettemin heeft dit geen wetenschappelijke basis. Als je een normale hoeveelheid verzadigde vetten consumeert, dan heeft dat niet echt een schadelijk effect op je lichaam.

Doe zelf onderzoek

Nu we de 6 grootste mythen over sportvoeding hebben weerlegd, blijkt dus dat niet alles wat we horen ook waar is. Zorg er bovendien voor dat je zelf onderzoek doet , want dan weet je pas echt zeker of de informatie die je krijgt wel klopt.

Dit is nu eenmaal de enige manier om vast te stellen of jouw voeding en oefeningen ook daadwerkelijk nuttig zijn voor je lichaam. Alleen zo bereik je het resultaat wat je voor ogen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lama, Alexis. (2020). Grasas Saturadas y Salud. Revista chilena de cardiología39(2), 188-190. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602020000200188
  • Murillo-Godínez, G, & Pérez-Escamilla, LM. (2017). Los mitos alimentarios y su efecto en la salud humana. Medicina interna de México33(3), 392-402. Recuperado en 16 de diciembre de 2022, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0186-48662017000300392&lng=es&tlng=es.
  • Rosado, JL, Rivera, J., López, G., Solano, L., Rodríguez, G., Casanueva, E., García, A., Toussaint, G., & Maulen, I. (1999). Desarrollo y evaluación de suplementos alimenticios para el Programa de Educación, Salud y Alimentación. Salud Pública de México , 41 (3), 153-162.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.