Hoe kan je je dagelijkse energieverbruik berekenen?

We krijgen voedingsstoffen binnen door wat we eten, maar onze lichamen gebruiken energie op verschillende manieren. Een bord met koekjes is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een bord met fruit. Hoe kan je je dagelijkse energieverbruik berekenen?
Hoe kan je je dagelijkse energieverbruik berekenen?

Laatste update: 25 mei, 2019

Er zijn diverse manieren en formules om te bereken hoeveel energie je elke dag verbruikt. Zou je dat eigenlijk ook weleens willen weten? In dit artikel zullen we antwoord geven op de vraag: hoe kan je je dagelijkse energieverbruik berekenen?

Wat is energieverbruik?

Eerst moeten we wel weten wat energieverbruik nou precies is. In het kort is dat de verhouding tussen de hoeveelheid energie die een lichaam nodig heeft en de hoeveelheid die het consumeert.

Het menselijk lichaam heeft een minimaal aantal calorieën nodig om alle stofwisselingsprocessen uit te voeren. Als je minder dan deze hoeveelheid consumeert, dan zal je lichaam zijn reserves aanspreken en als gevolg hiervan waarschijnlijk afslanken.

Aan de andere kant, eet je meer dan dat je lichaam nodig heeft, dan ontstaat er een overschot en daardoor zal je juist aankomen.

je dagelijkse energiebehoefte berekenen

Hierbij moeten we dus rekening houden met:

  • de hoeveelheden voedsel die we eten
  • onze dagelijkse activiteiten
  • leeftijd
  • stofwisseling
  • hormonen

Om een voorbeeld te geven, een atletische puber heeft waarschijnlijk een hoger energieverbruik dan een volwassene die 10 uur per dag op kantoor werkt.

Bereken het benodigde energieverbruik

Waarom zou je eigenlijk moeten weten wat je energieverbruik is? Welnu, als je wilt afvallen of aankomen dan is dit waardevolle informatie. Iedereen heeft een minimum aantal calorieën nodig, zodat de vitale onderdelen van je lichaam kunnen blijven functioneren. Daarom moeten we allemaal onze dagelijkse energieverbruik berekenen.

Zo kunnen we er zeker van zijn dat we de benodigde hoeveelheid binnenkrijgen. Wat betreft meer of minder calorieën, dat is afhankelijk van persoonlijke doelstellingen.

De Harris-Benedict formule is de bekendste manier om je energieverbruik te berekenen:

  • Vrouwen: 655 + (9,6 x gewicht in kilogrammen) + (1,8 x lengte in centimeters) – (4,7 x leeftijd in jaren)
  • Mannen: 66 + (13,7 x gewicht in kilogrammen) + (5 x lengte in centimeters) – (6,5 x leeftijd in jaren)

Laten we als voorbeeld nemen een 30-jarige vrouw die 60 kilo weegt en 1,70 meter lang is. Gebruik je deze berekening, dan is dat 655 + (9,6 x 60) + (1,8 x 170) – (4,7 x 30). Dit is 1.396 calorieën.

Voor een 45-jarige man die 95 kilo weegt en 1,90 meter lang is, gaat de berekening als volgt: 66 + (13,7 x 95) + (5 x 190) – (6,5 x 45) en dan kom je uit op 2.025 calorieën.

vrouw zit aan tafel te eten

Je dagelijkse energieverbruik berekenen

Met deze informatie kan je je totale dagelijkse energieverbruik berekenen overeenkomstig de lichamelijke activiteiten die je uitvoert. Als je helemaal niet traint, vermenigvuldig je het getal uit je eerste berekening met 1,2. Doe je wel lichte oefeningen (1 of 3 keer per week), vermenigvuldig het dan met 1, 375.

Mensen die redelijk actief zijn (3 of 5 keer per week) vermenigvuldigen met 1,55 en atleten die intense work-outs doen (6 tot 7 keer per week) met 1,725. Professionele atleten kunnen het ten slotte vermenigvuldigen met 1,9.

Eten en bewegen

Wanneer je gewicht wilt verliezen, consumeer dan minder calorieën dan je uiteindelijke berekening. Wil je echter spiermassa kweken of aankomen, dan moet je juist het tegenovergestelde doen en meer calorieën eten.

Je hebt ook meer flexibiliteit met je energieverbruik als je vaker traint of intense oefeningen uitvoert. Door meer energie te verbruiken hoef je niet minder te eten. Je beweegt immers meer.

Natuurlijk is het wel zo dat voor sommige mensen een dieet volgen makkelijker is dan naar de sportschool gaan. Het komt daarom dus allemaal neer op persoonlijke voorkeuren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.