Voor- en nadelen van zwemmen, een geweldige sport

Als je geïnteresseerd bent in zwemmen en eraan denkt om deze prachtige sport te gaan beoefenen, dan is het een goed idee om rekening te houden met de volgende voor- en nadelen. Zo kun je de voors en tegens afwegen voordat je eraan begint.
Voor- en nadelen van zwemmen, een geweldige sport

Laatste update: 25 november, 2019

Als je erover denkt om te gaan zwemmen, dan heb je zeker al een beetje vooronderzoek gedaan naar deze sport? Zwemmen biedt één van de beste full body-trainingen die er bestaan. Mocht je echter nog vragen hebben, dan helpen wij je deze te beantwoorden door de voor- en nadelen van zwemmen uit te leggen.

De voordelen van zwemmen

Laten we beginnen met het ‘goede nieuws’ over deze sport. Hier zijn zes voordelen van zwemmen, een sport die het hele jaar door door mensen van alle leeftijden wordt beoefend.

1. Het helpt je om af te vallen

Als je zwemt moet je lichaam de kracht van het water trotseren, maar je merkt de extra inspanning die het kost nauwelijks of niet. De toegevoegde weerstand stimuleert je stofwisseling, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt. Daarmee vergroot je ook je kans om af te vallen.

2. Het is goed voor je gewrichten

Als je zwemt kom je niet in aanraking met de grond, wat inhoudt dat je knieën niet te maken krijgen met extra kracht van de impact. Als je bijvoorbeeld op de grond traint, rent of springt, krijgen je knieën veel klappen te verdragen door de zwaartekracht en je lichaamsgewicht.

Als je daarentegen drijft hoeven je spieren je gewicht niet te dragen. Om deze reden wordt zwemmen aanbevolen voor mensen die kampen met:

  • Artritis
  • Spierpijn
  • Overgewicht

3. Zwemmen helpt ziekten te voorkomen

Wanneer je zwemt kun je ziekten zoals osteoporose, die bij vrouwen ouder dan 45 jaar de botten aantast, helpen voorkomen. Bovendien versterkt het zwemmen het immuunsysteem en vermindert het de kans op verkoudheid en de griep in de winter.

Jonge vrouw in een zwembad

4. Zwemmen vermindert stress

Zwemmen bevordert de productie van de neurotransmitter dopamine, die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stemmingen. Daarnaast draagt deze sport ook bij aan het verminderen van:

  • Angst
  • Stress
  • Mentale spanning

Het stelt je ook in staat om beter te slapen zodat slapeloosheid wordt voorkomen.

5. Goed voor je hart

Een van de belangrijkste voordelen van zwemmen, wat trouwens voor alle aerobe sporten geldt, is dat het je hartfunctie versterkt en je bloedsomloop in het algemeen verbetert. Dit betekent dat het helpt:

  • De bloeddruk te reguleren
  • Het risico op hartaanvallen helpt verminderen
  • De slagaders ‘reinigt’

6. Zwemmen stelt je in staat om meer te socialiseren

Tenzij je een zwembad voor jezelf huurt of een olympisch zwembad in huis hebt, zul je om te kunnen zwemmen met andere mensen om moeten gaan. Misschien zijn ze wel even oud als jij en worden jullie goede vrienden of trainingsmaatjes.

Dit is een groot voordeel voor mensen die alleen wonen of die niet veel vrienden hebben. Het helpt namelijk een verbinding te genereren met andere mensen die soortgelijke hobby’s delen.

De nadelen van zwemmen

Zwemmen is een volledige lichaamstraining en heeft veel voordelen, maar we moeten ook wijzen op de vijf belangrijkste nadelen van zwemmen:

1. Het verhoogt het risico op bepaalde blessures

Een van de belangrijkste nadelen van zwemmen is dat het de kans op bepaalde blessures verhoogt. Dit komt omdat de herhaalde bewegingen van het zwemmen soms schadelijk kunnen zijn voor je gewrichten of pezen.

Als gevolg hiervan verhoogt het zwemmen het risico op tendinitis, die de neiging heeft om te verschijnen wanneer je meer aan lichaamsbeweging doet dan aanbevolen wordt. Het kan de gewrichten aantasten en het is meestal vrij pijnlijk.

2. Schimmelinfecties

Mycosis, of een infectie veroorzaakt door een schimmel, is een ander nadeel van zwemmen. Echter, dit geldt voor elke andere sport als je na het sporten in de sportschool onder de douche gaat. Voetschimmel is één van de meestvoorkomende vormen van mycosis en kan voorkomen wanneer je de huid tussen je tenen niet goed afdroogt.

3. Huidallergieën

Zwembaden worden gedesinfecteerd met veel chemische producten zoals chloor. Deze stof kan niet alleen huidallergieën veroorzaken, maar het kan ook de slijmvliezen irriteren, met name de ogen. Je kunt het risico op oogirritatie verminderen door een goede zwembril te dragen.

Vrouw die in een zwembad duikt heeft nadelen van zwemmen

4. Je hebt wat extra spullen nodig

Om te gaan zwemmen heb je naast een zwembad, ook enkele andere essentiële uitrustingen of accessoires nodig. Je hebt bijvoorbeeld een zwempak nodig en soms is een muts over je haar verplicht. Bovendien is er niet altijd een zwembad in de buurt waar je kunt zwemmen.

Bovendien, als je een zwembad vindt waar je heen kunt gaan, dan zul je waarschijnlijk een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding moeten betalen.

5. Je zou in de winter kunnen stoppen

In de zomer is zwemmen een prachtige sport omdat het je afkoelt en je kunt naar het zwembad gaan zonder dat je op vakantie bent. Echter, als de winter komt is de kans groot dat je met deze sport stopt.

De eenvoudige handelingen van je omkleden, douchen, uit het water komen met nat haar en een badpak aantrekken als het buiten koud is, zijn voldoende redenen om ‘nee’ te zeggen tegen deze sport.

Tegelijkertijd brengen we zwemmen vaak in verband met winterse verkoudheden of griep. Dit kan namelijk gebeuren wanneer je na het verlaten van het zwembad niet warm genoeg gekleed bent.

Bovendien kan dit ook komen omdat je te lang in natte kleren blijft rondlopen. Maar als je voorzichtig bent is er geen enkele reden waarom je na een zwemles ziek zou moeten worden.

Zoals je ziet heeft zwemmen meer voordelen dan nadelen. Bovendien kun je de kans op genoemde nadelen verminderen door voorzichtig te zijn en bepaalde gewoontes te verbeteren.

Kortom, wij raden je aan om minstens twee keer per week te gaan zwemmen om te profiteren van alle voordelen van het zwemmen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arribas, I. S. (2002). Natación y flexibilidad. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad F’isica y Del Deporte.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.