Zeven mythes over ons lichaam
Zoals we al eerder op andere gebieden hebben gezien, stelt de studie van het menselijk lichaam ons in staat om de vele misvattingen die we hebben te ontkrachten. In dit artikel zullen we meer vertellen over de zeven meest populaire mythes van ons lichaam, die bovendien echt niet waar zijn.
Sociale netwerken en globalisering hebben geleid tot een grote hoeveelheid nepnieuws en nieuws met een lage geloofwaardigheid. Dit heeft weer geleid tot een popularisering van mythes over ons lichaam die niets te maken hebben met de werkelijkheid.
Eeuwenlang hebben mensen deze mythes van generatie op generatie doorgegeven, ook al zijn er geen bewijzen die deze mythes over ons lichaam ondersteunen.
Zeven mythes over ons lichaam
1. Ons brein gebruikt slechts 10 procent van zijn capaciteit
Deze uitspraak heb je vast vaak als een onweerlegbare waarheid gehoord, maar dit is niet waar. Dit is alleen het geval bij mensen die aan een bepaalde ziekte lijden waarbij ze niet meer de gehele capaciteit van de hersens kunnen gebruiken. Dat kan in zeldzame gevallen gebeuren.
Mensen gebruiken vrijwel elke dag hun hersencapaciteit. Om die reden zijn er dan ook geen geheime technieken om een verborgen potentieel te ‘activeren’.
2. Als je je haar scheert, komt het dikker terug
Ons haar groeit voortdurend. Knippen of scheren heeft geen invloed op de kwaliteit. De kwaliteit van haren wordt namelijk bepaald door genetica. Deze mythe over ons lichaam komt van het feit dat als het haar groeit, het er dikker uit ziet. Naarmate de tijd voorbij gaat, verkleuren en slijten de haren door de zon en de wind en daarom ziet het er dunner uit.
3. Suiker veroorzaakt hyperactiviteit
Dit is een verrassende stelling. Al jaren zijn we getuige geweest van ouders die hun kinderen niet toestaan bepaalde producten te eten om het stimulerende effect van suiker op het gedrag van kinderen te voorkomen.
Nu lijkt het er op dat deze mythe over ons lichaam eigenlijk geen wetenschappelijke basis heeft. Suiker kent door verschillende redenen onbetwistbare risico’s. Het verhoogt echter ook de productie van serotonine, een neurotransmitter die een kalmerende werking heeft.
4. Mensen hebben 5 zintuigen
Horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Dat zijn zintuigen die iedereen zo uit de mouw kan schudden. Het zal je misschien verbazen dat veel wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat mensen 5 zintuigen hebben.
Ze heten nociception en thermoceptie. Ze stellen ons is staat pijn te voelen en respectievelijk temperaturen te detecteren.
5. Je moet koffie drinken als je dronken bent
Je hebt zeker weleens koffie gedronken om de effecten van teveel alcohol te verminderen? Dit heeft echter niet het resultaat dat je misschien zou denken. Koffie kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben van waar je naar op zoek bent.
In werkelijkheid brengt koffie ons lichaam terug in de alerte staat die de alcohol onderdrukt. Dit helpt echter niet de negatieve effecten van alcohol op onze cognitieve processen te verlichten.
Tot slot: koffie kan je helpen om je wakkerder te voelen, maar je zult nog steeds dronken zijn. Om alcohol sneller uit je lichaam te verwijderen is het belangrijk veel water te drinken.
6. Lezen bij zwak licht is slecht voor de ogen
Deze typische bewering die moeders en oma’s geneigd zijn te zeggen, is niet wetenschappelijk bewezen. Door lezen bij zwak licht raken je ogen vermoeid, maar het zal je gezichtsvermogen zeker niet verpesten. Na slechts een paar uur pauze nemen, is het gezichtsvermogen weer normaal.
7. Je moet 2 liter water per dag drinken
We kunnen deze mythe ontkrachten vanuit verschillende perspectieven. Allereerst moet erop gewezen worden dat niet alle lichamen hetzelfde zijn. Daarom heeft niet elk lichaam dezelfde behoeften.
Ten tweede kunnen we ons niet alleen richten op water. We moeten alle vloeistoffen overwegen. Deze zijn aanwezig in drank, vlees, vis, eieren, groente en fruit. Natuurlijk levert drinkwater de grootste hoeveelheid vloeistof op die we dagelijks consumeren.
Tenslotte is het ook belangrijk te zeggen dat de hoeveelheid vloeistof die we moeten consumeren niet precies 2 liter is. Er is geen universele hoeveelheid en niemand heeft de voordelen van overmatige hydratatie bewezen. Het beste advies is daarom naar je lichaam te luisteren. Het lichaam heeft vrijwel perfecte sensoren om uitdroging te voorkomen.
Dus als je dorst hebt of als je tijdens het trainen veel vocht verliest, drink dan vooral water. Als je dat niet doet, gebeurt er echter niet direct iets. Je lichaam zal je zeker laten weten wanneer het nodig is meer te gaan drinken.
Zoals je kunt zien zijn veel van deze drogredenen diep geworteld. Een klein beetje wetenschappelijk bewijs is maar nodig om de mythes volledig te ontmaskeren. Vanaf nu zullen deze mythes over jouw lichaam je niet meer misleiden!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.