Suiker: hoe het je lichaam beïnvloedt en wat je eraan kunt doen

Over het algemeen eten we meer suiker dan goed voor ons is. De meest zichtbare gevolgen hiervan zijn veel mensen met (ernstig) overgewicht in westerse landen.
Suiker: hoe het je lichaam beïnvloedt en wat je eraan kunt doen

Laatste update: 03 februari, 2019

Suiker is een onderdeel van bijna alles dat we eten. Dit komt omdat veel etenswaren toegevoegde suiker bevatten. Dat bekent dat de suiker kunstmatig wordt toegevoegd, terwijl het voedsel van nature al suiker bevat.

In dit artikel onderzoeken we het effect van suiker op je lichaam. Je zult zien dat het eten van grote hoeveelheden suiker ernstige gevolgen kan hebben.

Naast gewichtstoename zijn er nog veel meer negatieve effecten. Die kun je gelukkig gemakkelijk vermijden door minder suiker te eten.

De meeste producten bevatten suiker, maar er zijn steeds meer alternatieven verkrijgbaar. Een voorbeeld van een alternatief voor suiker is stevia, een zoetstof die wordt gewonnen uit honingkruid.

Consequenties van te veel suiker

Gewichtstoename

Eén van de meest zichtbare effecten van suikerconsumptie is gewichtstoename. Suiker is een koolhydraat en daarom bevat het veel calorieën: vier calorieën per gram. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid en het is iets waar je rekening mee moet houden als je wilt afvallen.

Vrouw met overgewicht houdt een weegschaal vast

Nog een reden dat suiker bijdraagt aan gewichtstoename is dat het vaak een ingrediënt is in ongezonde producten. Deze voedingswaren bevatten ook veel verzadigde vetten en koolhydraten. Deze mix vormt een caloriebom die tot snelle toename van het gewicht kan leiden.

Vermoeidheid

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat het eten van zoetigheid ervoor kan zorgen dat je je tijdelijk vitaler en energieker voelt. Dit effect is nog duidelijker als kinderen veel te veel snoep hebben gegeten. Ze worden dan prikkelbaar en rusteloos en vaak krijgen ze een buikpijn na het snoepen.

Het energieke gevoel is van korte duur en wordt gevolgd door een veel sterker gevoel van vermoeidheid. Een excessieve hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat ons spijsverteringsstelsel vertraagt.

Daardoor duurt het langer om het andere voedsel dat we eten te verteren. Dit proces zorgt voor een gevoel van vermoeidheid en een laag energieniveau. Dit gevoel is nog sterker als je vlak daarvoor juist een energiek gevoel hebt gehad.

Vrouw die last heeft van vermoeidheid

Gaatjes in tanden en kiezen

Suikerconsumptie kan ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het gebit. Tandplak bouwt op tussen de tanden en beschadigt ze. Dit kan cariës (gaatjes) veroorzaken. Als je gaatjes niet op tijd behandelt kan het probleem verergeren. Het kan zelfs zijn dat er een tand getrokken moet worden.

Dit is een goede reden om je suikerinname te beperken en alleen de suikers te eten die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Vergeet ook niet om je tanden twee keer per dag te poetsen.

  • Poets je tanden niet direct na het eten, want dit kan het glazuur van je tanden beschadigen.
  • Het gebruik van mondwater voor of na het poetsen kan ook helpen. Dit kan de laatste restjes eten te verwijderen en je mond schoon houden.

Verzwakte afweer

Als je je moe voelt en weinig energie hebt dan kan dat komen door het eten van suikerrijk voedsel. We hebben al gezien hoe te veel suiker kan leiden tot vermoeidheid. Als je deze stof onverminderd blijft gebruiken, dan kan dit een immunologische verzwakking tot gevolg hebben.

Dit veroorzaakt een grotere kans op ziek worden of verkoudheid in de winter. Voordat je in de winter supplementen gaat nemen om je sterker te voelen kun je proberen om je suikerinname te verminderen.

Met deze eenvoudige aanpassing kunt je je afweer het hele jaar door versterken, vooral op die momenten van het jaar dat je makkelijk ziek kunt worden.

Het vasthouden van water

Dit is één van de minder bekende effecten van het eten van suikerrijk voedsel. Hoge suikerinname kan er voor zorgen dat je veel water vasthoudt en daardoor een gevoel van ontsteking en zware benen krijgt.

Mensen die veel water vasthouden kunnen proberen hun inname van suiker te beperken. Ook kunt je je inname van urineafdrijvende (diuretische) voedingswaren verhogen.

Buik met overtollig water

Voedingsmiddelen met een (licht) diuretisch effect zijn onder andere:

Naast de urineafdrijvende effecten zijn het ook gezonde alternatieven voor voedingsmiddelen met toegevoegde suiker.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.