Wat zijn de goede percentages lichaamsvet?
Als het je doel is om een sterker en een beter gedefinieerd lichaam te krijgen, dan is de hoeveelheid lichaamsvet van groot belang om deze resultaten te bereiken. Wat zijn de goede percentages lichaamsvet voor mannen en vrouwen?
Bij veel sporten is het verminderen van de hoeveelheid lichaamsvet een van de doelen die de sporters voor ogen hebben. Dit komt omdat een kleiner percentage aan lichaamsvet in de meeste gevallen betekent dat je prestaties beter zullen zijn.
Het kan echter ook een doel zijn voor mensen die niet per se competitief trainen of hun prestaties moeten verbeteren. Met de huidige populariteit van fitness is het duidelijk dat iedereen zijn uiterlijk probeert te verbeteren.
Iedereen wil graag gedefinieerde spieren krijgen. Dit doen veel mensen door hun percentages lichaamsvet te verlagen. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kun je op een gezonde manier vet verliezen?
Percentages lichaamsvet om je spieren te definiëren
Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat de percentages aan lichaamsvet te maken heeft met het BMI, maar dat het hier niet voor de volle 100% door wordt bepaald. Je BMI, of Body Mass Index, is de relatie tussen je lengte en je gewicht.
Het is mogelijk dat twee mensen wel dezelfde BMI hebben, maar nog steeds een heel andere lichaamssamenstelling hebben. Met andere woorden, waar bij de ene persoon het gewicht van spieren komt, komt het bij de andere persoon van vet.
Na deze belangrijke opmerking duidelijk te hebben gemaakt, kunnen we het nu hebben over de optimale vetpercentages waar iedere atleet aan zou moeten voldoen. Over het algemeen ligt dit percentage tussen de 12% en de 19%. Er zijn echter bepaalde verschillen tussen mannen en vrouwen. Deze zullen we later bespreken.
Hoe wordt het vetpercentage bepaald?
De procedure die men gebruikt om het vetpercentage in een lichaam te bepalen, heet bio-elektrische impedantie. Kort gezegd werkt dit door niet-detecteerbare elektrische impulsen door het lichaam heen te zenden. Deze impulsen lokaliseren vervolgens de vetvrije massa in het lichaam.
Hoe werkt deze methode? De procedure maakt gebruik van het feit dat vloeistoffen elektriciteit beter vervoeren dan vetten. Er zitten veel meer vloeistoffen in onze botten, spieren en bloedvaten dan in ons lichaamsvet.
Hierdoor duurt het bij iemand met meer vetmassa dus langer voordat de elektriciteit van de ene elektrode naar de andere gaat dan bij iemand met een kleiner vetpercentage.
Op die manier kan een expert met deze eenvoudige meting, die met een simpele weegschaal of een ander apparaat kan worden uitgevoerd, gedetailleerde informatie verkrijgen over de samenstelling van het lichaam van een patiënt. Er zijn echter ook analoge meters die doorgaans veel betrouwbaarder zijn dan bepaalde elektronische apparaten.
Optimale percentages lichaamsvet bij mannen
In het ideale geval zou het percentage lichaamsvet van een gezonde man tussen de 12% en de 14% moeten zijn. Als het percentage echter tussen de 15% en de 19% ligt, dan valt dit nog steeds binnen het gezonde gemiddelde.
Bij een hoger percentage, maar zolang het nog onder de 40% ligt, is er ook nog geen groot probleem. Dit zou betekenen dat het lichaam relatief meer vet bevat, maar dat zou de gezondheid van de persoon niet significant beïnvloeden. Wel zal het een enigszins verhoogd risico aan bepaalde ziekten met zich meebrengen.
Als de 40% aan lichaamsvet wordt overschreden, dan nemen de gezondheidsrisico’s flink toe en is het belangrijk dat er actie wordt ondernomen.
- Aan het andere uiterste komt het gehalte aan lichaamsvet van de meest getrainde en gezonde mannen overeen met een percentage van tussen de 6% en de 12%. Dit gaat om een fit persoon met goed gedefinieerde spieren.
- Een percentage dat tussen de 2% en de 5% ligt zit aan de benedengrens van de hoeveelheid vet die het lichaam nodig heeft om de meest fundamentele fysiologische functies te vervullen. Dat wil zeggen, dit ligt op de grens van wat als gezond wordt beschouwd.
Optimale percentages lichaamsvet bij vrouwen
Bij vrouwen varieert deze schaal nogal. Dit komt doordat hun lichaamssamenstelling, en daarmee hun vetpercentage, nogal afhankelijk is van de verschillende fysiologische functies die het vrouwenlichaam kan vervullen.
Vooral tijdens het moederschap ligt hun vetgehalte vaak hoger. Bovendien draagt hormonale productie, voornamelijk van oestrogenen, bij aan de vetopslag.
Normale niveaus bij vrouwen variëren van 20 tot 25%, hoewel percentages lichaamsvet van 17% tot 19% horen bij fitte vrouwen, en dus ook erg gezond is.
Vrouwen die veel spieropbouw hebben, komen vaak uit op een vetgehalte van tussen de 14% en 17%. De limiet is 10%, hoewel dit getal al negatieve consequenties zou kunnen hebben voor bepaalde lichaamsprocessen, zoals de menstruatie.
De maximale acceptabele percentages liggen op:
- ongeveer 26% voor matig overgewicht
- 45% voor obesitas
Zoals we weten, brengt deze laatste aandoening aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Ligt je vetpercentage hoger dan 45%, dan is het dus belangrijk dat je contact opneemt met een dokter.
Als conclusie kunnen we bevestigen dat de sleutel voor een goede gezondheid balans is. Het is prima om te proberen je percentages aan lichaamsvet te verminderen om je op die manier beter te voelen over je uiterlijk en je prestaties in de sport, maar het mag geen obsessie worden.
Bovenal is het essentieel om te voldoen aan de eisen van je lichaam en altijd een gezonde levensstijl te behouden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- J.R.. Alvero-Cruza, L.. Correas Gómezb, M.. Ronconia, R.. Fernández Vázqueza, J.. Porta i Manzañidoc. La bioimpedancia eléctrica como método de estimación de la composición corporal, normas prácticas de utilización. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-andaluza-medicina-del-deporte-284-articulo-la-bioimpedancia-electrica-como-metodo-X1888754611937896
- Melorose, J., Perroy, R., & Careas, S. (2015). ïndice de masa corporal. Statewide Agricultural Land Use Baseline 2015, 1, 4–5. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Casanueva, E., & Flores-Quijano, M. E. (2008). Nutriologia Medica. In Nutriología Médica (p. 824).
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.