Hypopressieve training: perfect voor moeders

Hypopressieve training is een vorm van lichaamsbeweging die is gemaakt is door kinesitherapeut Marcel Caufriez. Het is een techniek die speciaal is ontworpen voor vrouwen. In het bijzonder voor vrouwen die aan het herstellen zijn van een operatie.
Hypopressieve training: perfect voor moeders

Laatste update: 22 januari, 2019

Veel vrouwen verkeren in goede fysieke vorm na de bevalling. Hoe doen ze dat? Het antwoord is hypopressieve training. Misschien is een betere vraag: wat is hypopressieve training en hoe verschilt de techniek van traditionele oefeningen?

Hypopressieve training: inspanning die van binnenuit wordt gecontroleerd

In tegenstelling tot de buikroutines die we in de sportschool uitvoeren, gebruikt hypopressieve training druk en gecontroleerde ademhaling om het lichaam te versterken. De kracht die inwendig en bij het middenrif wordt gecreëerd, zorgt ervoor dat de spieren meer gedefinieerd worden. 

De techniek maakt gebruik van oefeningen met veel inspanning en weinig spierbewegingen. Hierdoor kunnen vrouwen trainen zonder hun bekkenbodem te verslijten. Integendeel, het doel is om hem te versterken.

De filosofie achter deze routines is gebaseerd op aerobics en gewichtheffenZoals we kunnen zien, zijn deze routines zodanig ontworpen dat zwangere vrouwen hun bekken kunnen versterken. Zo kunnen complicaties worden voorkomen.

De wetenschap van het in recordtijd afslanken van je taille

Door steeds toenemende kracht toe te voegen, is dit type oefening ook handig voor het slanker maken van je taille. Daarom kiezen ook veel vrouwen voor deze oefening na de bevalling. Kort gezegd werkt het op een gespecialiseerde manier in de buikstreek.

Vrouw kijkt naar haar buikspieren

De fundamentele basis van deze techniek is de controle van de ademhaling en het aanspannen van de buikspieren. Hierdoor is er minder beweging en blijft de wervelkolom onaangetast. In principe worden dus alle routines uitgevoerd door je adem in te houden.

De impact van elke oefening vindt direct plaats op de spierstrook die de ingewanden bedekt. In het kort,  gaat het om het werken aan de buikspieren. Door te beginnen met hun structuur, kun je ook hun uiterlijk versterken. 

Wat zijn de voordelen van hypopressieve training?

De voordelen van hypopressieve training gaan verder dan het afslanken van de buikstreek en het versterken van het bekken. Door deze discipline te beoefenen, krijgen we zelfs voordelen zoals:

  • Verbetering van seksuele activiteit. De handeling van het versterken van de bekken is de sleutel tot het beheersen van het orgasme tijdens seksuele activiteiten. Door meer controle over dit gebied te krijgen, kun je genieten van een plezierige en langdurige ervaring.
  • Preventie van urine-incontinentie. Wanneer we een bepaalde leeftijd bereiken, betekent verlies van de buikspieren minder controle over de urinestroom. Als gevolg ontwikkelen mensen boven de 70 jaar problemen met incontinentie. Met dit soort oefeningen kunnen we de stevigheid van de spieren langer behouden.
  • De wervelkolom corrigeren. Hypopressieve oefeningen omvatten bepaalde inspanningen met betrekking tot de houding van de wervelkolom. Bovendien helpt het aanspannen om tussenwervelschijven te ondersteunen.

Beginnen met hypopressieve oefeningen

Om met deze oefeningen te beginnen, is het het beste om te beginnen onder toezicht van een gespecialiseerde instructeur. De expert evalueert je conditie om een bepaalde routine samen te stellen.

Individuele lessen zijn een goed idee. Dit komt omdat er een zekere moeilijkheidsgraad is verbonden met de houdingen en soorten inspanning die vereist zijn. Een instructeur leert bijvoorbeeld een vrouw om haar navel over haar middenrif te tillen. 

De ademhaling moet ook strikt worden gecontroleerd. Dit zijn belangrijke details die je niet zomaar kunt leren van een Youtube-instructiefilmpje.

Begin met 2 dagen per week te trainen. Lessen duren meestal in het begin ongeveer 45 minuten. Beetje bij beetje kunnen de hoeveelheid en de duur toenemen. Na zes maanden kun je de routine combineren met andere technieken, zoals pilates.

Vrouw gebruikt bal

Training aangepast aan moederlijke werkelijkheden

Voor nieuwe moeders is het beste deel van hypopressieve training dat ze hun baby’s niet verwaarlozen. Professionele instructeurs staan bijna altijd toe dat kinderen aanwezig zijn tijdens de trainingssessies. 

Degenen die hypopressieve training beoefenen organiseren vaak ook zelfhulpgroepen voor zwangere moeders en moeders die onlangs zijn bevallen.

Als je eenmaal de belangrijkste technieken onder de knie hebt, kun je de routines vanuit het comfort van je huis uitvoeren. Een ander voordeel is dat je op deze manier geen gewichten of machines nodig hebt om je spieren te versterken. Al met al is het een zeer effectieve oefening, ontworpen voor de moderne moeders van vandaag.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.