Psychologie kan je helpen bij het herstellen van een blessure

Een atleet die geblesseerd is weet dat hij of zij gedurende een bepaalde periode niet meer kan meedoen. Voor een amateur betekent dit dat hij of zij de kans op ontspanning verliest en zijn/haar favoriete sport niet meer kan beoefenen. Dit vertaalt zich vervolgens in een slechte levenskwaliteit.
Psychologie kan je helpen bij het herstellen van een blessure

Laatste update: 06 mei, 2019

Een blessure zorgt voor veel problemen en houdt voor elke sporter een verlies in. Wanneer professionele atleten gewond raken, kunnen ze hun tijd niet ten volle benutten en daardoor staat hun reputatie en financiële zekerheid op het spel. Daarom is het essentieel om te weten hoe psychologie je kan helpen herstellen van een blessure.

Het gezicht zien van iemand die net een blessure heeft opgelopen is genoeg om de paniek te begrijpen die door het hoofd flitst. Nog meer pijn doet de gedachte aan verloren tijd die nodig is voor het herstel.

Voor de professionele atleet is het verlies gigantisch. In de eerste plaats omdat de tijd die hij of zij buiten het veld moet doorbrengen een verkorting van hun carrière betekent. Daarnaast zal hij of zij geen inkomsten meer ontvangen uit gewonnen prijzen of deelname. Uiteindelijk zullen zij ook hun goede reputatie aan hun rivalen moeten overdragen.

Op financieel gebied verliezen zowel amateurs als professionele sporters uiteindelijk allemaal iets. De amateur moet namelijk betalen voor de behandelingen en de professional verliest geld doordat hij niet aan wedstrijden kan meedoen.

Herstel van een blessure met therapie


Hoe psychologie je kan helpen om te herstellen van een blessure

Er zijn veel stappen die je kunt ondernemen om door middel van psychologie te herstellen van een blessure. Hieronder hebben we een kort overzicht samengesteld om je daarbij te helpen.

1. Accepteer het feit dat je geblesseerd bent

Een veel voorkomende fout is dat atleten hun blessures tegenwoordig bagatelliseren of zelfs direct proberen te negeren. In plaats van over een ‘scheurtje’ te spreken zullen mensen bijvoorbeeld eerder zeggen dat er sprake is van een ‘spiersamentrekking’.

Eén van de redenen dat dit gebeurt is omdat wij als sporters geconditioneerd zijn om ons nooit als kwetsbaar of zwak te laten zien. Daarom is het voor velen onacceptabel om pijn te laten zien of toe te geven dat je niet kunt gaan trainen.

Bovendien kan het verbergen van de omvang van een blessure een aanleiding zijn voor zowel artsen als trainers om je aan te moedigen om snel het veld weer in te gaan. Waar je rekening mee moet houden is dit: het is een tweesnijdend zwaard. Het kan goed uitpakken, maar in de meeste gevallen is dat niet het geval.

Herstel van een loopblessure met psychologie

2. Organisatie

Logischerwijs is het eerste wat je moet doen om je blessure te behandelen, het raadplegen van een geschikte arts. Van hieruit kun je een actieplan opzetten met duidelijke en meetbare data om je training te hervatten.

Als atleet is het van groot belang om te beseffen wat er met je lichaam is gebeurd. Tegelijkertijd moet je je volledig bewust zijn van de exacte omstandigheden die er nodig zijn voor revalidatie.

Het voor elke doelstelling bepalen van data zal helpen om de geest te bevrijden van onnodige berekeningen om op je terugkeer naar het veld te anticiperen. Zo kun je je richten op wat echt belangrijk is: zo efficiënt mogelijk herstellen.

3. Herstel is een onderdeel van de training

Er zijn bepaalde zaken waar iedere sporter zich bewust van moet zijn. Elk jaar dat je langer in wedstrijdverband deelneemt, is het praktisch onmogelijk om pijn of zelfs blessures te voorkomen.

Neem daarom de hersteloefeningen en rustperioden voor wat ze zijn: zeer belangrijke onderdelen van een sportseizoen.

Desalniettemin is het de bedoeling dat dergelijke perioden zo kort mogelijk duren. Wat het geheim is om dit te bereiken? In de eerste plaats moet je alle preventieve maatregelen nemen die je kunt nemen, om te voorkomen dat je überhaupt in die positie komt.

Om de herstelperiode en de uitdagingen het hoofd te bieden moet je in de tweede plaats aanhouden een hoge mate van:

  • Betrokkenheid
  • Concentratie
  • Motivatie

4. Professionele hulp om het proces te beheren

Natuurlijk, als we bedenken hoe de psychologie ons kan helpen te herstellen van een blessure, mogen we zeker het belang van professionele hulp niet vergeten. Met een paar consultaties kan elke atleet met de angst en het verdriet die het gevolg van blessures zijn leren omgaan.

Op die manier kun je met vertrouwen opnieuw in actie komen. Het is essentieel, omdat terugval vaak voorkomt en zelfs voor bepaalde mensen een chronisch probleem kan worden. Twee aanbevelingen die deskundigen vaak doen om sporters te helpen omgaan met revalidatie zijn:

  • Zoek steun en vermijd jezelf afsluiten om te proberen het probleem zelf op te lossen.
  • Blijf positief en visualiseer een terugkeer naar optimale activiteit.

Ontspanning is trouwens ook belangrijk. Een blessure moet je als een noodzakelijke en nuttige onderbreking beschouwen, die je de mogelijkheid geeft je op andere zaken te concentreren. Je moet je geest leegmaken en bezig blijven.

Herstel van een blessure aan de arm


5. Psychologie als preventief instrument

Niet alleen beïnvloedt stress je dagelijks leven, maar het is ook tijdens het sporten een centrale factor in het ontstaan van blessures. Hoe zijn deze twee elementen met elkaar verbonden?

Tijdens een toernooi van betekenis of voordat belangrijke verplichtingen worden aangegaan, ondervinden sporters onder andere:

  • Spanning
  • Nervositeit
  • Angst

Deze hebben, zoals je waarschijnlijk wel weet, een directe invloed op het functioneren van je lichaam en spieren.

Het gebrek aan ontspanning en de aanmaak van hormonen, zoals cortisol en adrenaline op ongeschikte momenten, kunnen onverwachte blessures uitlokken.

Kortom, het is niet zo dat de psychologie je alleen maar kan helpen om te herstellen van een blessure – het is gewoon nodig voor je herstel. Twijfel er niet aan. Stel je geest open en incorporeer deze efficiënte technieken, zodat je periodes van inactiviteit kunnen worden verminderd. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.