Kan lichaamsbeweging je immuunreacties verbeteren?
De coronaviruspandemie heeft het dagelijkse leven verstoord en het heeft er waarschijnlijk toe geleid dat je veel vragen hebt. Een daarvan is of sporten al dan niet helpt om je immuunreacties te verbeteren. Nu we allemaal thuis zijn vanwege het gevaar van besmetting, is het beantwoorden van deze vraag relevanter dan ooit.
COVID-19 is een stam van het coronavirus die zijn reis begon tijdens de epidemie in de Chinese stad Wuhan. Het groeide al snel wereldwijd. Veel landen hebben hun burgers verplicht in quarantaine te blijven en andere landen hebben strenge controles op het vrije verkeer opgelegd.
De aanbeveling voor de hele wereld op dit moment is om thuis te blijven. Autoriteiten willen de circulatie van mensen verminderen om de circulatie van het virus zelf te verminderen. Door dit te doen hopen ze tijd te winnen zonder al te veel positieve gevallen die het gezondheidsstelsel en hun capaciteiten om patiënten te behandelen in doen storten.
Vanwege deze zeldzame en nare situatie is het internet nu gevuld met suggesties over wat mensen kunnen doen om hun immuunreacties te verbeteren. Een van de meest aanbevolen dingen om te doen, is binnenshuis sporten.
Laten we dus eens kijken naar enkele van de redenen achter deze aanbeveling en uitzoeken hoe effectief deze werkelijk is. Kan het het immuunsysteem verbeteren? Laten we eerst de theorie bekijken.
Lichaamsbeweging als een manier om je immuunreacties te verbeteren: theorieën
Het effect van lichaamsbeweging op het immuunsysteem is niet helemaal duidelijk. De meeste mensen zouden denken dat het van nature beschermend is, maar dit is niet altijd een voor de hand liggende correlatie.
Veel voordelen van lichaamsbeweging verschijnen wanneer mensen het regelmatig en met een matige intensiteit doen, maar niet altijd. En hoewel er gevallen zijn waarin lichaamsbeweging de immuunreacties van mensen verbetert, is het essentieel om te weten hoe je dit precies moet doen.
Eén theorie is dat lichaamsbeweging helpt bij de circulatie van witte bloedcellen. Wanneer je lichaam meer beweegt, kunnen ze gemakkelijker naar de noodzakelijke plaatsen gaan om je lichaam te verdedigen tegen ziekteverwekkers.
Een andere theorie wijst op de veranderingen van lichaamstemperatuur. Sporten zorgt voor een onmiddellijke verhoging van de lichaamstemperatuur vanwege de extra energie die vrijkomt. Dit bootst dezelfde actie van koorts als je ergens mee besmet bent na.
De derde theorie tot slot stelt dat het voordeel echt ligt in het verminderen van stress. Lichaamsbeweging vermindert de afscheiding van hormonen die verband houden met stress, wat het immuunsysteem ten goede komt. Zoals je zo zult lezen, zou deze theorie ook verklaren waarom intensieve training eigenlijk contraproductief is voor je immuunreactie.
Wat is de immuunreactie bij verschillende soorten oefeningen?
Er zijn twee manieren om te trainen: matig of intensief. Matige lichaamsbeweging is dat wat wordt uitgevoerd gedurende 30 tot 40 minuten, misschien om de dag. Intensief trainen duurt langer en is met minder rustperioden.
Matige lichaamsbeweging is waarmee je de beste kansen hebt om je immuunreacties te verbeteren. Het lichaam produceert stimuli die zich vermenigvuldigen en een immuunreactie veroorzaken als compensatie voor de verbruikte energie. Als je het volhoudt wordt het immuunsysteem steeds sterker.
Bij trainingen met hoge intensiteit is het echter het tegenovergestelde: dit soort training is stressvol, zelfs als je er van geniet. Stress komt in dit geval voort uit de inspanning die het lichaam levert tijdens de training.
Het uiteindelijke resultaat hiervan is een onderdrukt immuunsysteem (link in het Engels), iets wat je absoluut niet wilt nu. De theorie hierachter is dat witte bloedcellen naar het spierweefsel migreren om vermoeidheid te herstellen in plaats van infecties te bestrijden.
Hoe kun je sporten om je immuunreacties te verbeteren?
Met de wereld zoals die er nu uitziet, midden in een pandemie die ons allemaal verplicht om thuis te blijven, is het duidelijk dat matige lichaamsbeweging de juiste keuze is. Het zal je immuniteit tegen COVID-19 niet onmiddellijk verbeteren, maar het is een goede manier om door de quarantaine heen te komen.
Naast lichaamsbeweging moet je ook je eetgewoonten onder controle houden om je immuunsysteem te helpen. Een uitgebalanceerd dieet, ook al zit je in quarantaine, is erg belangrijk. Hetzelfde geldt voor voldoende rust, iets dat we ongeveer volgens hetzelfde schema moeten doen als voorheen.
Conclusie
Je genereert zeker geen onmiddellijke superkracht wat je immuniteit tegen het coronavirus betreft, maar fysieke activiteit helpt je om je te concentreren en bezig te blijven. Het kan je zelfs helpen om een trainingsroutine aan te houden nadat dit allemaal voorbij is!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.