Vijf tips om thuis te sporten tijdens de coronavirus-isolatie

Thuis blijven, maar ook thuis sporten, zijn momenteel de beste manieren om bij te dragen aan je eigen gezondheid en aan die van anderen. In dit artikel geven we je enkele tips voor tijdens deze periode in quarantaine.
Vijf tips om thuis te sporten tijdens de coronavirus-isolatie

Laatste update: 21 mei, 2020

Het coronavirus heeft zich al over de hele wereld verspreid, en de meeste getroffen landen hebben al stappen ondernomen om verdere verspreiding te voorkomen. Een van de preventieve maatregelen tijdens de uitbraak van het coronavirus is isolatie.

Om de effecten van deze quarantaine te verlichten, raden experts aan om niet naar de sportschool te gaan en om in plaats daarvan thuis te gaan trainen. Isolatie of quarantaine is geen grap. Het is erg belangrijk dat je je houdt aan de normen en aanbevelingen die elke lokale overheid heeft opgesteld.

Thuis blijven kan voor veel mensen een moeilijke ervaring zijn. Om die reden raden we je aan om thuis te gaan trainen. Zo kun je jezelf afleiden tijdens de quarantaine, en blijf je tegelijkertijd in goede fysieke conditie.

Waarom is er de maatregel van coronavirus-isolatie?

Het is belangrijk om te weten wat het coronavirus is om zo de huidige situatie in de hele wereld wat beter te begrijpen. Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid “zijn coronavirussen een familie van virussen die normaal gesproken alleen dieren treffen, hoewel ze soms ook op mensen kunnen worden overgedragen.”

Dezelfde bron voegt hier het volgende aan toe: “SARS-CoV-2 is een nieuw type coronavirus dat voor het eerst is ontdekt in december 2019. Dit nieuwe virus kan mensen treffen en de ziekte COVID-19 veroorzaken.”

De meestvoorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Kortademigheid

De symptomen zijn meestal mild, en om die reden moeten we extra voorzichtig zijn. Bij het opmerken van de enorm snelle verspreiding over de hele wereld, verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het coronavirus een pandemie was. Dat is dan ook de belangrijkste reden voor de huidige isolatiemaatregelen.

Tips om thuis te sporten tijdens de coronavirus-isolatie

Behalve isolatie, hebben sommige overheidsinstanties ook de maatregel genomen om sportscholen te sluiten. Dit laat ons maar één optie: thuis trainen. Om goed met deze situatie rondom het coronavirus om te kunnen gaan, geven we je hier enkele handige tips. We hopen dat ze je van pas zullen komen!

Een goede warming-up

Warming-up tijdens het sporten thuis

Als je thuis gaat trainen, is het net zo belangrijk om je iedere keer goed op te warmen voor het sporten. Een warming-up van ongeveer 15 minuten kan je helpen om spierletsel of cardiovasculaire problemen te voorkomen.

De beste manier om jezelf op te warmen is om dynamische bewegingen uit te voeren en daarbij specifieke spiergroepen te gebruiken, evenals de omliggende gewrichten.

Ga voor plyometrische oefeningen

Ook als je geen topsporter bent, is beginnen met simpele plyometrische oefeningen een uitstekende optie voor als je thuis moet trainen. In het algemeen gaat het bij plyometrie om oefeningen waarbij je moet springen. Dit soort bewegingen draagt bij aan het verbeteren van de kracht en het uithoudingsvermogen van verschillende spiergroepen.

Je kunt hierbij dynamische of passieve sprongen maken.

  • Voor dynamische sprongen moet je minstens 30 tot 60 cm van je startpunt wegspringen.
  • Bij passieve sprongen blijf je op één plaats en spring je omhoog. Je vermijdt hierbij elke soort verplaatsing.

Als je gewrichtsproblemen of een andere medische beperking hebt, dan is het het beste om dit soort oefeningen achterwege te laten.

Vergeet niet om ook tijdens de coronavirus-isolatie goed gehydrateerd te blijven

Goed gehydrateerd blijven

Ook al ben je niet buiten aan het sporten en heb je dus niet te maken met zonlicht of met alle machines die je eindeloos laten zweten in de sportschool, je verliest ook elektrolyten en minerale zouten als je thuis traint.

Thuis sporten kan er dus ook voor zorgen dat je uitgedroogd raakt. Misschien zou dit in mindere mate gebeuren dan in een andere omgeving, maar het gebeurt nog steeds. Om die reden draait een van onze tips om het het aanvullen van deze voedingsstoffen op een gezonde manier.

Het consumeren van dranken met een hoog mineraalgehalte is een goede manier om gehydrateerd te blijven. Het is belangrijk om elke vorm van uitdroging te vermijden als je thuis traint.

Desinfecteer je trainingsapparatuur tijdens de coronavirus-isolatie

Voor de meeste routines bij het thuis trainen heb je geen apparatuur nodig. Voorwerpen zoals matjes, dumbbells of andere sportitems kunnen echter heel handig zijn.

Als je een van deze voorwerpen  gebruikt, is het erg belangrijk om ze te desinfecteren. Hierbij willen we je geen paniek of paranoia aanpraten, maar we willen de verspreiding van virussen en bacteriën voorkomen. Het gebruik van antibacteriële zeep of andere vergelijkbare middelen kan je helpen bij deze belangrijke stap.

Uitrusten na een training

Thuis trainen is een goed alternatief om te voorkomen dat je je gezonde gewoonte en levensstijl verwaarloost. Het veranderen van de omgeving waarin je sport betekent niet dat je lichaam ook drastisch gaat veranderen. Uitrusten na een training is iets wat je ook thuis moet doen, net als je zou doen in de sportschool.

Het doel hierbij is om de opbouw van melkzuur in je spieren (die zorgt voor overmatige vermoeidheid) en het optreden van spierkrampen te voorkomen.

Kortom, de isolatie als gevolg van het coronavirus mag geen reden zijn om de gewoontes en gebruiken die je eerder hebt ontwikkeld op te geven. Thuis sporten met behulp van de tips die we hier hebben besproken zal daarom een grote hulp zijn om door deze moeilijke situatie heen te komen terwijl je blijft bewegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.