Hoe je luiheid tegengaat en productiever wordt
Productiviteit is een belangrijke factor in het bereiken van je levensdoelen. Het is niet altijd gemakkelijk om de meest productieve versie van jezelf te zijn. Daarom leren we je in dit artikel hoe je luiheid tegengaat zodat je proces en werkritme er niet door vertraagd worden. Blijf lezen!
Om iets te kunnen bereiken moeten we een aantal stappen zetten. Soms komt het voor dat kleine gebeurtenissen ons afleiden van onze doelstellingen, en zelfs leiden tot lethargie of ergernis. Dit leidt tot andere nadelen, zoals uitstelgedrag en verlies van interesse.
Al met al moeten we daarom bij de taken die we doen voortdurend op zoek gaan naar strategieën en aandachtspunten. Deze zullen ons behoeden voor luiheid en ons in staat stellen om geconcentreerd te blijven en zo productief te zijn.
Ook al is geen enkel mens perfect, je kunt wel je best doen om elke dag beter te worden. Luiheid is daarbij een negatieve factor. Je moet ernaar streven om luiheid zo snel mogelijk uit je routine te verwijderen.
Hoe je luiheid tegengaat: kies een doel dat je motiveert
Een van de redenen waarom je lui wordt is een gebrek aan motivatie. Je bent vast en zeker wel eens ongemotiveerd geweest om op school een bepaald vak te leren alleen omdat het je saai leek? Dat gebeurde omdat je door dat vak totaal niet gemotiveerd werd.
Daarom moeten de dingen die je wilt bereiken je voldoende motiveren om het gevoel te krijgen dat je eraan wilt werken, zonder dat er negatieve gevoelens door ontstaan.
Toch zullen er in het leven altijd gelegenheden zijn waarin we, of we ze nu leuk vinden of niet, dingen moeten doen of laten. In dat geval moet je proberen een manier te vinden om je motivatie te stimuleren, hetzij door:
- Beloningen
- Vriendschap
- Andere middelen
Volg een routine om luiheid tegen te gaan
Een vaste routine aanhouden is een manier om luiheid tegen te gaan. Dit komt omdat je voor specifieke taken al een bepaalde tijd hebt ingepland.
In het begin heb je er misschien geen zin in, maar door een routine te volgen wordt je uiteindelijk productiever en gedisciplineerder. Als je eenmaal met een routine begint en taken inplant, dan wordt het een gewoonte. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om ermee door te gaan.
Wees georganiseerd om productiever te worden
Te veel taken hebben of het hebben van te veel ingewikkelde taken is de slechtste keuze die je kunt maken. Als mensen te veel taken hebben, dan voelen ze zich hier waarschijnlijk al snel door overweldigd. Men zal dan eerder excuses zoeken om iets niet te doen of om het uit te stellen.
Op deze manier is het het beste om de taak op te splitsen in kleine segmenten die je gemakkelijk kunt doen. Ook moet je ze organiseren en een planning maken van hoe je ze gaat uitvoeren. Orde is een factor van belang om je te focussen op wat je allemaal moet doen.
Rust en voeding
Uitputting is een weg die je niet moet willen bewandelen, want uitputting heeft negatieve effecten, zowel mentaal als fysiek. Daarom is het heel belangrijk om elke dag goed uit te rusten om kracht en energie terug te krijgen.
Voedsel en rust zijn twee hoekstenen van gezondheid en productiviteit. Als we ons lichaam niet van voldoende voedingsstoffen voorzien, dan is de kans groot dat we ons moe en zwak gaan voelen. Daarom maakt het nastreven van een evenwichtige voeding en voldoende rust een groot verschil.
Hoe je luiheid tegengaat: voorkom afleidingen
Afleidingen die kostbare tijd in beslag nemen en voorkomen dat je je taak afrondt zijn:
- Televisie
- Sociale netwerken
- Mobiele telefoons
Als je iemand bent die gemakkelijk afgeleid raakt, dan is het het beste om deze elementen uit te schakelen als je aan het werk bent.
Door gefocust te blijven ben je niet alleen meer betrokken bij wat je doet, maar je kunt zo ook gemakkelijk zonder afleiding van de ene taak naar de andere gaan. Op deze manier zijn je resultaten van hoge kwaliteit en ben je productiever.
Als je productiever wilt zijn, blijf betrokken
Betrokkenheid is één van de beste manieren om luiheid tegen te gaan. Door je echt onder te dompelen in je verantwoordelijkheden, zul je gaan begrijpen dat je je tijd niet moet verspillen alleen omdat je lui bent.
Het gevoel van betrokkenheid versterkt de wens om:
- Het beste van jezelf te geven
- Doelen te bereiken
- Te groeien op het gebied van je keuze
Daarom moet je je inzetten voor je doelen om er betrokken bij te zijn. Productiever zijn wordt eenvoudig als je deze tips te allen tijde in gedachten houdt.
Vergeet niet dat de belangrijkste tip die we je kunnen geven is om gedisciplineerd te zijn en op jezelf te vertrouwen. Om ongelooflijke dingen te bereiken moet je veel moeite doen, maar er is geen twijfel mogelijk dat de beloning de moeite waard zal zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Subbarao, M. (2006). Focusing techniques. Optical Engineering, 32(11), 2824. https://doi.org/10.1117/12.147706
- Lunenburg, F. (2011). Goal setting theory of motivation. International Journal of Management, Business, and Administration, 15, 1–6. Retrieved from http://www.managementstudyguide.com/goal-setting-theory-motivation.htm
- Locke, E. A. (1996). Motivation through conscious goal setting. Applied and Preventive Psychology, 5(2), 117–124. https://doi.org/10.1016/S0962-1849(96)80005-9
- Katz, A. J. (2018). Setting Goals. In Experiential Group Therapy Interventions with DBT (pp. 67–77). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781351183345-9
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.