Help, wat moet ik eten na het sporten?

Eten is een essentieel onderdeel van de training, niet alleen voor en tijdens de training maar het is ook een noodzakelijk onderdeel van het herstelproces na de training. Ons lichaam moet de energie die het verbruikt aanvullen met voldoende voedingsstoffen.
Help, wat moet ik eten na het sporten?

Laatste update: 25 november, 2019

Een adequaat bewegingsregime is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. En als je hierbij een uitgebalanceerd voedingspatroon aanhoudt zal het je uitstekende resultaten geven. Vervolgens bekijken we een lijst met voedingsmiddelen die je moet eten na het sporten, zodat je lichaam sneller herstelt.

Meer zelfvertrouwen, minder vaak ziek

Lichaamsbeweging genereert welzijn, bevordert het optimisme, verbetert het gevoel van eigenwaarde en helpt ziekten te voorkomen. Als je koolhydraten, eiwitten, vitaminen en antioxidanten in je dieet opneemt, kun je er zeker van zijn dat het de effecten van sportbeoefening zal versterken. Het verbetert ook het uithoudingsvermogen en de fysieke conditie.

Goed eten na het sporten

Lichaamsbeweging helpt ook om:

  • Je stofwisseling te reguleren
  • Het energieverbruik te verhogen
  • Een teveel aan lichaamsvet te elimineren

De volgende voedingsmiddelen zijn ideaal om te eten na het sporten: ze zijn namelijk de ideale aanvulling om je te helpen je doelen te bereiken.

Wat moet je eten na het sporten?

Avocado is je vriend

Avocado is je vriend als het gaat om het aanvullen van je lichaamsenergie na de training. In het bijzonder bevat het veel:

  • Onverzadigde vetzuren
  • Plantaardig eiwit
  • Vitamine E

Al met al dragen deze allemaal bij tot de vorming van spieren. Avocado’s zijn geweldig omdat ze een hoge energetische waarde hebben, maar nog steeds weinig calorieën bevatten. Kortom, dit maakt ze superieur aan andere vruchten.

Ze zijn perfect om overgewicht, hypertensie en cholesterol onder controle te houden. Je kunt een avocado niet alleen zo eten, maar ook in salades of smoothies verwerken. Hoe dan ook, het is het perfecte voedsel om te eten na een sessie van intensieve lichamelijke training.

Vette vis voor omega-3

Er zijn vele soorten vette vis die ideaal zijn om na het sporten te eten. De best aanbevolen soorten zijn:

  • Zalm
  • Tonijn
  • Sardines
  • Makreel
  • Haring

Het eten van hoge doseringen omega-3-vetzuren en essentiële aminozuren versterkt de spiermassa en vermindert ook de spanning die veroorzaakt wordt door het sporten.

De vis is een van de meestvoorkomende soorten in de wereld.

Sardines, zalm, haring en tonijn zijn, naast andere vette vis, een natuurlijke bron van omega-3.

Bananen

Bananen voorzien het lichaam van natuurlijke suikers en essentiële mineralen die bijdragen aan het herstel van de spieren na het sporten. Ze vullen ook de glucosevoorraden aan zonder het glucosegehalte in het bloed te verhogen. Bovendien bevatten bananen elektrolyten, die helpen om uitdroging te voorkomen en het lichaam in balans te houden.

Eieren: eiwitten en mineralen

Eieren bevatten eiwitten en essentiële mineralen die je spieren helpen te herstellen en sterker te worden. In het bijzonder als je ze kookt voorzien ze je lichaam van een aanzienlijke hoeveelheid energie. Al met al zijn ze het ideale voedsel om na het sporten te eten.

Sojamelk voor pure energie

De eiwitten en gezonde vetten in sojamelk zorgen in het lichaam voor een hoog energieniveau. Het consumeren na de training zal je spieren helpen om snel te herstellen. Sojamelk is ideaal voor sporters die aan high-impact sporten doen vanwege het hoge gehalte aan:

  • Vitaminen
  • Vezels
  • Mineralen

Het helpt ook om het gehalte aan suikers in ons bloed in evenwicht te brengen.

Zilvervliesrijst, aminozuren en koolhydraten

Voor je lichaam is zilvervliesrijst nog zo’n uitstekende aanvulling. Ten eerste vult het namelijk het darmslijmvlies aan en helpt afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Vervolgens is het tegelijkertijd een energiebron door zijn hoge gehalte aan essentiële aminozuren en koolhydraten.

Amandelen zijn klein maar effectief

Zoals veel noten zijn amandelen ideaal voor sporters. Ze zijn weliswaar klein maar effectief. Na intensieve training helpen ze het lichaam door hun hoge gehalte aan:

  • Hoogwaardige eiwitten
  • Essentiële vetzuren
  • Vitaminen
  • Mineralen

Ze helpen ook om het evenwicht in het lichaam te herstellen terwijl je aan het sporten bent.

Heerlijk rijke quinoa

Quinoa is een graansoort met een hoog gehalte aan voedingsstoffen: het bevat namelijk veel:

Quinoa-salade voor na het sporten

Door het lage aantal calorieën en het feit dat je het makkelijk verteert val je ook makkelijker af. De combinatie van quinoa met rauwe groenten wordt aanbevolen voor diegenen die de spiermassa willen vergroten.

Koolhydraten zijn brandstof voor het lichaam

Koolhydraten mogen na de training vooral niet weggelaten worden uit het dieet! Ze zijn een uitstekende bron van brandstof voor het lichaam en de hersenen omdat ze ons weefsel in staat stellen om:

  • Te herstellen
  • Spieren te versterken
  • Glycogeenniveaus aan te vullen

In de vorm van granen bieden ze vezels en essentiële voedingsstoffen om je lichaam te helpen herstellen na de training. Dat maakt ze ook een ideale aanvulling op magere melk of yoghurt.

Aardbeien, bramen of bosbessen

Een milkshake met aardbeien, bramen of bosbessen is een andere gezonde en effectieve keuze om na het sporten te consumeren. De vruchten kunnen het risico op een hartaanval minderen, zorgen voor verzadiging door hun hoge vezelgehalte en ze zijn ook nog eens caloriearm.

Chia is heerlijk met zuivel

Chia, eetbare zaadjes zijn ideaal voor sporters omdat ze veel van het volgende bevatten:

  • Vitaminen
  • Antioxidanten
  • Mineralen
  • Omega-3 en omega-6 vetzuren

De voedingswaarde ervan is te vergeleken met een mix van zalm, spinazie en groeihormonen. En als je het mengt met zuivelproducten krijg je een unieke smaak.

Voedzame eiwitten

De voedingswaarde van eiwitten is algemeen bekend. Ze helpen de spiergroei en het herstel na een intensief trainingsregime. Ze dragen bij aan de vervanging van spiervezels die tijdens de training breken en voorkomen dat je je zwak en slap voelt.

Deze voedingsmiddelen zijn perfect om te eten na het sporten en helpen je lichaam te herstellen na een intensieve training. Het eten ervan zal je helpen om je fysieke conditie en emotionele toestand op korte en lange termijn te verbeteren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.