Voorkom deze beginnersfouten tijdens het sporten

Houd de volgende tips in je achterhoofd als je net begint met sporten. Wanneer je namelijk te snel onrealistische doelen wilt bereiken, dan kan dat een averechts effect hebben.
Voorkom deze beginnersfouten tijdens het sporten

Laatste update: 20 november, 2019

Heb je eindelijk de motivatie gevonden om te beginnen met sporten? Iedereen weet dat als je wilt afvallen en gezond wilt blijven, je de beste resultaten bereikt door actief te zijn en een gezond dieet te volgen. Let op: begin je net aan een nieuw sportregime en weet je niet precies wat je moet doen? Dan is er een kans dat je bepaalde beginnersfouten gaat maken tijdens het sporten.

Door deze fouten kan het zijn dat je uiteindelijk precies het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt bereiken. Benieuwd over welke fouten we het hebben? Lees dan gauw verder!

De meest voorkomende beginnersfouten tijdens het sporten

Te hard van stapel lopen

Als je aan je nieuwe fitnessavontuur begint, dan zijn de eerste 3 dagen meestal het zwaarst. Je spieren zijn dan namelijk het pijnlijkst. Het kan zijn dat je na die 3 dagen de neiging krijgt om te veel te gaan doen.

Gevorderde oefeningen of intensieve trainingen zijn echter niet goed voor een beginneling, omdat je lijf en je spieren immers langzaam moeten wennen aan alle inspanning. Volg daarom liever een opbouwende training waarbij je spieren genoeg rust krijgen en ze tijd krijgen om te groeien. Hiermee voorkom je blessures.

Oefeningen met gewichten overslaan

Gewichtheffen

Veel mensen die willen afvallen en daarom een abonnement op de sportschool nemen, denken dat ze door work-outs met gewichten gespierder zullen worden en dus ook gewicht zullen aankomen.

Niets is echter minder waar: gewichtheffen is namelijk de meest effectieve manier om vet te verbranden en dus gewicht te verliezen. Het gewicht dat je ziet op de weegschaal, is uiteindelijk niet zo belangrijk. Het gaat erom hoe je lijf eruit ziet en of je kleren lekker zitten.

Het kan zijn dat je een maatje kleiner krijgt zonder dat je gewicht hebt verloren. Dat komt omdat je spiermassa is toegenomen, maar je lichaamsvet is afgenomen.

Bovendien is je lichaam tijdens gewichtheffen op maximale kracht aan het werk. Hierdoor versnelt je stofwisseling, wordt je lichaam sterker en wordt je huid steviger die door gewichtsverlies mogelijk wat slapper is geworden.

Alles blijven eten

Veel mensen denken dat ze alles kunnen blijven eten als ze sporten. Dat is niet altijd waar! Dat hangt namelijk helemaal af van het doel dat je jezelf hebt gesteld.

Wil je je lichaam verstevigen en op gewicht blijven, dan kun je je oude eetpatroon gewoon behouden. Wil je echter gewicht verliezen, dan zul je minder calorieën moeten gaan eten. De beste resultaten krijg je met een gezond en uitgebalanceerd dieet, dat bestaat uit weinig vetten en suikers, maar waarbij koolhydraten een belangrijke rol spelen.

Te snel opgeven

Te snel opgeven

Zodra je resultaat begint te zien van je nieuwe sportregime en je gezonde eetpatroon, zul je waarschijnlijk enthousiast worden en 4 keer per week of vaker naar de sportschool gaan. Na verloop van tijd echter, is de kans groot dat je verveeld raakt en geleidelijk aan minder vaak gaat sporten, totdat je er helemaal mee ophoudt en de vorderingen die je had gemaakt, afnemen.

Volhouden is uiteindelijk de sleutel tot het bereiken van je sportdoelen.

Steeds dezelfde oefeningen herhalen

Stel je voor: je hebt hét perfecte fitnessapparaat gevonden om het lichaamsdeel te verstevigen dat je het minst mooi vindt. Je gebruikt het apparaat vervolgens elke dag. Niet doen! In het begin zul je misschien snel resultaat zien van de oefening, maar uiteindelijk zal je lijf eraan gewend raken en er ‘immuun’ voor worden. 

Onthoud dat het niet mogelijk is om lokaal lichaamsvetten te verliezen, maar dat je vet verbrandt over je gehele lichaam. Daarom zul je ook andere oefeningen moeten doen en je routine steeds weer moeten aanpassen. Train bijvoorbeeld de ene dag je benen en je rug, en de volgende dag je armen en je buikspieren.

De warming-up en cooling-down overslaan

Beginnersfouten tijdens het sporten

Dan nu de laatste in ons lijstje met beginnersfouten tijdens het sporten, maar zeker niet de minst belangrijke! Heb je de eerste dagen van je nieuwe sportregime overleefd, en doen je spieren geen pijn meer? Denk dan niet dat je geen rekening meer hoeft te houden met je spieren!

Doe altijd een paar cardio-oefeningen voor een goede warming-up, en eindig elke  work -out met rek- en strekoefeningen. Dat is essentieel voor het voorkomen van blessures. Alleen met een goede warming-up en strekoefeningen wordt jouw fitnessavontuur een succes.

Hou al deze tips in je achterhoofd om beginnersfouten tijdens het sporten te voorkomen. Door deze fouten is de kans namelijk groot dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt bereiken. Bovendien verhogen ze het risico op blessures. Niemand zei dat het makkelijk was, maar het is zeker niet onmogelijk. Je kunt het!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.