Zes symptomen die aangeven dat je een eiwittekort hebt

Als je last hebt van deze symptomen, dan is de kans groot dat je meer eiwitten moet eten. In dit artikel vertellen we je wat aan de grond ligt van het belang van eiwitten in je dieet.
Zes symptomen die aangeven dat je een eiwittekort hebt

Laatste update: 28 januari, 2020

Het kan zijn dat je een eiwittekort hebt zonder dat je het in de gaten hebt. In dit artikel leggen we je uit wat de signalen zijn die aangeven dat je meer van deze voedingsstoffen in je dieet moet opnemen. Blijf dus lezen en ontdek er alles over!

Eiwitten zijn macromoleculen die zijn opgebouwd uit ketens van aminozuren. Je vindt ze in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en in een aantal producten van plantaardige oorsprong. Eiwitten zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam, want ze zijn betrokken bij erg veel lichaamsprocessen:

  • Voedingsprocessen
  • Groei
  • Het opbouwen van spieren

Het consumeren van eiwitten

Mensen hebben in hun dagelijkse dieet ongeveer 15% aan eiwitten nodig. Dit percentage kan echter veranderen en hangt af van verschillende factoren, waaronder de volgende:

  • gewicht
  • leeftijd
  • lengte
  • levensstijl

Een atleet die zijn spiermassa wil vergroten, heeft bijvoorbeeld een iets hoger percentage aan eiwitten nodig dan iemand met een sedentaire levensstijl.

Ongeacht wat je sportieve doelen zijn of hoe je dagelijkse routine eruit ziet, als je een eiwittekort hebt, dan zal je waarschijnlijk last hebben van verschillende symptomen. Het is belangrijk om te weten wat deze symptomen zijn. Zo kan je namelijk weten of je lichaam misschien wel meer eiwitrijk eten nodig heeft zonder dat je dat door had.

Zes symptomen die aangeven dat je een eiwittekort hebt

1. Zwelling

Oedeem, of zwelling, treedt op als een abnormale hoeveelheid vocht zich ophoopt in weefsels die zich buiten de bloedsomloop bevinden. De reden waarom dit gebeurt is omdat eiwitten die in het bloed circuleren normaal gesproken helpen om vochtretentie te voorkomen.

Het gaat hier vooral om albumine, het belangrijkste eiwit in het bloed. Een tekort aan dit eiwit kan dus gemakkelijk oedeem veroorzaken. Er zijn echter ook veel andere mogelijke oorzaken van oedeem. Mocht je er last van hebben of krijgen, dan is de beste optie om een arts te raadplegen voor professionele zorg.

2. Problemen met je huid, haar en nagels

Problemen met je huid haar en nagels

Beschadigd haar, haaruitval, zwakke nagels en droge huid zijn allemaal tekenen van lage eiwitgehaltes. De reden hiervoor is dat je huid, haar en nagels allemaal zijn gemaakt van eiwitten zoals de volgende:

  • elastine
  • collageen
  • keratine

Als je last hebt van deze problemen, dan heb je waarschijnlijk meer eiwitten nodig om deze gebieden te versterken.

3. Stemmingswisselingen

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar de waarheid is dat een tekort aan eiwitten een sterke invloed kan hebben op de stabiliteit van je humeur. Je hersenen gebruiken bepaalde chemicaliën, de zogenaamde neurotransmitters, om informatie tussen verschillende cellen uit te wisselen.

De meeste neurotransmitters zijn aminozuren die worden verkregen via eiwitten. Als je dus een eiwittekort hebt in je dieet, dan wordt ook de productie van deze neurotransmitters in je hersenen verlaagd. Dit heeft tot gevolg dat je hersenen op een andere manier gaan functioneren.

4. Vermoeidheid en zwakte

Een verminderde inname van eiwitten heeft misschien geen directe vermoeidheid tot gevolg. Op de lange termijn zullen degenen die niet genoeg eiwitten binnenkrijgen zich echter zeer waarschijnlijk zwak en vermoeid voelen.

Bovendien zijn eiwitten een essentiële component in je bloed. Het gaat daarbij vooral om hemoglobine, een eiwit dat aanwezig is in rode bloedcellen en een belangrijke rol speelt in het vervoeren van zuurstof door je lichaam. Weinig hemoglobine betekent dus lage zuurstofniveaus, wat zwakte of kortademigheid tot gevolg kan hebben.

5. Honger

Constante honger, zelfs als je net hebt gegeten, kan een indicatie zijn van een dieet met veel koolhydraten en suikers maar weinig eiwitten. Eiwitten voeden je en zorgen ervoor dat je vol blijft zitten. Om die reden is het beter ze bij iedere maaltijd te eten, zodat je langer vol zal blijven zitten en ook aan de voedingsbehoeften van je lichaam kunt voldoen.

6. Het duurt langer voor je wonden genezen

Het duurt langer voor je wonden genezen

Als je een eiwittekort hebt, kun je misschien wel opmerken dat je wonden, zoals schaaf- of snijwonden, langer de tijd nodig hebben om te genezen. Dit kan ook gelden voor andere soorten verwondingen, zoals verstuikingen of andere blessures die een gevolg kunnen zijn van het sporten.

Dit komt doordat eiwitten absoluut noodzakelijk zijn in processen als bloedstolling, die centraal staan in het genezen van wonden. Op zijn beurt moet er op een wond een korst worden gecreëerd, waarvoor een hoog niveau aan collageen in je bloed is vereist. Collageen wordt verkregen via eiwitten.

Kortom, eiwitten zijn essentieel als je je lichaam goed wilt laten functioneren. Bovendien vermindert eiwittekort ook je prestaties in het dagelijks leven en tijdens het sporten. Het is dus aan te bevelen om altijd rekening te blijven houden met deze eventuele signalen en om ook bij te houden of je wel genoeg eiwit binnenkrijgt.

Dat betekent niet direct dat je industriële hoeveelheden aan eiwitten in je dieet moet gaan incorporeren, want ze kunnen ook schadelijk zijn boven een bepaalde norm. Het betekent echter wel dat ze altijd aanwezig moeten zijn in je dieet.

Naast eiwitten moet je er natuurlijk voor zorgen dat je altijd een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt. Eet dus veel peulvruchten, af en toe wit en rood vlees, groente, fruit en granen, onder andere. Op die manier kun je ziekten voorkomen, een gezond lichaam hebben en voorbereid zijn op iedere taak. Wees dus niet zuinig met eiwitten, ze zijn echt belangrijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Liu, Z., Hagan, N. D., & Higgins, T. J. V. (2016). Proteins. In Encyclopedia of Applied Plant Sciences (Vol. 2, pp. 40–43). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00157-X
  • Hernández, R. (2003). Necesidades proteicas en individuos físicamente activos. Pensar En Movimiento: Revista de Ciencias Del Ejercicio y La Salud, ISSN-e 1659-4436, ISSN 1409-0724, Vol. 3, No. 1, 2003, Págs. 63-763(1), 63–76. https://doi.org/10.15517/pensarmov.v3i1.405

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.