Voor- en nadelen van isotone sportdrankjes
Isotone sportdrankjes zijn goed om de mineralen en elektrolyten aan te vullen die we verloren hebben tijdens een intense work-out. Immers, ze zijn speciaal ontworpen voor trainen, sport en de wereld van fitness. Maar wat is deze energiebron nou precies?
Het grootste probleem is de toegenomen en ongecontroleerde consumptie van het product door mensen die niet weten wat het precies doet. Daar komt nog bij dat niet alle merken en drankjes dezelfde energiewaarden hebben. Het lijkt erop dat hun populariteit laat zien dat veel mensen het doel van deze zogenoemde energiedrankjes niet begrijpen.
Wat isotone sportdrankjes zijn en wat er in zit
Isotone sportdrankjes zijn bedoeld om het lichaam te hydrateren na een intensieve work-out. Om precies te zijn omdat ze de elektrolyten- en vochtvoorraad in het lichaam aanvullen.
Hiervoor bevatten isotone sportdrankjes de volgende ingrediënten:
- water
- mineraalzouten
- suiker
- kleine hoeveelheden natrium
- mogelijk grote hoeveelheden kalium
Deze ingrediënten geven je lichaam de energie en zuurstof die het nodig heeft om te herstellen van uitputting.
Echter, de negatieve kant van dit soort drankjes is de grote hoeveelheid suiker die ze bevatten. Dit zijn bewerkte sacharose-substanties. Dezelfde suikers dus als de soort die in de snoepindustrie gebruikt worden. Mensen die graag een excellente fysieke conditie willen hebben zouden deze drankjes dus niet (vaak) moeten nuttigen.
Het probleem met suiker in isotone sportdrankjes
Suiker heeft een aantal nadelen:
- Het zorgt ervoor dat je aankomt.
- Je spierontwikkeling wordt erdoor aangetast.
- Het beïnvloed je sportprestaties op negatieve wijze.
Als je te veel suiker consumeert, loop je een risico op verslechtering van je prestaties en vooruitgang. Dus, om samen te vatten: het probleem zit niet in de drankjes zelf, maar in hoe je ze gebruikt.
Sporters moeten deze drankjes met mate nuttigen tijdens en na een work-out. Omdat sporters niet te veel kunnen eten voor een training of wedstrijd, zijn ze vooral nuttig in de sportwereld. Het probleem zit hem dan ook in dat mensen ze gebruiken om frisdrank, sap of, erger nog, water te vervangen.
Sommige mensen geloven zelfs dat een sportdrankje gezonder is dan gewone frisdrank, ondanks de grote hoeveelheid suiker die in sportdrankjes zit. Ze drinken ze:
- voor het trainen
- op hun werk
- bij de lunch
- enzovoorts
Niet alle isotone sportdrankjes zijn hetzelfde
Een ander relevant probleem met isotone sportdrankjes heeft te maken met de concentratie van de ingrediënten.
- Als ze, bijvoorbeeld, te veel suiker bevatten, kan het zijn dat de darmen extra lichaamsvocht gebruiken om de suiker op te lossen. Dit kan leiden tot uitdroging.
- Wanneer ze bovendien niet genoeg mineralen bevatten, is het energie effect misschien niet zo doeltreffend als dat het zou moeten zijn. In dat geval lopen we het risico dat we veel suiker consumeren, zonder dat dat zijn doel bereikt.
Zoals je ziet is er niet altijd een evenwicht. Het hangt dus allemaal af van de ingrediënten van elk product en van je eigen lichaam. Echter, dit betekent niet dat sportdrankjes slecht zijn, maar juist dat je een goede balans moet vinden en ze met mate moet drinken.
Voordelen van sportdrankjes
Diëten voor iedere sport of discipline hebben iets gemeen: ze dragen bij aan het voorkomen van een slechte spijsvertering tijdens het trainen. Vooral in de ochtend, wanneer het ontbijt van een sporter zeer licht kan zijn, De verbranding tijdens het trainen zal duidelijk helpen om alle energie, die we aan het begin van de dag binnen hebben gekregen, te verbruiken.
Geen enkele sporter kan zich zelf voor de volle 100% geven met een lege maag, of als ze tijdens het ontbijt niet genoeg hebben gegeten. Isotone sportdrankjes lossen het probleem van te weinig energie op zonder zwaar op de maag te liggen of moeilijk verteerbaar te zijn.
Ze voorzien ons lichaam van:
- vocht
- suikers
- verloren voedingsstoffen
Kortom, ze zijn niet helemaal slecht voor ons, vooral niet tijdens of na een training.
Om het duidelijk te maken: een modern, gezond dieet voor sporters kan ook dit soort producten bevatten. Echter, je moet ze tijdens en na een training drinken, en niet bij je diner. Het gaat er dus om wanneer je ze drinkt! Neem ze alleen tijdens fysieke inspanning, of als je uitgeput bent, en het liefst in de ochtend.
Onthoud dat trainen aan het begin van de dag niet hetzelfde is als ‘s avonds sporten. Sommige mensen gebruiken sportdrankjes zelfs om voedingsstoffen binnen te krijgen wanneer ze lijden aan een spijsverteringsziekte of voedselvergiftiging. In deze gevallen zou een dokter altijd het laatste woord moeten hebben.
Samengevat, isotone sportdrankjes zijn een nuttige bron van energie en voedingsstoffen voor sporters tijdens hun trainingen of wedstrijden, maar moeten met mate geconsumeerd worden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.