Moeten we koolhydraten elimineren uit ons dieet?
Er zijn veel mythen over dit onderwerp, maar vandaag gaan we feiten blootleggen. Laten we kijken of we koolhydraten echt moeten elimineren uit ons dieet.
Moeten we koolhydraten elimineren?
Nee! Koolhydraten zijn noodzakelijk voor ons lichaam. Ze voeren verschillende primaire functies uit.
- Ze leveren energie. Wanneer we koolhydraten consumeren, worden ze gebruikt als energiebron. Daarnaast worden koolhydraten afgebroken tot glucose dat we altijd nodig hebben. Dit betekent dat als we de juiste hoeveelheid koolhydraten consumeren, we deze gemakkelijk zullen verbranden.
- Ze zijn noodzakelijk voor onze weefselontwikkeling. Koolhydraten worden gebruikt om de weefsels in ons lichaam te vormen die verbonden zijn met het zenuwstelsel.
- Het helpt de vorming van ketonlichamen te voorkomen. Wanneer we geen koolhydraten eten, gebruikt het lichaam vet voor energie en dit leidt tot het ontstaan van afvalproducten, bekend als ketonen. Deze kunnen uiteindelijk leiden tot hartritmestoornissen en osteoporose, naast andere complicaties. Deze ketonlichamen zijn onmogelijk zelf te elimineren.
- De cellulose in koolhydraten regelt de doorvoer van de darmen. Dit is gunstig voor veel andere functies, zoals het voorkomen van darmkanker.
Wat gebeurt er als we koolhydraten zoveel mogelijk uit onze voeding elimineren?
We moeten niet vergeten dat niet alle koolhydraten hetzelfde zijn. Sommigen kunnen onze gezondheid meer schaden dan anderen. Vooral als teveel koolhydraten worden geconsumeerd, kan dit leiden tot obesitas.
We moeten excessen vermijden en koolhydraten met mate eten. We kunnen dit doen door koolhydraten zoals brood, rijst, pasta en bloem in te ruilen voor:
- peulvruchten
- volkoren granen
- noten
De laatsten zullen ons lichaam de nodige voedingsstoffen geven. Daarnaast heeft het verminderen van koolhydraten de volgende voordelen.
Je verbrandt meer vet
Zoals eerder vermeld, zorgt het opslaan van koolhydraten voor een energiereserve. Wanneer we echter minder hoeveelheden ervan consumeren, zal ons lichaam ook vet gaan verbranden. Dat zullen we merken aan ons lichaam.
Het mes snijdt hier aan twee kanten, aangezien ketonlichamen ontstaan als we alleen eiwit en vet verbranden. Om deze reden moeten we de balans vinden tussen de vetten die we verbranden en de koolhydraten die we consumeren.
Je bent meer verzadigd
Veel mensen geloven dat je honger moet lijden om af te vallen, maar dat is een mythe. Het idee is om je verzadigd te voelen, terwijl je minder eet. Eén van de redenen dat we meer willen eten, is omdat ons suikerniveau daalt door voedsel dat de aanmaak van insuline genereert.
Dit is wat er gebeurt met koolhydraten. Daarom kan het beperken van de inname van koolhydraten en het verhogen van eiwitten en gezonde vetten ons helpen minder eetlust te hebben. We zullen daardoor minder gaan eten.
Noten bieden deze beide voordelen, daarom zijn ze een goed alternatief om dit doel te bereiken. Daarnaast zijn noten een gezonde keuze voor een tussendoortje.
Je versterkt je spieren
Dit is zeker één van de voordelen die je het meeste plezier zullen geven. Het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten die je eet en het eten van meer eiwitten zullen je spieren te versterken. Koolhydraten bevatten geen eiwitten. Eiwitten helpen je juist om spiermassa te krijgen.
Wanneer we het hebben over het vermijden of elimineren van koolhydraten, hebben we het over geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten zitten in producten zoals:
- witte bloem
- suiker
- zetmeel
Zoals we hebben gezien, zijn koolhydraten nodig voor ons lichaam. Het is dus van belang dat we onze inname van geraffineerd voedsel verminderen. Daarentegen moeten we ervoor zorgen dat we meer van de goede koolhydraten eten die we vinden in:
- granen
- noten
- groenten
- fruit
Als je deze tips volgt, functioneert je lichaam als een geoliede machine, terwijl je daarnaast afslankt! Dat is je uiteindelijke doel.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.