Logo image
Logo image

Honing voor natuurlijk spierherstel

4 minuten
Het best bewaarde geheim van bijen heeft meerdere positieve eigenschappen voor het menselijk lichaam. Hier zullen we het hebben over de ontstekingsremmende, antioxiderende eigenschappen en multivitaminen van honing. Dit maakt het eten hiervan een uitstekende maatregel om na de training te herstellen.
Honing voor natuurlijk spierherstel
Laatste update: 08 februari, 2019

Honing voor natuurlijk spierherstel is één van de beste keuzes. Spieropbouw houdt in dat de spiervezels worden belast en oprekken, met de bedoeling dat ze uiteindelijk groter en sterker worden. Hoewel de resultaten van training ons een betere spierontwikkeling brengen, is er voor het proces wel enige slijtage nodig.

Daarom zijn mensen die serieus bezig zijn met het ontwikkelen van hun lichaam altijd op zoek naar middelen die een maximaal herstel van de spieren mogelijk maken. Zoals honing voor natuurlijk spierherstel bijvoorbeeld!

Honing voor natuurlijk spierherstel en herstel van glucose

Glucose is niets meer dan een enkelvoudig suikermolecuul. Wanneer het lichaam het synthetiseert, neemt het deel aan de metabole processen van het organisme. Met andere woorden, het levert energie voor het functioneren van je lichaam.

Wanneer je traint, verbruik je energie die afkomstig is van je glucosereserves. Daarom daalt je bloedsuikerspiegel zo snel. Dit wordt duidelijk na de trainingssessies, wanneer je je moe voelt.

Some figure
Dit proces van slijtage vindt na de training ook plaats op spierniveau. Daarom is het zinvol om manieren te zoeken om spierherstel te bevorderen: in termen van het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de mineralen die tijdens het sporten verloren gaan. Bij krachttraining kan honing voor natuurlijk spierherstel hier een rol bij spelen.

Waar is honing van gemaakt?

Honing is een substantie die natuurlijke suikers bevat, waaronder glucose en fructose. Bovendien bevat deze zoetstof aanzienlijke hoeveelheden:

Niet alleen dat, want honing bevat ook vitaminen die echt waardevol zijn bij spierherstel. Dit zijn namelijk vitamine:

  • B1
  • B2
  • B3
  • B5
  • C

Ook al zijn ze slechts in kleine hoeveelheden aanwezig, het potentieel dat dit voedsel heeft voor het verbeteren van de stofwisseling is duidelijk.

Alsof dat nog niet genoeg is, is honing een zeer effectieve natuurlijke antioxidant. Als je het eet draag je bij aan de verbetering van de afweer en het celherstel van je lichaam. Dit komt onder andere doordat het een hoge concentratie fenolzuur bevat.

Suiker en honing

  • Veel mensen vinden het verstandig om suiker te gebruiken als een manier om hun glucosegehalte te verhogen. Suiker is echter een voedingsmiddel dat meer calorieën bevat dan honing. Een eetlepel van deze zoetmaker, in zijn witte vorm, bevat 64 calorieën.
  • Een eetlepel honing daarentegen bevat slechts 46 calorieën. Niet alleen dat, maar je krijgt ook een gevarieerde hoeveelheid vitaminen en mineralen uit honing binnen die je niet van suiker krijgt.
  • Het wonderbaarlijke sap van de honingraat is één van de meest calorierijke voedingsmiddelen dat van nature verkrijgbaar is. Het is echter wel een geweldig supplement voor spierherstel.

Vermoeidheid tegengaan

Honing kan zeer nuttig zijn om voor en na een trainingssessie te eten. Hardlopers nemen dit ingrediënt vaak op in hun ontbijt om hun lichaam in de juiste energietoestand te krijgen. In dit geval is het doel van honing om bij te dragen aan de energie die nodig is voor de wedstrijd waar ze aan meedoen.

  • Een goede hoeveelheid voor het herstel van de spieren van een sporter is 32 gram natuurlijke suiker. Dit voor aanvang van een training eten is helemaal geen slecht idee.
  • Na afloop van een trainingssessie kun je twee eetlepels honing met een liter water mengen. Met deze drank kun je energie terugkrijgen en het proces van spierherstel op een gezonde manier op gang brengen.

Honing is een uitstekend alternatief voor complexere voedingssupplementen. In het algemeen zijn deze zeer duur, terwijl commerciële honing meestal goed betaalbaar is.

Deze vrouw neemt honing voor spierherstel na de training
Verschillende soorten honing

Voor het geval dat je het nog niet wist, met betrekking tot honing zijn er verschillende soorten producten. Er zijn veel derivaten en stoffen waar je van profiteren kunt.

  • Zo heeft oranjebloesem bijvoorbeeld kalmerende eigenschappen en is het perfect om te eten voor het slapen gaan. Daarnaast zeggen sommigen dat het helpt om spierpijn te verminderen.
  • Er is ook klaverhoning, dat is geweldig om vermoeidheid tegen te gaan. De eigenschappen van klaverhoning zijn zo effectief dat deskundigen het aan patiënten aanraden om na een operatie te eten. Voor zowel ouderen als kinderen vanaf 1 jaar die nog in de groei zijn, is het een geweldig voedingsmiddel.
  • Langs dezelfde lijn is er ook luzernehoning, die ook zeer voedzaam is.

Zoals je in de informatie hier kunt lezen, moet je dit product niet beschouwen als een voedingssubstituut of een effectieve multivitamine. Honing kan echter wel helpen om spierpijn te verlichten. Het is ook een gezonde bron van energie en beter dan andere vaste voedingsmiddelen die we zouden kunnen eten.

Het beste van alles is dat het eten van een matige hoeveelheid honing geen invloed heeft op je dagelijks calorieverbruik. Integendeel, dit superfood biedt je veel voordelen ten opzichte van de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernández-López, J., & Pérez-Álvarez, J. A. (2008). Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. Journal of Food Science. http://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2008.00966.x

  • Rao, P. V., Krishnan, K. T., Salleh, N., & Gan, S. H. (2016). Biological and therapeutic effects of honey produced by honey bees and stingless bees: A comparative review. Brazilian Journal of Pharmacognosy. http://doi.org/10.1016/j.bjp.2016.01.012

  • Hadagali, M. D., & Chua, L. S. (2014). The anti-inflammatory and wound healing properties of honey. European Food Research and Technology. http://doi.org/10.1007/s00217-014-2297-6


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.