De voordelen van havermout

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen zo compleet en veelzijdig als havermout. Voeg de voordelen van havermout toe aan je dieet en gebruik verschillende bereidingsmethoden zodat het niet saai wordt.
De voordelen van havermout

Laatste update: 29 december, 2018

De vele voordelen van havermout zijn eenvoudig te integreren in je dagelijkse routine. We zullen bekijken hoe havermout cruciaal is om gezond te blijven, door de belangrijkste voordelen van havermout te analyseren.

De voordelen van havermout

Rijk aan B-vitaminen

Eén van de vele voordelen van havermout is dat het vol zit met B-vitaminen. Meer specifiek bevat het de vitamines B1, B2, B5 en B6. Hieronder vind je de voordelen van deze vitaminen en hun belangrijkste kenmerken:

  • B1. Dit is ook wel bekend als thiamine en speelt een belangrijke rol bij de werking van het bewegingsapparaat. Bovendien is het ook verantwoordelijk voor het glucosemetabolisme van je lichaam.
  • B2. De belangrijkste functie van vitamine B2 is het afbreken van vet, eiwitten en koolhydraten. Het geeft je lichaam ook energie.
  • B5. Vitamine B5 houdt je haar gezond en helpt je stressniveau onder controle houden. Het is gebruikelijk voor mensen met artritis of artrose om vitamine B5-supplementen te nemen, omdat ze ook helpen om pijn te verlichten.
  • B6. Vitamine B6 voorkomt hartziekten en helpt ook om je geheugen te behouden. Het reguleert ook hormonen en vermindert menstruele krampen.
Bordje havermout

Essentiële aminozuren

Eén van de voordelen van havermout is dat het essentiële aminozuren bevat. Aminozuren zijn cruciaal voor ieders dieet. Dit komt omdat je lichaam ze niet op natuurlijke wijze produceert, wat betekent dat voedsel de enige manier is om ze te absorberen. Er zijn 10 verschillende essentiële aminozuren. De meest voorkomende die je misschien hebt gehoord zijn:

  • leucine
  • lysine
  • threonine

Je moet elke dag kleine hoeveelheden voedsel eten die essentiële aminozuren bevatten, zoals havermout. Dit is belangrijk omdat je anders last kan krijgen van:

  • vermoeidheid
  • spierzwakte 
  • vatbaar worden voor ziekten

Behalve havermout, zijn eieren, zuivelproducten en peulvruchten ook rijk aan essentiële aminozuren.

Rijk aan vezels

Eén van de grote voordelen van havermout is dat het veel vezels bevat. Er zit 10 gram van deze krachtige voedingsstof in elke 100 gram havermout. Vezels zijn essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en specifiek voor je spijsverteringsstelsel.

Ze zijn ook goed voor mensen die af en toe last van constipatie hebben. Het is een natuurlijke en eenvoudige manier om dit probleem aan te pakken. Bovendien zijn vezels de sleutel tot het behoud van je darmflora en helpt je ​​spijsvertering.

IJzer en calcium

Wist je dat een kopje havermout 36 procent van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium bevat? Het beste van alles is dat havermelk geen lactose bevat, waardoor het ideaal is voor mensen die lactose-intolerant zijn. Calcium zou deel uit moeten maken van je dieet, omdat het helpt om je botten te onderhouden.

Havermout met yoghurt

Bovendien is havermout rijk aan ijzer en helpt het om aandoeningen zoals bloedarmoede te voorkomen. Voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte zijn ook belangrijk voor je bloedvatenstelsel. Zonder ijzer kan je lichaam geen hemoglobine produceren. Dit betekent dat het niet in staat zou zijn om zuurstof te vervoeren en het door je lichaam te verspreiden.

Rijk aan onverzadigd vet

Onverzadigd vet wordt ook wel het goede vet genoemd. Om een ​​gezond dieet te volgen, moet je verzadigde vetten waar mogelijk vervangen door onverzadigde vetten. Als je dat doet, verlaag je je cholesterolgehalte en verhoog je je zogenaamde goede cholesterol.

Havermout bevat slechts 7% vet en daarvan is maar 1% verzadigd vet. Er zijn andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan onverzadigd vet. Enkele voorbeelden zijn:

  • noten
  • vis
  • zonnebloemolie

Al deze voedingsmiddelen tonen aan dat niet alle soorten vet slecht zijn en dat je lichaam ze nodig heeft om goed te functioneren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.