Havermoutmelk: alles dat je moet weten

Hoewel havermoutmelk gemakkelijk in reformwinkels is te vinden, kun je deze melk ook goedkoop thuis maken.
Havermoutmelk: alles dat je moet weten

Laatste update: 09 mei, 2019

Havermoutmelk, zoals de naam al doet vermoeden, is een product dat afgeleid is van havermout. Dat betekent dat het volledig plantaardig is. Deze melk heeft voor veel mensen de voorkeur en dat is niet altijd om dezelfde reden.

Veel mensen kiezen deze melk omdat ze lactose-intolerant zijn. Er zijn daarentegen ook mensen die voor deze melk kiezen om hun veganistische dieet mee aan te vullen of omdat deze melk gunstige eigenschappen heeft.

Je kunt havermoutmelk warm of koud drinken en toevoegen aan koffie en thee. Je kunt het ook gebruiken om room, smoothies en desserts te maken.

Zelfgemaakte havermoutmelk

Glazen havermoutmelk

Ingrediënten:

  • 6 eetlepels havermout (ongeveer 85 gram)
  • 4 bekers water

Bereiding:

Als je het resultaat niet lekker vindt, voeg dan gewoon wat meer havermout toe om de consistentie te verbeteren. Daarnaast kun je ook meer water toevoegen om een mildere smaak te krijgen.

Waarom kiezen voor havermoutmelk?

Havermoutmelk is beter te verteren dan koemelk. Het bevat daarnaast ook veel vitamine B dat helpt om het centrale zenuwstelsel te beschermen en reguleren. Bovendien biedt het een grote hoeveelheid vezels die constipatie kunnen verminderen. Er zijn ook nog andere voordelen van het gebruik van havermoutmelk.

  • De melk zuivert het lichaam, omdat het giftige stoffen verwijdert en vermindert een opgezette buik.
  • Het voorkomt veroudering. De antioxidanten dienen ons om te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen (die voortijdige veroudering versnellen). Bovendien helpen de essentiële aminozuren die de melk bevat onze cellen langer gezond te houden.
  • Havermoutmelk helpt om obstipatie tegen te gaan. De darmflora wordt gereguleerd dankzij de samenstelling van plantaardige vezels.
  • Het reguleert de suikerspiegel. Havermout heeft een groot vermogen om glucose te beheersen, dus het is gunstig voor mensen met diabetes.
  • Het vermindert het cholesterol omdat er behoorlijke dosis omega 3 inzit. Hierdoor kan havermout het slechte cholesterol (LDL) en triglyceriden verminderen. Tegelijkertijd neemt het goede cholesterol toe. Bovendien zou het drinken van havermoutmelk de bloedsomloop kunnen verbeteren en de opeenhoping van vet in de wanden van de slagader voorkomen.
Fruit en een dokter

Meer voordelen van het gebruik van havermoutmelk

  • Het voorkomt een slechte spijsvertering. Havermoutmelk bevat stoffen die de maag gemakkelijk kan verteren dus het veroorzaakt geen ‘zwaar gevoel’.
  • Havermoutmelk beschermt het zenuwstelsel. Deze melk bevat een grote hoeveelheid vitamine B dat helpt om een kalm gevoel te krijgen. Hierdoor kunnen mensen die last hebben van stress, angst of op wat voor een manier uit balans zijn, baat hebben bij het nuttigen ervan.
  • Het helpt om gezonde spieren en botten te behouden. Deze plantaardige drank bevat veel eiwitten die de spieren helpen versterken. Als je daarnaast ook traint, kan havermoutmelk krampen voorkomen. Als je de hele dag achter je bureau zit, kan het helpen de stijfheid in de gewrichten te verminderen. Bovendien levert het kalium, zink en magnesium die belangrijke voedingsstoffen zijn voor botvorming en kracht.
  • Het helpt bij gewichtsverlies. Havermout kan helpen de eetlust te reguleren dankzij de verzadigende eigenschappen. Dit voorkomt dat je eetbuien of ongezond voedsel consumeert. Bovendien houd je minder vocht vast. Daarnaast bevat de melk geen vet en is het zelfs beter dan afgeroomde melk.
  • Havermoutmelk voorkomt problemen met de schildklier. Het levert jodium dat je nodig hebt als je gebrek hebt aan schildklierhormonen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.