Logo image
Logo image

Eigenschappen en voordelen van broccolini of bimi

3 minuten
Bimi bevat tien essentiële voedingsstoffen en bevat meer zink, foliumzuur en vitamine C dan groene asperges, normale broccoli, boerenkool en spinazie.
Eigenschappen en voordelen van broccolini of bimi
Laatste update: 23 maart, 2019

Bimi, ook bekend als broccolini, is een soort groente die veel overeenkomsten heeft met broccoli. Beide groenten behoren tot de familie van de Brassicaceae. Bimi heeft een zachte en zoete smaak. Zijn stam lijkt op de stam van asperge en de bloemknoppen zijn gelijk aan die van broccoli.

Daarnaast is het een excellente groente om op te nemen in een dieet om gewicht te verliezen, vanwege zijn hoge gehalte aan vezels en foliumzuur.

  • Het is rijk aan glucosinolaten, die helpen om kanker te voorkomen
  • Bimi bevat sinigrine, dat de vernietiging van muterende cellen (die een tumor kunnen vormen en kanker kunnen veroorzaken) stimuleert.
  • Het is bekend dat bimi kan helpen om maag-, darm- en longkanker te voorkomen.

Eigenschappen van Bimi

Some figure

Bimi, of broccolini, is een hybride groente. Het ontstond door gewone broccoli, die we allemaal kennen, te kruisen met Chinese kool. Hierdoor heeft het dezelfde soort eigenschappen als deze groenten, maar ook andere, zeer specifieke, karakteristieken.

Deze groente is rijk aan omega 3-vetzuren en anti-carcinogene stoffen, zoals glucosinolaten en isothiocyanaten. Deze stoffen kunnen tumorcellen elimineren.

Bovendien is het een bron van stoffen uit de fenol-groep, die optreden als antioxidanten en ontstekingsremmers. Binnen deze groep zijn dit vooral flavonoïden (die ook een tumorremmende werking hebben).

Wat betreft voedingsstoffen is bimi, of broccolini, rijk aan:

  • Kalium
  • Zink
  • Foliumzuur
  • Mangaan
  • IJzer
  • Vitamine B (in meerdere vormen)
  • Vitamine C (zelfs meer dan bijvoorbeeld sinaasappels)

Bovendien is het door zijn hoge gehalte aan vezels en lage hoeveelheid calorieën een ideaal product. Vooral wanneer je een voedzaam gerecht wilt eten zonder meer calorieën toe te voegen aan je voedingspatroon. Je kunt bijvoorbeeld gewicht verliezen of je gewicht beheersen door dit te eten totdat je genoeg hebt gehad.

Als laatste bevat het delen van de plant die als probiotica optreden door je darmflora te voeden. Daarnaast bevat het antibacteriële stoffen die veelbelovend zijn voor medisch gebruik.

Voordelen van bimi

Some figure

Zoals we al eerder hebben aangegeven zijn de eigenschappen van bimi heel goed voor de menselijke gezondheid. Vooral vanwege zijn hoge gehalte aan antioxidanten en de stoffen die het bevat die kanker tegengaan.

Het is een voedingsmiddel met goede eigenschappen en heeft daardoor verschillende voordelen. Hiervan kun je dus profiteren als je het toevoegt aan je maaltijden. Laten we deze voordelen eens bekijken:

  • Niet alleen helpt bimi bij het bestrijden van tumorcellen, maar het kan helpen om hart- en vaatziekten en ziekten die het metabolisme aantasten te voorkomen en onder controle te houden.
  • Het is een geweldig voedingsmiddel om vocht uit je lichaam af te drijven, spanning te reguleren en overbodig vocht kwijt te raken, wat het een perfecte bondgenoot maakt bij diëten om gewicht te verliezen.
  • Door de grote hoeveelheden vitamine C die het bevat, versterkt het je immuunsysteem en beschermt het je lichaam tegen schadelijke bacteriën en micro-organismes. Bovendien bevordert het de productie van energie in je cellen.
  • Calcium en vitamine D houden je botten gezond en voorkomen osteoporose.
  • De vezels die het bevat verbeteren je spijsvertering in het darmkanaal, verminderen het risico op constipatie en beschermen je slokdarm tegen kanker.

Hoe je het kunt eten

Je kunt bimi grillen, koken, stomen of zelfs rauw eten. De meest voorkomende bereidingswijze is om het drie minuten in water te koken, met een snufje zout, en het daarna af te gieten. Gebruik het bij je maaltijden alsof het gewone broccoli is.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.