Logo image
Logo image

Gezond eten en toch maar niet afvallen?

3 minuten
Het menselijk lichaam werkt als een machine, waarin geen enkel systeem onafhankelijk opereert. Alles werkt op de een of andere manier samen. Als je op een gezonde manier wilt eten, moet je daar rekening mee houden.
Gezond eten en toch maar niet afvallen?
Laatste update: 16 december, 2018

Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar dan kijken ze vaak alleen naar de kwaliteit van hun voeding: light-producten en suikervrije voedingsproducten. Goede voeding gaat echter verder dan alleen deze aspecten. Om met gezonde voeding het gewenste effect te bereiken (vaak is dat gewichtsverlies) zijn andere factoren, zoals goed kauwen, minstens zo belangrijk.

Een belangrijk onderdeel van een verantwoorde levensstijl is natuurlijk gezond eten. Maar daarnaast is het ook essentieel om je stressniveau zo laag mogelijk te houden, en om regelmatig te sporten.

Vermijd dat je honger krijgt

Bij sommige mensen bestaat al heel lang het idee dat het volgen van een gebalanceerd dieet gelijkstaat aan, onder anderen, voortdurend honger hebben. Of tenminste dat je voor zo’n dieet zo min mogelijk voeding tot je moet nemen.

Some figure
Alhoewel onbegrensd eten niet gezond is, is het andere uiterste ook niet goed. Uiteindelijk zijn alle extremen even slecht. Voeding is daarop geen uitzondering, het is belangrijk om gebalanceerd te eten. Dus: niet te veel, maar ook niet te weinig.

Daarnaast is het een misverstand te denken dat je, om af te vallen, je voedselinname drastisch zou moeten verlagen. Wanneer je lichaam minder brandstof (voeding) binnenkrijgt, gaat het je stofwisseling daarop aanpassen. Je lijf gaat dan als het ware in de ‘spaarstand’, waardoor het moeilijker wordt om calorieën te verbranden.

Op tijd eten is gezond eten

Je lichaam moet telkens opnieuw zijn energievoorraad aanvullen. Dat gaat altijd door, zelfs wanneer je uitrust of slaapt. Daarom heeft het constant essentiële voedingsstoffen nodig.

Als je steeds op andere tijden eet, raken de reserves die je lichaam heeft aan eiwitten, vitaminen en mineralen uitgeput. Deze elementen zijn echter cruciaal om te kunnen blijven functioneren. Wanneer die reserves niet worden aangevuld, dan kunnen problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan energie of vergeetachtigheid.

Some figure
De meeste deskundigen adviseren om gedurende de dag 5 maaltijden te nuttigen. De belangrijkste maaltijden zijn: ontbijt, lunch en avondeten. Als tussendoortjes kun je 2 snacks of 2 kleine maaltijden nemen. Het advies is om niet langer dan 180 minuten niets te eten.

Sla geen voedingsgroepen over

Het is raadzaam om etenswaren uit alle voedingsgroepen te eten. Uiteraard geldt dat niet voor het uitzonderlijke geval dat een ingrediënt ongezond of zelfs fataal kan zijn voor een persoon. Mits je de juiste hoeveelheden eet, zijn de volgende voedingsstoffen noodzakelijk:

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat wanneer je alleen light-producten eet, dat niet meteen betekent dat je gezond eet. De meeste van die producten leveren je namelijk niets goeds op, en het suiker is vervangen door chemische bestanddelen van twijfelachtige kwaliteit.

Een te lichte avondmaaltijd: een veelgemaakte fout

Het is belangrijk dat je avondmaaltijd makkelijk verteerbaar is. Meelproducten en rood vlees kun je daarom het beste zoveel mogelijk vermijden. Dat betekent echter niet dat je moet kiezen voor ultra-lichte maaltijden, zoals sla, salades of een bakje yoghurt.

Some figure
Lichte maaltijden vullen een tekort aan voedingsstoffen niet aan. Bovendien zul je, omdat het avondeten niet verzadigend genoeg was, de volgende dag last hebben van een onstilbare honger. Zie dan maar eens de verleiding van suikerrijke producten te weerstaan. Je wilt immers je hongergevoel stillen.

Fruitsalades als hoofdmaaltijd zijn ook geen goed idee. Alhoewel ze een bron zijn van voedingsstoffen en water, bevatten ze ook grote hoeveelheden suiker. Het wordt dan ook niet aangeraden om meer dan 2 stukken fruit aan een gerecht toe te voegen.

Dé formule voor gewichtsverlies: een gebalanceerd dieet en lichamelijke inspanning

Wanneer het je doel is om gewicht te verliezen, dan moet je niet alleen zorgen dat je gezond eet, maar ook dat je regelmatig sport. Met sporten verbrand je namelijk calorieën.

Lichamelijke inspanning bevordert tevens de toename van je lichaamsmassa. Hierdoor wordt je stofwisseling versneld, wat een vereiste is om op gewicht te blijven. Het advies is om driemaal per week 45 minuten aan cardio te doen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.