Touwtjespringen: een geweldig cardio-alternatief
Touwtjespringen is een geweldig cardio-alternatief en een effectieve manier om in vorm te komen. Daarom vertellen we je er alles over wat je moet weten. We geven je ook enkele tips om de beste versie van jezelf te worden in elk van je trainingssessies.
Je herinnert je waarschijnlijk nog wel dat je het als kind al hebt gedaan, en je hebt het waarschijnlijk al lang niet meer gedaan? Deze eenvoudige maar effectieve activiteit heeft echter vele voordelen die je zullen motiveren om er weer mee te beginnen.
Inderdaad, touwtjespringen is één van de meest effectieve cardio-oefeningen om mee af te vallen en om te werken aan verschillende spiergroepen. Bij deze activiteit worden vooral aan het werk gezet je:
- Armen
- Schouders
- Rug
- Buik
Het heeft als voordeel dat je de intensiteit van de training kunt bepalen, afhankelijk van of je wilt opwarmen, calorieën wilt verbranden of meer kracht wilt krijgen.
Ook heb je er nauwelijks apparatuur voor nodig, het enige wat je nodig hebt zijn een paar gymschoenen en een springtouw. Ook hoef je je geen zorgen te maken als het buiten te warm of te koud is, want je kunt deze activiteit heel goed bij je zelf thuis doen.
Een buitengewoon cardio-alternatief
Touwtjespringen is een uitstekende manier om lichaamsvet te verbranden en je fysieke conditie te verbeteren. In tegenstelling tot andere soorten cardio-oefeningen hebben de meeste mensen geen last van blessures of gewrichtspijnen door touwtje te springen.
In het bijzonder is de sleutel ervoor zorgen dat je op de juiste manier springt! De meeste beginners zullen bijvoorbeeld hoger springen dan nodig is, wat hun risico op blessures kan verhogen.
In feite hebben vele studies aangetoond dat touwtjespringen één van de meest effectieve vormen van cardio is. Je kunt er met een paar minuten per dag mee in vorm komen. Je kunt er bijna elk deel van je lichaam mee trainen, afhankelijk van het type touw dat je gebruikt.
Van boksers is bekend dat touwtjespringen een belangrijk onderdeel van hun trainingsschema is. Naast vele andere voordelen verbetert touwtjespringen je:
- Cardiovasculaire conditie
- Flexibiliteit
- Ritme
Tegelijkertijd verstevig je je schouders, arm- en rugspieren.
Aan de slag gaan
Zoals we al eerder hebben gezegd is dit een intensieve en volledige lichaamstraining. Je beenspieren helpen je om de sprongen te maken, je trekt je core-spieren samen om in balans te blijven en je gebruikt je armen om het touw te draaien.
Als je het goed doet, heeft touwtjespringen minder impact dan hardlopen, wat betekent dat je minder snel blessures zult oplopen. Al met al is de beste manier om te beginnen een touw te vinden dat licht en snel is.
Vervolgens hoef je alleen maar te gaan springen. Probeer geen ingewikkelde oefeningen na te bootsen of zo snel mogelijk te gaan. Begin geleidelijk aan en vraag in eerste instantie niet te veel van jezelf.
Geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad verhogen
In het begin is het beter om met beide voeten tegelijk te springen. Naarmate je er door vaker te oefenen beter in wordt, kun je beginnen met je voeten af te wisselen of met slechts één voet te springen.
Voel je vrij om te experimenteren, maar houd altijd een goede houding aan en pas de juiste techniek toe. Land bovendien soepel op je tenen en spring niet te hoog. Onthoud ook dat intensiteit een belangrijke factor is in dit soort oefening om vet te verbranden en je stofwisseling te versnellen.
Zoals je hebt kunnen zien is touwtje springen een uitstekende manier voor een cardio-alternatief en om calorieën te verbranden. Je hebt er nauwelijks iets voor nodig, zoals bijvoorbeeld:
- Apparatuur
- Geld
- Ruimte
De schoenen die je draagt en het oppervlak waarop je springt zijn echter wel belangrijk om rekening mee te houden. Net als bij elke andere oefening is het ook belangrijk dat je eerst een warming-up doet, en naderhand stretcht en afkoelt.
Het maakt niet uit wat je fitnessniveau is, deze cardio-alternatief zal je zeker uitdagen. Met een beetje oefening en doorzettingsvermogen, zul je in staat zijn om effectievere en ingewikkeldere oefeningen uit te voeren. Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met dit cardio-alternatief en geniet van alle voordelen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Trecroci, A., Cavaggioni, L., Caccia, R., & Alberti, G. (2015). Jump rope training: Balance and motor coordination in preadolescent soccer players. Journal of Sports Science and Medicine, 14(4), 792–798.
- Ozer, D., Duzgun, I., Baltaci, G., Karacan, S., & Colakoglu, F. (2011). The effects of rope or weighted rope jump training on strength, coordination and proprioception in adolescent female volleyball players. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 51(2), 211–219. https://doi.org/10.13140/RG.2.1.5129.4169
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.