Logo image
Logo image

Samen met je hond hardlopen: vijf tips

5 minuten
Hardlopen met je hond is een geweldige manier om te sporten, je zittende levensstijl los te laten en tegelijkertijd te genieten van het gezelschap van je beste vriend. Lees dus snel de volgende tips die we voor je hebben!
Samen met je hond hardlopen: vijf tips
Laatste update: 17 augustus, 2020

De warme dagen zijn begonnen en je hebt wellicht gemerkt dat jij en je huisdier misschien wel wat overgewicht hebben. Het kan ook zijn dat je al een fan van hardlopen bent en deze passie ook met iedereen om je heen wilt delen. In dit artikel geven we je een paar tips zodat je samen met je hond kunt gaan hardlopen.

Hardlopen met je hond: gegarandeerde lichaamsbeweging

Wist je dat mensen die samen met hun huisdieren sporten over het algemeen meer geneigd zijn om de zittende levensstijl te vermijden? Bovendien is lichamelijke activiteit ook heel goed voor dieren, zo lang het tenminste maar met mate gebeurt.

Misschien heb je al wel het idee hebt om samen met je hond te gaan hardlopen, maar voel je je ontmoedigd door bijvoorbeeld een gebrek aan kennis of door bepaalde vooroordelen. Voor die personen hebben we hier een aantal tips bij elkaar gezet. Zo kun je van deze sport genieten onder begeleiding van je beste vriend. Lees snel verder!

1. Raadpleeg de dierenarts

Some figure

Dit moet altijd de eerste stap zijn. Je moet er namelijk zeker van zijn dat je huisdier in goede gezondheid verkeert voordat je met hem gaat sporten. De dierenarts zal enkele routinetests uitvoeren. Daarna zal hij of zij uitgebreid verslag doen of en op welke manier je huisdier met je mee kan sporten.

Houd er ook altijd rekening mee dat bijvoorbeeld een puppy niet hetzelfde is als een volwassen hond. Hun behoeften zijn anders en het type fysieke activiteit dat ze uit kunnen voeren daarom ook.

2. Analyseer je hond

Je denkt misschien dat elke hond prima met je mee kan rennen, maar in werkelijkheid is dit helemaal niet het geval. Er zijn enkele factoren die hier verband mee houden:

  • De leeftijd van je hond speelt een grote rol, zoals we in de vorige paragraaf al zeiden.
  • Daarnaast is het ook zo dat bepaalde rassen honden nou eenmaal atletischer zijn ingesteld dan andere. Het kan ook dat het ene ras bepaalde kenmerken heeft dat het geschikter maakt om te sporten.

Zo kunnen honden met lange snuiten en lange poten, zoals bijvoorbeeld de Afghaanse windhond of de Dalmatiër, over het algemeen goed overweg met lichaamsbeweging. Dit geldt daarentegen helemaal niet voor honden met korte en platte snuiten en korte pootjes.

Als je dus een buldog, mops of pekinees hebt, vermijd dan oefeningen die te intens zijn. Als je huisdier van een wat zwaarlijviger ras is, zoals een labrador, wees dan voorzichtig met de inspanning die hij in de training zal moeten steken.

3. Koop een speciale riem

Of je nou met je hond gaat hardlopen in het park, op het strand of in de bergen, hij mag in geen geval los lopen. Hoe gehoorzaam hij ook is, het kan altijd gebeuren dat hij een ander dier ziet of iets vreemds ruikt. Dan rent hij sneller dan jij hem kunt bijhouden weg en kan hij misschien wel gewond raken.

Er bestaan speciale riemen die niet hetzelfde zijn als de riemen die je gebruikt tijdens ontspannen wandelingen in het park of door de stad.

We raden je aam een flexibele en technische riem te kopen van zo’n twee meter lang. Zorg dat je hem aan je middel kunt vastmaken, en dat hij ook niet alleen vast zit aan de halsband van de hond. Dit soort riem is veel veiliger, maar het kan wel zijn dat je eraan moet wennen!

4. Kies de beste plek om met je hond te gaan hardlopen

Some figure

In tegenstelling tot mensen hebben honden geen sportschoenen nodig om zich aan te kunnen passen aan verschillende soorten ondergrond. Dieren en mensen zijn het echter over één ding wel zeker eens: het is beter om op aarde te rennen dan op asfalt.

Je moet er wel rekening mee houden dat de kussentjes onder de poten van je huisdier erg gevoelig zijn voor hitte.

  • Om die reden raden we je niet aan om met je hond te gaan hardlopen tijdens de warmste uren van de dag.
  • Ook kun je beter asfalt of cement vermijden wanneer de zon schijnt.
  • Wees op natuurlijke ondergronden ook voorzichtig dat ze niet gewond raken door bijvoorbeeld losliggende stenen.

Nog iets wat je niet mag negeren is het volgende. Kies plekken waar het is toegestaan om met huisdieren hard te lopen, ook aan de lijn. Ook is het waarschijnlijk makkelijker als je plaatsen kiest waar bordjes staan en waar de paden in goede staat zijn.

5. Doe het rustig aan

Als je met je hond gaat hardlopen en direct de eerste dag al een afstand van tien kilometer wilt afleggen, dan is de kans groot dat je huisdier er na een derde van de route al genoeg van heeft. Dat komt omdat ook je hond training nodig heeft!

Het is beter om eerst met kortere routes al wandelend te beginnen en geleidelijk aan de training zwaarder en langer maakt. Voeg pas kilometers toe als je ziet dat je dier niet te moe wordt. en begin vervolgens met hardlopen.

Tot slot raden we je aan om water mee te nemen, zowel voor jezelf als voor je huisdier. Zorg er ook voor dat je af en toe tijdens het hardlopen even pauze neemt, en het is waarschijnlijk beter om geen grote maaltijden te nuttigen in de uren voor het sporten. Met al deze tips kun je vanaf nu heerlijk buiten gaan hardlopen samen met je hond!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Curb, L. A., Abramson, C. I., Grice, J. W., & Kennison, S. M. (2013). The relationship between personality match and pet satisfaction among dog owners. Anthrozoos. https://doi.org/10.2752/175303713X13697429463673

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.