Hardlopen in de stad of in de bergen: voor- en nadelen

Als je van hardlopen houdt, dan heb je zeker wel eens nagedacht of je ergens anders naartoe kunt gaan om te hardlopen. Deze keer gaan we twee van de populairste opties vergelijken: de stad en de bergen.
Hardlopen in de stad of in de bergen: voor- en nadelen

Laatste update: 08 oktober, 2019

Misschien was je goede voornemen voor het nieuwe jaar om eindelijk te gaan hardlopen, met je partner of met je beste vriend. Een van de meestvoorkomende vragen over hardlopen heeft te maken met waar je dat gaat doen. Hardlopen in de stad of in een meer natuurlijke omgeving of landschap?

De voordelen van hardlopen in de stad

Naast je andere doelen voor dit jaar heb je jezelf beloofd dat je elke dag zou gaan hardlopen, of op zijn minst meerdere keren per week. Je hebt er de juiste kleding al voor aangeschaft en je hebt alle motivatie tvan de wereldmaar je vraagt je af of het goed is om midden in de stad te gaan rennen?

Natuurlijk gaan veel mensen liever in het park rennen. Je ziet ze in de vroege uurtjes in de zomer of ‘s middags in de winter voorbijkomen, en je denkt bij jezelf: “Dat zou ik nu ook graag willen doen!” Voordat je echter begint, raden we je aan om na te denken over de bijzonderheden van het hardlopen in de stad.

1. Makkelijk

Als je in de stad woont is niets makkelijker als je gewoon omkleden en gaan joggen. Al met al hoef je er niet eens een park voor in de buurt te hebben.

2. Specifieke training om te gaan hardlopen

Je kunt obstakels ontwijken – zoals bijvoorbeeld:

  • Mensen
  • Huisdieren
  • Auto’s
  • Enzovoort

Hiermee werk je meteen ook aan het sterker maken van je benen en enkels.

3. Verschillende routes

Je hebt de hele stad tot je beschikking, je kunt zelf kiezen welke straten je wilt nemen of welke wegen je wilt volgen. Op deze manier voorkom je dat je je gaat vervelen … het is leuker dan de loopband in de sportschool!

4. Zeg dag tegen stress

Misschien is één van de grootste redenen dat je wilt beginnen met hardlopen, het elimineren van werkgerelateerde stress of dagelijkse problemen. Het goede nieuws is dat hardlopen bepaalde negatieve zaken kan wegnemen:

  • Slechte stemming
  • Angst
  • Verdriet
  • Woede

Het stimuleert het lichaam om de zogenaamde ‘gelukshormonen’ te produceren.

Nadelen van hardlopen in de stad

Zoals met alles in het leven is een voetganger in de stad zijn natuurlijk niet allemaal mooi en positief. Daarom moeten we ook nadenken over de nadelen van hardlopen in de stad:

1. Luchtverontreiniging

Zelfs als je in een park rent (de ‘groene longen’ van de stad), kom je in contact met de smog en uitlaatgassen om je heen.

Hardlopen in de stad is goed voor je

2. Verkeer

De straat oversteken kan een behoorlijk avontuur zijn als je door de stad rent. Daarom is het raadzaam om drukke wegen te vermijden, vooral als je graag traint terwijl je naar muziek luistert of met een trainingspartner praat.

3. Er zijn overal mensen

Als je in een grote stad woont, weet je dat het onmogelijk is om ooit helemaal alleen te zijn…vooral als je in beweging bent. Het ontwijken van mensen kan vervelend zijn als je gaat hardlopen, vooral als er weinig ruimte is.

4. ‘Vervelende’ oppervlakken

In de stad hebben we geen andere keus dan op het asfalt te rennen, een hard oppervlak dat belastend kan zijn voor de enkel- en kniegewrichten. Je kunt misschien een plek uitkiezen waar rennen op gras of grind is toegestaan, hoewel dit in veel steden verboden is.

Voordelen van hardlopen in de bergen

Laten we nu doorgaan met de tweede optie: hardlopen in de bergen heeft natuurlijk ook zijn voor- en nadelen. Dit zijn enkele punten in het voordeel ervan:

1. In contact komen met de natuur

Het eerste dat we moeten benadrukken, is dat het in een natuurlijke omgeving zijn je de mogelijkheid geeft om één te zijn met de natuur. Je kunt genieten van de omgeving en je verwonderen over de bomen, planten, vogels, rivieren en al het andere dat de bergen met zich meebrengt.

Als je de stad en de drukke drukte beu bent, kan sporten in het buitengebied een uitstekend idee zijn.

2. Zachte en oneffen oppervlakken om over te rennen

Om te voorkomen dat je je hielen, voeten of knieën verwondt, is het cruciaal dat je traint op zachte oppervlakken, zoals gras of grind. Precies wat de bergen en hun omgeving te bieden hebben! Wees echter voorzichtig met rotsachtige gebieden, want je kunt gemakkelijk gewond raken.

Enkele nadelen van hardlopen in de bergen

Natuurlijk moeten we, net als bij het hardlopen in de stad, enkele van de minder gunstige details benadrukken als je kiest voor de bergen als een plek om te hardlopen:

1. Afgelegenheid

Als je een wekelijkse routine voor berglopen wilt plannen, dan moet je misschien de logistiek overwegen om op die plek te komen.

hardlopen in de stad of bergen

We hebben mogelijk niet altijd een berg (vooral in Nederland) of een veld of bos in de buurt om te trainen. Dat betekent dat we moeten wachten tot de vakantie of het weekend om er te gaan rennen, wat misschien niet het beste idee is, omdat het moeilijk zal zijn om regelmatig te gaan.

2. Geen voorzieningen bij de hand

Als we in de stad gaan hardlopen en ons drinkwater is op, dan kunnen we altijd een winkel binnengaan en wat kopen. Hetzelfde geldt voor als we gewond raken of een ongeluk krijgen: binnen een paar minuten is er een ambulance of een politieagent om ons te helpen.

Dit soort hulp zal ons niet gemakkelijk kunnen bereiken als we in de bergen zijn: hier zullen we enigszins geïsoleerd zijn van de beschaving en alle noodhulp die we eventueel nodig hebben.

Kortom, het is een vraag die je jezelf moet stellen: wat is beter voor mij? Rennen in de stad of de bergen? Je kunt je training natuurlijk altijd nog aanpassen en van beide mogelijkheden genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Easthope, C. S., Nosaka, K., Caillaud, C., Vercruyssen, F., Louis, J., & Brisswalter, J. (2014). Reproducibility of performance and fatigue in trail running. Journal of Science and Medicine in Sport. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2013.03.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.