De minder bekende voordelen van lichaamsbeweging

Er zijn bepaalde voordelen verbonden aan sporten die minder bekend zijn en die ons aanmoedigen om ons hele leven consistent te blijven sporten, vanaf het begin tot op hoge leeftijd.
De minder bekende voordelen van lichaamsbeweging

Laatste update: 10 mei, 2019

Iedereen weet dat lichaamsbeweging een grote hoeveelheid voordelen met zich meebrengt. Zo verlengt en verbetert het onder andere de kwaliteit van ons leven. Daarnaast verlaagt het het risico op ontwikkeling van bepaalde ziektes en vermindert het angst- en stressniveaus.

Het belang van lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging, in welke vorm dan ook, is voordelig voor onze gezondheid in het algemeen. Op het niveau van zowel lichaamskracht, uiterlijk als onze mentale gezondheid staat lichaamsbeweging synoniem voor de verbetering van de kwaliteit van ons leven. Wat we weten over sport is dat de voordelen ervan zeer uiteenlopen:

  • Het verbetert niet alleen het uiterlijk van de beoefenaar.
  • Het draagt er ook aan bij ziektes te verminderen, of zelfs het verschijnen van bepaalde ziektes te voorkomen.
  • Daarnaast is lichaamsbeweging een grote bondgenoot in de strijd tegen stressvolle situaties en angst.

Aan de ene kant zijn er al deze voordelen van lichaamsbeweging die voor iedereen bekend zijn. Aan de andere kant bestaan er echter ook nog minder algemeen bekende voordelen. Deze kunnen echter duidelijke resultaten opleveren voor onze gezondheid, de kwaliteit van ons leven en ook voor ons uiterlijk.

In de praktijk bevestigt elke nieuwe ontdekking met betrekking tot het beoefenen van sport opnieuw dat lichaamsbeweging deel zou moeten uitmaken van ieders leven, of het nou als professionele atleet is of als amateur.

De minder bekende voordelen van lichaamsbeweging

Er bestaan heel wat minder bekende voordelen van regelmatige en consistente lichaamsbeweging, we bespreken ze hieronder.

Het verbetert de werking van onze hersenen

De voordelen van lichaamsbeweging gaan verder dan puur ons uiterlijk. Het is namelijk aangetoond dat sporten een van de factoren is die het meeste meehelpt de cognitieve vaardigheden en het functioneren van onze hersenen te verbeteren. De andere zijn de volgende:

  • voeding
  • stimulerende middelen
  • spelletjes

Het voorkomt rimpels

Consistente lichaamsbeweging helpt het verschijnen van rimpels tegen te gaan of op zijn minst aanzienlijk te vertragen. Dit komt door het feit dat sporten de aanmaak van spiermassa stimuleert en hierdoor voorkomt dat de huid slap wordt.

Sporten in combinatie met goed voor je huid zorgen door middel van crèmes en zonnebrand is de beste manier om je huid langer glad te houden.

Het helpt tegen depressie en stress

Lichaamsbeweging tegen stress

Een van de voordelen van lichaamsbeweging is dat het depressieve klachten en effecten van stress aanzienlijk verbetert. Het is aangetoond dat de combinatie van professionele behandeling en lichamelijke activiteit de kans op terugvallen naar deze vreselijke en gevaarlijke ziekte drastisch vermindert.

Het verlicht hoofdpijn

Hoofdpijn in het algemeen, maar migraine in het specifiek, kan worden verminderd door regelmatig te sporten. Patiënten die lijden aan chronische migraine kunnen door middel van drie keer per week 40 minuten sporten het aantal episoden sterk terugbrengen.

Het voorkomt osteoporose

Regelmatig sporten kan osteoporose voorkomen. Dit komt doordat onze spieren bij het uitvoeren van oefeningen langs onze botten trekken. Dit zorgt er vervolgens voor dat de botten meer calcium vasthouden en daardoor sterker worden.

Specialisten geven aan dat een goed dieet in combinatie met sport de sleutel is om dit probleem, en vele andere, te voorkomen.

Het vermindert spataderen en cellulitis

Sporten bevordert de bloedsomloop en vertraagt als gevolg daarvan het verschijnen van spataderen en zelfs cellulitis. Cellulitis wordt gezien als een huidprobleem, maar het is aangetoond dat specifieke oefeningen het mogelijk maken dit probleem aanzienlijk te verminderen.

Het maakt je huid en haar mooier

Doordat lichaamsbeweging de bloedcirculatie stimuleert, bevordert het de oxygenatie van cellen in het hele lichaam. Bovendien heeft het ook een positieve rol bij de opname van voedingsstoffen, wat ervoor zorgt dat het haar en de structuur van de huid meer gaan stralen.

Het vermindert chronische pijn

Dagelijks sporten

Bij het sporten komen hormonen vrij die bekend staan als endorfines. Minimaal tien minuten per dag cardio vermindert daardoor chronische en ook milde pijn aanzienlijk. Op dezelfde manier zorgen deze endorfines er ook voor dat je algemene stemming na het sporten verbetert.

Regelmatig sporten helpt daarnaast de effecten van bepaalde ziektes te voorkomen en verminderen. Denk aan ziektes zoals:

  • ziekte van Parkinson
  • ziekte van Alzheimer
  • beroertes

Er zijn dus talloze voordelen die regelmatig sporten met zich meebrengt. Het is raadzaam om drie of vier keer per week minstens 30 minuten te bewegen. De combinatie van sport en een uitgebalanceerd dieet is de sleutel voor een langer, gezonder en gelukkiger leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.