Is een veganistisch dieet ongezond voor sporters?
Plantaardige diëten worden steeds populairder. Geen wonder, ze leveren een aantal geweldige voordelen op voor je gezondheid. Die vermoedelijke gezondheidsvoordelen zijn ook veel sporters niet ontgaan. Sommige mensen zijn er echter van overtuigd dat een veganistisch dieet juist ongezond is voor sporters. In dit artikel gaan we kijken of die aanname klopt.
Veganisten gebruiken nooit dierlijke producten. Ook niet als voedingsbron. Dat betekent dat ze een uitsluitend plantaardig dieet volgen. Ondanks geruchten die het tegendeel beweren, krijgen veganistische sporters wel degelijk voldoende eiwitten binnen.
In feite is een plantaardig dieet juist gunstig voor de gezondheid. De redenen daarvoor zijn onder anderen:
- het hoge gehalte aan vezels en antioxidanten
- de lage hoeveelheid verzadigd vet
Studies wijzen uit dat een plantaardig dieet gezonder is. Ze lijken deze gezondheidsclaims dan ook te ondersteunen.
Wat je moet weten over een veganistisch dieet
Hieronder bespreken we een aantal principes over plantaardige diëten voor veganistische sporters. Is een veganistisch dieet wel of niet ongezond voor sporters?
- In het algemeen zijn veganisten gezonder. Ze hebben een lager risico op het ontwikkelen van hartziektes en obesitas.
- Vanwege hun intensieve activiteit, hebben sporters meestal behoefte aan extra eiwitten. Voor veganistische sporters is het echter prima mogelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, afgestemd op hun lichamelijke inspanning.
- Veganistische atleten krijgen het grootste deel van hun eiwitten binnen via peulvruchten, groentes en granen.
- Het is mogelijk dat veganistische atleten een lager niveau van creatinine hebben dan vleeseters. Hun lichaam reageert echter stukken beter op creatinine uit supplementen.
De gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet
Als je een goed presterende atleet bent, dan ben je wellicht in staat om je grenzen te verleggen om je prestaties te verbeteren. Hieronder sommen we een aantal voordelen op die een veganistische sporter heeft.
1. Goede hartgezondheid
Een veganistisch dieet bevat weinig cholesterol en verzadigde vetten. Het is dan ook geweldig voor je cardiovasculaire gezondheid. Voor een sporter is een gezond hart essentieel voor goede prestaties. Het zorgt er namelijk voor dat je langer en intensiever kunt sporten. Bovendien helpt het bij een sneller herstel van het lichaam.
2. Verhoogde weerstand
Veel veganistische sporters schrijven hun goede prestaties toe aan hun dieet. Met dit type voeding krijg je namelijk sneller een optimale weerstand. Je lichaam herstelt zich sneller.
3. Goede lichamelijke gezondheid
Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor het behoud van een goede lichamelijke gezondheid. Plantaardige diëten bevatten meestal weinig vet en calorieën. Hierdoor dragen veganistische sporters ook minder gewicht met zich mee.
4. Betere lichaamsfuncties
Een plantaardig dieet bestaat uit een grote hoeveelheid vezels. Dat komt omdat het voor een groot deel bestaat uit groentes en fruit. Vezels zijn onmisbaar voor een optimale spijsvertering. Vergeet niet dat een slechte spijsvertering ervoor zorgt dat je training langzamer gaat.
- Door het schrappen van dierlijke producten uit je voeding, blijven daarnaast je aderen schoon. Er kan zich geen overtollig cholesterol in je aderen ophopen.
- Bovendien bevatten de meeste fruitsoorten en groentes een hoog gehalte aan antioxidanten.
Dat alles maakt dat een plantaardig dieet voor veganistische sporters een perfecte aanvulling is op een intensieve training. Is een veganistisch dieet dus gezond of ongezond als je sport? Conclusie: een veganistisch dieet heeft veel voordelen voor een sporter. Zij zijn dus absoluut niet in het nadeel.
Kijkend naar de lichaamsfuncties en de hersteltijd, lijken er juist alleen maar voordelen te zijn. Echter, zoals voor alle diëten geldt: het is altijd van belang dat je de hoeveelheid voedingsstoffen afstemt op je sportprestaties.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Craddock, J. C., Probst, Y. C., & Peoples, G. E. (2016). Vegetarian and omnivorous nutrition-comparing physical performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 26(3), 212–220. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2015-0231
- Gabrielle M. Turner-McGrievy, Wendy J. Moore, and D. B.-A. (2016). The Interconnectedness of Diet Choice and Distance Running: Results of the …: EBSCOhost. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 205–211. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2015-0085
- Glick-Bauer, M., & Yeh, M. C. (2014, October 31). The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu6114822
- Barnard, N. D., Cohen, J., Jenkins, D. J. A., Turner-McGrievy, G., Gloede, L., Jaster, B., … Talpers, S. (2006). A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care, 29(8), 1777–1783. https://doi.org/10.2337/dc06-0606
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.