Hoe pak je eigenlijk een padelracket vast?

Leer meer over de verschillende technieken en tips om het padelracket goed vast te pakken. Padel is één van de sporten die de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen.
Hoe pak je eigenlijk een padelracket vast?

Laatste update: 25 november, 2019

Er zijn verschillende manieren om een padelracket vast te houden en als we weten hoe we er mee kunnen spelen, kunnen we ons volledige potentieel benutten. Hoewel er meer dan tien verschillende grepen zijn, richten we ons in dit artikel op de drie belangrijkste. Lees verder om uit te vinden wat deze zijn.

Hoe pak je een padelracket vast: de basisprincipes

Wanneer we de eerste stappen zetten (of klap uitdelen) in deze prachtige sport, is het eerste wat we moeten weten dat er verschillende manieren zijn om een padelracket vast te houden. Hoe kiezen we de goede greep? In het bijzonder zal alles afhangen van de omstandigheden van het spel en de slag die je wilt uitvoeren.

Om deze reden passen professionele spelers hun slag meerdere malen in hetzelfde spel of tijdens het punt aan. De kanteling van het blad is namelijk afhankelijk van de soort slag die je met de bal wilt geven.

Een vrouw die padelracket speelt

Hoewel de veelzijdigheid van verschillende rackets in de praktijk een stap verder is – dat wil zeggen, na een beetje getraind te hebben – is het goed om in gedachten te houden dat we in de toekomst de mogelijkheid hebben om de manier waarop we het racket vastpakken te veranderen.

Dit betekent dat we de bal gemakkelijker kunnen terugslaan als we onmiddellijk de beste optie kunnen kiezen.

Het padelracket vasthouden

Kortom, hoe kunnen we onszelf nu aanleren om een goede greep te krijgen op het racket? We zouden het racket moeten vastpakken alsof we iemand de hand schudden. Vraag je partner of trainer om het racket aan je door te geven via ‘de kop’ (het brede deel).

Houd je duim aan de ene kant van het racket en de overige vier vingers aan de andere kant. Daal met de hand af langs de lijn van het profiel van het racket tot aan de handgreep (het onderste deel). Sluit vervolgens je handen om een goede grip op het racket te hebben.

Deze optie om een padelracket vast te pakken is de meest eenvoudige. Het is immers de eerste techniek die beginners wordt aangeleerd. Het staat bekend als ‘continentaal’ of ‘hamer’ en stelt ons in staat om natuurlijker en gemakkelijker te slaan….ideaal voor beginners!

Bovendien, omdat we er alleen op hoeven te letten dat we de vuist gesloten houden en de pols bewegen om het blad richting te geven, kunnen we aandacht besteden aan andere dingen die ons in het begin punten kunnen kosten (zoals bijvoorbeeld verplaatsingen oftewel coördinatie met de voeten).

Voel je op je gemak

Vergeet vooral niet de volgende lichaamsdelen te ontspannen:

  • Pols
  • Hand
  • Vingers
  • Zelfs je arm en schouder

Een geforceerde houding kan namelijk leiden tot contracturen of blessures. Ook raden we je aan om in het begin niet te proberen van grip te veranderen. Ofwel sla je rechts (of drive) of links (of backhand).

Hoewel het saai is om een paar lessen te besteden aan het oefenen van de grip en het opzij zetten van de emotie van het spel: de waarheid is dat als je niet weet hoe je het racket moet vastpakken, dat het dan moeilijker zal worden om vooruitgang te boeken in het spel. Beginnen met een verkeerde techniek beperkt ons vermogen om verder te leren.

Twee vrouwen die padelracket spelen


Twee andere elementaire manieren om het racket vast te pakken

We hebben het al gehad over de meest gebruikelijke manier om een padelracket vast te pakken, dus laten we eens kijken naar andere manieren: de forehand en de backhand. Natuurlijk zijn er nog meer grepen die vergelijkbaar zijn met tennis en namen hebben zoals:

  • Western backhand greep
  • Semi-western backhand greep
  • Eastern backhand greep
  • Semi-eastern forehand greep, enz.

We gaan ze echter niet allemaal tot in detail bespreken. In plaats daarvan beschrijven we de twee basistechnieken.

1. De forehand

Je kunt deze in verschillende situaties gebruiken, waaronder de harde rechte slag, de backhandslag (bij zeer lage ballen) en de power shots (waardoor we heel hard kunnen slaan).

Om het racket in de stijl ‘east right’ (forehand) vast te pakken moeten we het met de linkerhand naar voren richten en vervolgens de rechterhand op het oppervlak van het grootste deel van het racket laten rusten. We laten de rechterhand naar het handvat zakken en sluiten hem.

2. De backhand

Hoewel het deze naam heeft gekregen (die afkomstig is van tennis), betekent dit niet dat we het alleen kunnen gebruiken om een backhand of linkse slag uit te voeren. Hij kan ook worden gebruikt om rechtse schoten te ‘ontvangen’.

Er zijn vier specifieke situaties waarin het handig is om hem te gebruiken: in de juiste verdediging bij zeer lage ballen, in de backhand bij vlakke slagen, in de drieslag (voeten) en in de dubbelhandige backhand (ideaal voor diegenen die geen goede swing hebben).

Om een racket op deze manier vast te pakken plaatsen we het racket parallel aan de grond, we ondersteunen de palm van de hand op de greep met de duim naar ons toe gericht en we sluiten de vuist. Met de tegenovergestelde hand pakken we het racket bij het middendeel vast.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.