Basisprincipes van het fietsen: dit moet elke fietser weten

Fietsen wordt beschouwd als één van de meest complete sporten, het is daarom zeer de moeite waard. Er zijn echter een aantal basisprincipes van het fietsen die je moet oefenen voor een goede training.
Basisprincipes van het fietsen: dit moet elke fietser weten

Laatste update: 25 november, 2019

In dit artikel bespreken we de basisprincipes van het fietsen. Fietsen is een dynamische sport die zeer de moeite waard is voor degenen die het de trainingstijd geven die het verdient. Tot de fundamenten van het fietsen behoren enkele richtlijnen voor een goede training.

Ten eerste moet elke beginnende fietser weten dat er maar weinig mensen geboren worden met een aangeboren talent voor de wielersport. Al met al behaalt de rest van ons resultaten dankzij:

  • Bloed
  • Zweet
  • Tranen

Kortom, van dieet tot nachtelijke gewoontes, als je resultaten wilt bereiken moet je je volledig ‘resetten’.

Basisprincipes van de wielersport: training

Bij het fietsen verwijst het trainingsprogramma naar de methode die gebruikt wordt om het lichaam voor te bereiden op een efficiënt gebruik en verbruik van zuurstof. Een van de prioriteiten van het fietsen is daarom het hebben van een goed trainingsschema.

Dit trainingsprogramma begint idealiter aan het begin van de winter. Het doel is namelijk om in de zomer erna het hoogtepunt van perfectie te bereiken. Het komt allemaal neer op een effectieve methode.

Het trainen van het lichaam om uithoudingsvermogen te bereiken betekent niet alleen het efficiënt gebruik van zuurstof. Bovendien verwijst het naar de mogelijkheid om altijd over energiereserves te beschikken voor het geval zich onverwachte problemen voordoen. Het is duidelijk dat dit laatste meer te maken heeft met competitief wielrennen.

Tijdens een wedstrijd zal een goed getrainde renner in staat zijn om zijn uithoudingsvermogen te behouden, zelfs tijdens steile beklimmingen. Het belangrijkste is dat ze de preventie van blessures niet uit het oog verliezen.

Vrouw die op haar fiets uit haar bidon drinkt

Geheimen voor een volledig trainingsprogramma

Talent alleen is niet genoeg in een wielerwedstrijd. Het trainingsprogramma is de basis van elke overwinning. Wat zijn nu de geheimen voor het trainingsprogramma ? Welke fundamenten van de wielersport moet elke fietser voor een perfect trainingsprogramma meester zijn?

  1. Controleer je pols. Het klinkt misschien voor veel fietsers saai, maar het meten van je hartslag en een snelheidsplan en ritme zoeken is de meest georganiseerde manier om op de lange termijn meer uithoudingsvermogen te krijgen.
  2. Het opbouwen van uren aan training. Altijd in verhouding tot de wedstrijden of routes die je overweegt. Op deze manier organiseer je het kwantitatieve aspect van je training.
  3. Regel de intensiteit. Kwaliteit en kwantiteit zijn de twee centrale concepten waarop een fietstraining is gebaseerd.
  4. Discipline en veelzijdigheid. Een trainingsprogramma moet variabele veranderingen kunnen accepteren. Aan de andere kant zullen de resultaten geleidelijk aan minder zichtbaar worden.

Basisprincipes van het fietsen: accessoires

Naast de hierboven genoemde basisprincipes moeten fietsers ook aandacht besteden aan bepaalde aspecten van hun uitrusting. Hoewel veel accessoires duur zijn, kun je sommige basic onderdelen vrij goedkoop kopen.

Het gaat om een aantal zaken die de ervaring van urenlang buitenshuis trappen compleet maken. Ze maken alles veiliger en aangenamer. Tot deze accessoires behoren:

  • Regenjack: dit beschermt ons namelijk tegen onverwachte veranderingen in het weer, tegen koude wind en regen. Het voordeel is dat het materiaal vrijwel onmiddellijk droogt en zeer licht is. Een ander voordeel van regenjacks is de kleur. Meestal hebben ze neon- of fluorescerende kleuren, die zijn het veiligste voor een fietstocht.
  • Verlichting voor je fiets: nog zo’n noodzakelijk element dat je trainingssessies veiliger maakt, is fietsverlichting. Het is niet ongewoon voor sporters om na het werk nog op de fiets te stappen als het daglicht bijna, zo niet volledig, is verdwenen. Kies het liefste voor waterdichte lampen die eenvoudig te installeren zijn.
  • Handschoenen: fietshandschoenen zijn het hele jaar door nodig, niet alleen in de winter om je beschermen tegen de kou. Je handen zijn erg kwetsbaar als je gaat fietsen. Daarom moet je je handen beschermen zodat je je val kunt breken. Het beschermen van je handen is één van de basisprincipes van het fietsen.
  • Pomp en gereedschapsset: een fietspomp is één van de accessoires die een fietser zeker bij zich moet hebben. Bovendien is het niet abnormaal om te anticiperen op mechanische storingen en voorbereid te zijn met een gereedsschapsset.
Basisprincipes van het fietsen man op een mountainbike

Veiligheid onderweg

Andere zeer nuttige accessoires voor het fietsen zijn bijvoorbeeld:

Het is niet nodig om al deze spullen elke keer als je onderweg bent te dragen. Het is echter wel een goed idee om te zorgen dat je alles bij elkaar hebt voor als de tijd is gekomen om ze te gebruiken.

Kortom, de basisprincipes van het fietsen omvat alles van een goed trainingsprogramma tot een set accessoires en apparatuur. Veiligheid, snelheid en comfort zullen in dat geval allemaal leiden tot succes. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mitchell, J., Fear, G. (1977). Fundamentals of Outdoor Enjoyment. Survival Education Association, 9035 Golden Given Road, Tacoma, WA 98445.
  • Burke, E. R. (1980). Physiological Characteristics of Competitive Cyclists. The Physician and Sports Medicine, 8(7), 78-84.
  • Paton, C. D., Hopkins, W. G. (2005). Combining Explosive and High-resistance Training Improves Performance in Competitive Cyclists. The Journal of Strength & Conditioning Research19(4), 826-830.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.