Handschoenen en bandages voor boksen of kickboksen

Zowel de handschoenen als de bandages zijn maatregelen voor de veiligheid en preventie voor als je gaat boksen of kickboksen. Het is daarom essentieel dat ze de juiste maat en pasvorm hebben.
Handschoenen en bandages voor boksen of kickboksen

Laatste update: 06 juni, 2019

Om de beschermende kleding te dragen hoef je echt geen professional in boksen of kickboksen te zijn. Bepaalde items zijn gewoon essentieel voor de training en je moet daarom weten hoe je de juiste moet kiezen. In dit artikel vertellen we je over de handschoenen en bandages die je nodig hebt als je met boksen of kickboksen gaat beginnen. Mis het daarom niet!

Hoe je boks- of kickbokshandschoenen kiest

Hoewel er vele soorten handschoenen zijn om uit te kiezen voor deze sporten, kunnen ze bij elke discipline van pas komen. Als je boks- of kickbokshandschoenen koopt is het belangrijk dat je ze van tevoren past en de volgende punten in gedachten houdt:

1. Gewicht of grootte

In tegenstelling tot kleding zijn boks- en kickbokshandschoenen niet verkrijgbaar in de maten small, medium of large. Ze worden echter op basis van hun gewicht verkocht, dat in ounces (afkorting is Oz) wordt uitgedrukt.

Er zijn verschillende opties:

  • 8 Oz sporthandschoenen worden over het algemeen gebruikt voor professionele wedstrijden met een lager gewicht dan weltergewicht.
  • 10 Oz handschoenen zijn in het bijzonder voor gevechten tussen amateurs.
  • 12 Oz en 14 Oz handschoenen worden het meest gebruikt door mensen die tot ongeveer 80 kilo wegen.
  • 16 Oz handschoenen zijn voor boksers die tussen de 80 en 85 kilo wegen.
  • Handschoenen tussen de 18 Oz en 20 Oz zijn voor de zwaargewichten (mensen die meer dan 90 kilo wegen).
Bokshandschoenen zijn er in verschillende gewichten

2. Samenstelling

Tegenwoordig worden handschoenen en bandages voor boksen of kickboksen in verschillende kwaliteiten of weerstanden van synthetisch leer gemaakt. Verkrijgbaar zijn ook een aantal leren handschoenen, die vaak duurzaam en comfortabel zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn die gemaakt van:

  • Runderleder
  • Schapenleder
  • Buffelleder

3. De pasvorm

Er zijn twee opties om de handschoenen af te stellen of dicht te maken. De eerste optie is het gebruik van koorden en dit is in overeenstemming met de traditionele boksstijl. Deze zijn ook verplicht bij bokswedstrijden. Deze handschoenen kunnen moeilijk aan en uit te trekken zijn, en iemand zal je er wellicht bij moeten helpen.

De tweede optie is door middel van klittenband, dat zie je vaak in sportscholen. Het is erg belangrijk om de handschoenen aan jouw handen aan te passen, om te voorkomen dat ze van hun plaats komen. Je moet er ook voor zorgen dat het klittenband jou of je tegenstander niet hindert.

4. Productie

Op dit moment zijn er drie landen die bekend staan om de productie van bokshandschoenen:

  • Mexico
  • Pakistan
  • Thailand

Mexico maakt deze producten meestal met de hand, waardoor de handschoenen niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook duur. In beide Aziatische landen vinden we handschoenen van verschillende soorten, prijzen en weerstanden.

5. Het ontwerp

Naast de reguliere rode handschoenen met een zwarte rand, vinden we vandaag de dag een groot aantal ontwerpen en kleurmogelijkheden, inclusief versieringen of motieven erop. Deze laatste zijn alleen voor esthetische doeleinden en bieden bij het boksen geen voor- of nadelen.

Hoe je boks- of kickboksbandages kiest

Je ziet ze wel niet, maar ze zijn toch erg belangrijk bij het beoefenen van dit soort sporten. Wie nog maar net met boksen of in de vechtsport begint vraagt zich af waarom je bandages moet dragen. Ook kun je je afvragen wat het nut is om ze op een bepaalde manier te vlechten.

Bandages zijn erg belangrijk bij het boksen

Ten eerste moet je weten dat onze handen te allen tijde goed beschermd moeten zijn bij dit soort sporten omdat ze in contact komen met de tegenstander. Wanneer we slaan wordt de kracht namelijk door de hand opgevangen. Dat is de reden dat de handschoen goed gevuld moet zijn!

Boks- of kickboksbandages voorkomen breuken of verstuikingen, beschermen botten en gewrichten en verminderen de impact van stoten. Ze zijn ook ontworpen om transpiratie te absorberen en voorkomen dat de hand tegen de binnenkant van de handschoen wrijft en zo de huid of nagels verwondt.

In principe zijn er twee soorten bandages: van katoen en elastiek. De eerste komt het vaakst voor, maar er is wel een bepaalde techniek voor nodig om ze aan te trekken. Op de eerste dag dat je gaat boksen of kickboksen, moet je coach je laten zien hoe je de bandages moet aantrekken. Verder heeft iedereen zijn eigen techniek.

De elastische gaan erg gemakkelijk vast, hoewel sommige mensen het gevoel hebben dat ze de bloedsomloop ‘afknellen’. Qua prijs zijn deze meestal duurder.

Concluderend: nu je weet hoe je handschoenen en bandages moet kiezen voor boksen of kickboksen, kun je eindelijk in de ring stappen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.