Welke spieren worden gebruikt om een bal te trappen

Als we voetballen is het een natuurlijke beweging om een bal te trappen, maar laten we het eens hebben over alle spieren die bij deze actie betrokken zijn.
Welke spieren worden gebruikt om een bal te trappen

Laatste update: 29 maart, 2019

Iedere sport heeft zijn eigen unieke vaardigheden. Zo zijn bijvoorbeeld sporters die uitstekende vaardigheden om een bal te trappen hebben meestal goed in voetballen. Dat komt omdat deze vaardigheid hen in staat stelt om van ver te scoren en makkelijk lange passes te geven.

Als je dit ooit na hebt willen doen, heb je je misschien afgevraagd welke spieren gebruikt worden om een bal te trappen. Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Een goede trapvaardigheid kan zorgen dat een voetballer opvalt en voor altijd herinnerd wordt. Denk aan deze voorbeelden van geweldige voetballers die goed kunnen trappen en prachtige vrije trappen hebben genomen in het voetbal:

Maar een goede trap kan ook een belangrijke vaardigheid zijn bij andere sporten. Bijvoorbeeld bij rugby, waar trappen belangrijk is om een bal weg te werken. Veel voetballers en rugbyers op amateurniveau willen dit talent nadoen. Hierbij kan strijden tegen andere spelers op hetzelfde niveau een groot voordeel bieden.

Arjen Robben trapt een bal

Echter, om dat te kunnen doen moeten ze hun benen trainen. Vooral is het cruciaal om te weten welke spieren we nodig hebben om een bal te trappen. In dit artikel gaan we hier wat dieper in duiken. Ook geven we je wat advies om deze wapens, die je laten scoren of een bal wegwerken, sterker te maken.

Spieren die we gebruiken om een bal te trappen

De spiergroep die het meest betrokken is bij het trappen van een bal, is degene in je bovenbenen. Maar dat zijn niet de enigen. Deze spieren gebruik je:

  • de quadriceps, hamstrings en bilspieren
  • de diepe rompspieren (je core)
  • heupspieren
  • de spieren in je voeten
  • schouderspieren
  • de spieren in je torso

Zoals je ziet is het grootste deel van je lichaam betrokken bij de beweging om een bal te trappen. Dit komt doordat je je hele lichaam, naast alleen de specifieke kracht in je voeten, gebruikt om het schot harder te maken.

Quadriceps, hamstrings, heupen en bilspieren

Deze spieren gebruik je om je knie te buigen en strekken in het been dat je gebruikt om een bal te trappen. Bovendien hebben ze ook invloed op de spieren die je heupen bewegen, omdat die samenkomen in het dijbeen. Je heupen verfijnen de beweging van je benen.

Vooral belangrijk zijn je quadriceps en hamstrings, omdat zij zorgen dat je stabiel blijft. Op deze manier kan je goed mikken en hard trappen.

Diepe rompspieren

Net als de bovenstaande spieren, zorgt ook deze groep spieren voor je stabiliteit en helpen bij de trapbeweging.

Torso en schouders

Hoewel je vooral je benen gebruikt om een bal te trappen, is het onmogelijk te doen zonder je borstkas en schouders te bewegen. Dit komt doordat ze een fundamentele rol spelen bij het bewaren van je balans en zorgen dat je niet omvalt.

De deltavormige spieren zorgen dat je schouders in de goede positie ten opzichte van de bal staan tijdens een trap. Dit is een actie die helpt bij het mikken en om kracht achter de bal te zetten.

Voorste scheenbeenspieren en kuiten

De voorste scheenbeenspier is een spier aan de buitenkant van het scheenbeen. Als je je afvraagt wat hij doet wanneer je een bal trapt, is het antwoord dat hij je helpt om je enkel goed te buigen.

Wanneer je een bal trapt, dan buigt je enkel:

  • Als je met je tenen naar beneden wijst zijn je kuitspieren en scholspieren betrokken.
  • Trek je je tenen naar boven, dan wordt de voorste scheenbeenspier wordt actief.
Tips om een bal te trappen

Tips om beter een bal te trappen

Nu je de basis kent over de spieren die je gebruikt om een bal te trappen, kun je verder gaan met het oefenen van deze beweging. Wij geven je advies om je trap te verbeteren. Erg handig bij voetbal en andere sporten.

  • Zet de voet waar je op steunt naast de bal. Buig de knie van dat been lichtjes.
  • Als je wilt dat je trap harder is, probeer dan je been zo ver mogelijk achterover te buigen wanneer je uithaalt.
  • Houd de enkel van de voet waarmee je trapt strak en recht om een krachtige en stabiele trap af te leveren.
  • Als je wilt dat de bal niet te veel van de grond komt, probeer dan eens om voorover te leunen als je trapt. Je hoofd zou vanaf dit moment dezelfde kant op moeten wijzen als waar de bal heen moet.
  • Andersom, probeer achterover te leunen als je de bal juist hoger wilt trappen. Op deze manier zal de bal een opwaartse richting volgen.
  • Probeer de bal te trappen met je wreef (waar je veters zitten), tenzij je wilt dat de bal in een boog beweegt.

Ten slotte kun je ook nog eens kijken naar andere soorten trappen, die meer techniek dan kracht vereisen, bijvoorbeeld effectballetjes zoals de krul of de lob.

Echter, door je benen goed te trainen op een manier die je helpt om goed en met kracht te trappen, zul je je vaardigheid verbeteren. Als je weet welke spieren je gebruikt om de bal te trappen zal dat je helpen om op je bewegingen te focussen en deze beter uit te voeren.

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.