De vele voordelen van judo

Net als iedere andere vechtsport lijkt judo misschien een gevaarlijke en agressieve sport. De waarheid is dat we veel voordelen kunnen halen uit het beoefenen van judo, waaronder meer creativiteit.
De vele voordelen van judo

Laatste update: 19 maart, 2019

Judo is officieel erkend door UNESCO als één van de meest uitgebreide sporten voor kinderen en tieners. Wat is judo echter precies en wat zijn de voordelen van judo?

Wat is judo?

Judo is een Japanse vechtsport. De term judo betekent ‘de zachte manier’. Het is een vechtsysteem zonder wapens, waarbij het doel is om je tegenstander tegen de grond te werken door hun eigen kracht te gebruiken om ze uit te schakelen.

Om dat te doen moet je technieken gebruiken waarvoor je verschillende soorten kracht nodig hebt:

  • lichamelijke kracht
  • geestelijke kracht
  • emotionele kracht

Mensen die de sport beoefenen stellen dat judo meer is dan enkel een sport. Het is een manier van leven. Mensen van iedere leeftijd en geslacht kunnen het beoefenen, zelfs als ze bepaalde beperkingen hebben. Het moedigt namelijk  groot respect aan, zowel voor jezelf als voor anderen.

Wat zijn de voordelen van judo beoefenen?

Wat zijn de voordelen van judo

Lichamelijke voordelen

Deze sport heeft een aantal lichamelijke voordelen:

  • Judo helpt bij het verbranden van calorieën. Het is ideaal voor mensen die een veelomvattende sport willen beoefenen. Bovendien is het een geweldige manier om gewicht te verliezen en fit te blijven. Dit omdat het je metabolisme activeert.
  • Het is goed voor onze ademhaling, omdat je door judo goed leert te ademen en te focussen op het in- en uitademen. Hierdoor kan het helpen tegen ademhalingsproblemen zoals astma, doordat het je ademhalingsritme verbetert.
  • Doordat het je je bloedsomloop stimuleert, laat het je cardiovasculaire systeem beter functioneren. Bovendien helpt het om hoge bloeddruk en andere hartproblemen te voorkomen.
  • Door judo te beoefenen leer je poses die je evenwicht verbeteren en de flexibiliteit van je spieren en gewrichten stimuleren. Hierdoor vermindert het de ongemakken die worden veroorzaakt door aandoeningen zoals artrose.
  • Deze vechtsport is goed voor je spijsvertering en andere organen. Het verbetert de darmbewegingen. Bovendien is het goed voor organen zoals je lever en pancreas.
  • De technieken en poses die je leert hebben een goed effect op ons zenuwstelsel. Ze verbeteren je geheugen en verhogen je pijngrens.

Daarnaast is judo duidelijk goed om je spieren te definiëren en om je lichaam in goede harmonie met je geest te houden. Echter, als je dit bekijkt vanuit geestelijke en emotionele voordelen, zijn de bijdrages zelfs nog veel groter.

Geestelijke voordelen

Door deze sport te beoefenen verbeter je je psychomotorische leervermogen, waardoor je een beter lichamelijke en geestelijke balans krijgt. Hierdoor groei en ontwikkel jij je als persoon.

Judo is een geweldige manier om respect voor jezelf en anderen te stimuleren. Het is een perfecte sport om over verlegenheid heen te komen en agressie te beheersen.

Door het beoefenen van judo kunnen verlegen mensen hun angst om contact met vreemden te maken verliezen en leren om zich door middel van hun lichaam uit te drukken. Bovendien verbetert het je vertrouwen wat betreft je eigen vaardigheden.

Daarnaast is het een geweldige manier om je negatieve gevoelens los te laten. Judo kan je leren om agressief gedrag te corrigeren, doordat je beter met frustratie leert om te gaan.

Boost voor je zelfvertrouwen

Judo zorgt voor meer zelfvertrouwen

Judo kan je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Als je het vaak beoefent bouw je op hetzelfde moment een aantal zaken op:

  • een optimistische kijk op zaken
  • zelfvertrouwen
  • een goed humeur

Gefocust blijven is net zo belangrijk tijdens het trainen als in je dagelijks leven. Hierdoor raken judoka’s gewend om na te denken voordat ze handelen. Daardoor zijn zij geneigd om niet meegesleept te worden door hun emoties in moeilijke tijden.

Judo is een sport die op alle manieren goed is voor degenen die het beoefenen. Op een paar uitzonderingen na is het geschikt voor ieder mens, ongeacht leeftijd of geslacht.

Je kunt deze vechtsport beoefenen voor wedstrijden, hoewel judoka’s meestal de voorkeur geven aan het leren van de makkelijkere technieken ter recreatie.

Desondanks zijn de voordelen van judo voor je gezondheid niet te ontkennen en wordt het daardoor volledig aanbevolen door experts. Door judo te beoefenen kan iedere persoon fysiek en mentaal op een harmonieuze manier groeien.

Deze Japanse vechtkunst is veel meer dan enkel een sport. Het geeft je alle middelen om je lichaam te trainen en ondertussen nuttige vaardigheden te ontwikkelen. Het vormt je persoonlijkheid en helpt je om in balans met jezelf en met anderen te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.