Logo image
Logo image

Zwangere vrouwen en sporten: 4 geweldige keuzes

5 minuten
Sport en zwangerschap zijn een perfecte combinatie. Toch zijn tijdens deze bijzondere maanden in het leven van een vrouw niet alle sporten aan te bevelen. Weet jij welke sporten het beste zijn voor zwangere vrouwen? Zoek het uit en probeer het eens uit!
Zwangere vrouwen en sporten: 4 geweldige keuzes
Laatste update: 19 maart, 2020

Kunnen zwangere vrouwen sporten? Veel vrouwen denken dat ze tijdens de zwangerschap zo rustig en kalm mogelijk moeten zijn. Daarom vermijden ze plotselinge bewegingen en hebben ze de neiging om minder actief te zijn dan voorheen.

Er is echter geen echte reden op te noemen waarom een zwangere vrouw niet zou mogen sporten. Om eventuele twijfels weg te nemen, leggen we je in dit artikel uit wat de beste sporten zijn om te beoefenen voor als je zwanger bent.

Als de zwangerschap zich op een normale manier ontwikkelt, dan is het stoppen met lichaamsbeweging een grote fout. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je aanzienlijk in gewicht toeneemt. Dit betekent natuurlijk niet dat een zwangere vrouw zomaar elke vorm van sport kan beoefenen, sommige kunnen bijvoorbeeld echt gevaarlijk zijn.

Als je zwanger bent, vraag dan eerst aan je dokter of verloskundige of je kunt gaan sporten. Dan hoef je alleen maar de sport te kiezen waar je voorkeur naar uitgaat om te beoefenen.

Denk eraan, sporten is de beste manier is om je gewicht te controleren en je energieniveau op peil te houden. Zwanger zijn betekent niet dat je negen maanden lang in bed moet blijven liggen. Maak je klaar om fit te worden met de volgende sporten!

Zwangere vrouwen moeten medisch advies opvolgen

We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken: als je zwanger bent, raadpleeg dan altijd je dokter of verloskundige voordat je aan enige vorm van sport gaat doen. Sommige vrouwen lijden bijvoorbeeld aan gezondheidsproblemen die gevaarlijk kunnen zijn als ze besluiten om een bepaalde training te gaan volgen.

In dit artikel zullen we het hebben over sporten die veilig door zwangere vrouwen die niet lijden aan andere medische aandoeningen beoefend kunnen worden. Voor deze vrouwen kan sporten zelfs zeer nuttig zijn.

Als je denkt dat je lijdt aan een hartaandoening of een ander soort medische aandoening, aarzel dan niet om contact op te nemen met je arts. Zij zullen weten wat het beste voor jou is. Vergeet niet dat de gezondheid van je baby van jou afhangt.

Some figure

Vier alternatieve sporten geschikt voor zwangere vrouwen

1. Wandelen

Van alle sporten die goed zijn voor zwangere vrouwen staat wandelen zeker hoog op de lijst. Wandelen is ideaal omdat het je de mogelijkheid biedt om in je eigen tempo aan lichaamsbeweging te doen terwijl je geniet van het buiten zijn.

Het is echter zeer belangrijk om in gedachten te houden dat de routes die je kiest van een middellange of korte afstand moeten zijn. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je route allerlei soorten gevaren vermijdt die kunnen leiden tot vallen of uitglijden.

Kies daarom routes die over paden of veilige wegen gaan. Na het wandelen zul je merken dat je je veel beter voelt. Je knieën en heupen zullen los aanvoelen en je zult je veel meer ontspannen voelen.

2. Zwemmen voor zwangere vrouwen

Als je regelmatig naar het zwembad gaat, dan heb je daar waarschijnlijk al meer dan eens zwangere vrouwen gezien. Dat is niet verwonderlijk, gezien het feit dat zwemmen een geweldige sport is om te beoefenen voor als je zwanger bent.

Alhoewel zwemmen voor iedereen geweldig is en door bijna iedereen kan worden beoefend, is het vooral aan te raden voor zwangere vrouwen tijdens de tweede helft van de zwangerschap.

Dokters raden het aan omdat vrouwen zich in deze fase zwaarder voelen. In het water voelen we ons lichter en als gevolg daarvan vinden zwangere vrouwen het makkelijker om zich te bewegen en zo lichaamsbeweging te krijgen.

Some figure

Als je zwemt krijgen je benen en enkels rust, wat hard nodig is als je baby zwaarder begint te worden. Na de training voel je je heel ontspannen en licht, dit is iets wat zwangere vrouwen zeker zal aanspreken.

3. Yoga, een geweldige keuze voor zwangere vrouwen

Prenatale yoga is een variant op conventionele yoga die speciaal voor zwangere vrouwen is ontworpen. Het bestaat uit verschillende routines die bewegingen die gevaarlijk voor je kunnen zijn vermijden maar tegelijkertijd de bewegingen die de gezondheid ten goede komen stimuleren. Veel vrouwen beweren dat het beoefenen van prenatale yoga zorgt voor:

Dat niet alleen, het betekent ook dat je tijdens het beoefenen van prenatale yoga omringd bent door een groep mensen en dat je in staat bent om met andere zwangere vrouwen in contact te komen. Het is een goede gelegenheid om nieuwe vriendschappen te sluiten met mensen die zeker zullen begrijpen wat je doormaakt.

Some figure

De waarheid is dat prenatale yoga de perfecte mix is van goed gezelschap en voordelen voor zowel de baby als de moeder. Het is zeer waarschijnlijk dat er een sportschool of speciale aanbieder in de buurt van je huis is die prenatale yoga aanbiedt. Probeer het uit!

4. Statische fiets

Als algemene regel geldt dat de enige sporten die tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden, de sporten zijn die het bekkengebied belasten. Hardlopen of springen zijn twee voorbeelden van trainingen die je mogelijk moet vermijden. In plaats daarvan kun je met de statische fiets je benen trainen terwijl je bekkengebied inactief blijft

Statische fietsen zijn voor zwangere vrouwen een veel veiligere optie dan traditionele fietsen. Het belangrijkste voordeel van de statische fiets is dat hij het risico van vallen elimineert terwijl je dezelfde hoeveelheid beweging krijgt. Helaas betekent dit ook dat je er niet buiten mee kunt fietsen. Maar dat is niet erg: je kunt erna altijd nog een wandeling maken.

Some figure

Kortom, dit zijn vier geweldige alternatieven die veilig kunnen worden beoefend door zwangere vrouwen. Houd er rekening mee dat je het aan je arts of verloskundige moet vragen voordat je enige vorm van belastende training gaat volgen. Vergeet niet dat de gezondheid van je baby van jou afhangt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alonso Morante, E., Yanci Irigoyen, J., & Iturricastillo Urteaga, A. (2021). Programas de ejercicio físico para mujeres embarazadas: guía de prescripción básica basada en la evidencia científica: Ejercicio físico para mujeres embarazadas. Revista Iberoamericana De Ciencias De La Actividad Física Y El Deporte10(3), 116-138. https://doi.org/10.24310/riccafd.2021.v10i3.12959
  • Barakat Carballo, R., López Mas, C., & Montejo Rodríguez, R. (2010). Influencia del ejercicio físico en el tercer trimestre del embarazo sobre el comportamiento cardiocirculatorio de la unidad materno-fetal. Revista andaluza de medicina del deporte3(2), 47–51. Retrieved from https://www.elsevier.es/es-revista-revista-andaluza-medicina-del-deporte-284-articulo-influencia-del-ejercicio-fisico-el-X1888754610509181
  • Marín Campaña, Ana. (2008). Beneficios de la práctica del yoga durante el embarazo. Enfermería Comunitaria, 4(2). Disponible en http://www.index-f.com/comunitaria/v4n2/ec6845.php
  • Mata, F., Chulvi, I., Roig, J., Heredia, J., Isidro, F., Benítez Sillero, J., & Guillén del Castillo, M. (2010). Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. Revista Andaluza de Medicina del Deporte , 3 (2), 68-79. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=323327662005
  • Miranda, M.D.; Navío, C. (2013). Benefits of exercise for pregnant women. Journal of Sport and Health Research. 5(2):229-232.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.