Logo image
Logo image

Het beste dieet in de overgang

3 minuten
Het is onmogelijk om in algemene termen over de overgang te praten, want elke vrouw ervaart deze periode weer anders. Bij de ene vrouw duurt de menopauze een paar maanden, terwijl het bij een ander een aantal jaar kan duren.
Het beste dieet in de overgang
Laatste update: 23 december, 2018

De overgang begint bij de meeste vrouwen rond de 50 jaar en zorgt voor zowel lichamelijke als hormonale veranderingen. Door die veranderingen is het noodzakelijk om tijdens deze periode een paar aanpassingen te doen in je voeding en in een aantal gewoontes. In dit artikel gaan we vooral kijken naar de voeding: wat is het beste dieet voor in de overgang?

Elke vrouw is uniek

Sommige vrouwen ondergaan veel lichamelijke veranderingen tijdens de menopauze, totdat alles zich uiteindelijk stabiliseert. Een deel van de vrouwen merkt er echter nauwelijks iets van.

Er zijn veel symptomen die zich op allerlei manieren kunnen openbaren, en die kunnen verschillen in intensiteit. De meestvoorkomende klacht zijn de opvliegers, die vaak onverwacht komen opzetten. Andere symptomen zijn onder andere:

  • stemmingswisselingen
  • vaginale droogheid
  • gewichtstoename
Some figure

Hoe de overgang voor jou er ook uitziet, het is in elk geval een periode in je leven waarin je jezelf meer dan gewoonlijk mag verwennen. Het is belangrijk om gezond te leven en om voor goede voeding te kiezen die het veranderingsproces ondersteunen.

  • De overgang is immers één van de belangrijkste veranderingen is in het leven van een vrouw, op meerdere niveau’s.

Wat is het beste dieet in de overgang?

Tijdens de menopauze moet je anders eten dan normaal. Het lichaam maakt grote veranderingen door en daarom is het belangrijk om het de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Je hoeft je voedingspatroon niet radicaal om te gooien, wel dien je bepaalde voedingsproducten toe te voegen, of vaker te eten.

Some figure

Voor het beste dieet tijdens de overgang moet je in elk geval de volgende producten in je voedingspatroon opnemen:

Calcium 

Osteoporose komt vaak voor na de menopauze. Botten verslijten en worden brozer. Dat kan pijn veroorzaken en de mobiliteit beïnvloeden. Door het dagelijks eten van voeding met een hoog calciumgehalte kun je je bottenstelsel versterken. 

IJzer 

Tijdens de menopauze hebben veel vrouwen last van bloedarmoede. Onregelmatige menstruaties zorgen vaak voor meer bloedverlies, en dat kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Om dit te bestrijden, kun je het beste voeding eten waarin veel ijzer zit, zoals bijvoorbeeld sardientjes en linzen.

Een andere mogelijkheid is om supplementen te slikken die ijzer bevatten. Vraag de huisarts om een recept. Deze pillen slik je met sap of ander zuurhoudend eten, zodat het makkelijker wordt opgenomen.

Vocht

Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens de overgang vocht vasthouden. Om dit te voorkomen, is het verstandig om vaker te drinken. Als je het lastig vindt om elke dag de aanbevolen 8 glazen water te drinken, dan kun je ook kiezen voor thee.

Vezels

Problemen met de spijsvertering en een toename van lichaamsvet is een ander veelvoorkomende klacht. Om deze klachten te voorkomen, is het goed om veel vezels te eten. Het is heel makkelijk om ze toe te voegen aan je dagelijkse dieet, bijvoorbeeld via:

  • ontbijtgranen
  • groente
  • fruit

Andere goede gewoontes tijdens de overgang

Naast de aanpassingen in je voedingspatroon, die je kunt bereiken via bovenstaande tips voor het beste dieet tijdens de overgang, zijn er ook genoeg andere dingen in dagelijkse leven die je aan kunt passen. Al die veranderingen zorgen voor een betere kwaliteit van leven en kunnen de overgang een stuk draaglijker voor je maken.

Enkele voorbeelden van aanpassingen die je kunt maken:

Beweeg elke dag een uur 

We leiden steeds meer een zittend bestaan, maar dagelijkse beweging is essentieel om in vorm te blijven. Met name tijdens de overgang is bewegen belangrijk, en dat zou je daarom dagelijks moeten doen.

Begin met regelmatig een wandeling te maken. Het is het beste om dat samen met iemand anders te doen, want dat helpt om gemotiveerd te blijven. Je zult snel merken dat je beweeglijker én lichter bent geworden.

Deel je ervaringen 

Vrouwen praten meestal niet over de overgang. Misschien willen ze het liever verbergen, of praten ze er gewoon niet graag over in het openbaar.

Het is echter goed om over je gevoelens te praten met vriendinnen, jezelf goed te laten informeren, én bij de huisarts langs te gaan als dat nodig is. Vergeet niet dat het een normaal proces is waar uiteindelijk alle vrouwen doorheen gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Canto de Cetina T. (2006). Los síntomas en la menopausia. Rev Endocrinol Nutr; 14 (3):141-148. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=8874
  • García Gumier, T. (2014). Evaluación del estado nutricional, consumo de macronutrientes y calcio en personas que superan los 40 años con menopausia y andropausia que realicen entrenamientos con sobrecarga y/o aeróbico. Universidad FASTA. Facultad de Ciencia Médicas.
  • Varela Moreiras, Gregorio. Guía de Alimentación y Menopausia. Sociedad Española de Nutrición (SEN). https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/54703740/Guia-de-alimentacion-y-menopausia-FREELIBROS.ORG-libre.pdf?1507851252=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DGuia_de_alimentacion_y_menopausia_FREELI.pdf&Expires=1672335375&Signature=fFvAxg9b5Ca60Ad5EiVDkfl3AyVFQt~NyaqRYkSteWFVGBc2jFEoxXHmaG6PvxTrUWrLN08aoBzSzUFa5MtvLSL17gdpmB2FGZ7saHSVyLEdB2Q4ysDRPNMbJ4q4vGYY5JDlEZT0N4WCuvExgm4AU4DT2nHF-PR2mZjlrZxJ9tiHedqTeNhwCfXfr2H0xyrKD34mUWly9CloOv12c2eS0HgBNYQtAnwwBWEYzVmLARWgvFnYshI4c8284uRcYgoLyusk3psVUMhi~29K7AFD62cVL7UKTNcX9EWi1IRO~SuL85EuqKiGBFiDFU5gDvN7w2g2c4PEdm5tK4WeGxXumQ__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.