Weet jij hoe je een noodrugzak moet samenstellen?

Het kan nooit kwaad om voorzichtig te zijn. Het is juist heel verstandig om je voor te bereiden op eventuele gevaarlijke en onvoorziene situaties. Weet jij alleen hoe je een noodrugzak moet samenstellen?
Weet jij hoe je een noodrugzak moet samenstellen?

Laatste update: 02 mei, 2019

Wist jij dat overheden over de hele wereld aanraden om voor eventuele noodgevallen een rugzak klaar te hebben liggen? Weet jij waarom dit is? Wij duiken in de details en gaan je, nog veel belangrijker, leren hoe je een noodrugzak moet samenstellen.

Wat is een noodrugzak?

Een noodrugzak is hetzelfde als een volle provisiekast in het geval van een natuurramp. We kunnen uiteraard kiezen om elk advies te negeren en verder geloven dat er niks zal gebeuren waar wij leven, maar dan maak je wellicht wel een grote fout.

Ben je niet voorbereid, dan kan dat leiden tot veel verloren levens door een of andere natuurramp. Vergeet niet dat we de afgelopen jaren steeds meer aardbevingen en overstromingen zien, maar ook:

  • tyfoons
  • vloedgolven
  • tornado’s

Dit gebeurt nu meer dan in elke andere andere periode uit de geschiedenis van de mensheid. Het is een gevolg van klimaatverandering en de aangetaste ozonlaag. We vernietigen de aarde.

Hoe moet je een noodrugzak samenstellen

In Spanje vond bijvoorbeeld één van de zwaarste aardbevingen ooit plaats. Hierdoor verloren veel inwoners van de stad Lorca hun huis en leven. Later waren er ook aardbevingen in Málaga, Almeria en Granada.

Zware overstromingen zorgden er tevens voor dat veel hun huis kwijtraakten en door sneeuwstormen zaten bovendien duizenden mensen dagenlang in de val.

Door al deze gebeurtenissen raden overheden nou sterk aan om een noodrugzak in huis te hebben voor elk lid van de familie. Bij een ramp kan dit betekenen dat we zo standhouden en zelfs ons eigen leven redden totdat we gered worden.

Hoe moet je een noodrugzak samenstellen?

Een noodrugzak dient hetzelfde te zijn als de rugzak die we gebruiken voor wandeltochten. Het moet groot genoeg zijn om alles te kunnen dragen wat hieronder staat. Bovendien moet het uit heel sterk materiaal bestaan om zo tegen elk weertype bestand te zijn.

Rugzak in geval van een ramp

Het beste is om voor een ondoordringbare rugzak te kiezen. Zo kunnen we namelijk alles in goede staat bewaren. Vooral als we genoodzaakt zijn om te zwemmen of ons door water moeten voortbewegen.

Afhankelijk van het aantal personen in een huishouden, zal je de rugzak of rugzakken moeten opbergen in een altijd beschikbare ruimte. Op deze manier kunnen we er snel bij komen zonder dat we eerst nog moeten gaan zoeken.

Een noodrugzak samenstellen doe je door het volgende in te pakken:

  • Ten eerste dekens, het liefst thermisch (aangezien deze effectief zijn en weinig ruimte in beslag nemen), en een complete set warme kleding en robuuste schoenen.
  • Tevens een zaklantaarn, radio (batterij of dynamo slinger) en reservebatterijen.
  • Een EHBO-verbandtrommel en ook een fluitje om hulp te kunnen vragen.
  • Bestek natuurlijk, een blikopener, een multifunctioneel zakmes en waterbestendige lucifers.
  • Ook maskers, waterbestendig plakband en bovendien een plastic dekkleed.

Vergeet verder niet tandenborstels, zeep, doekjes, toiletpapier en een handdoek, maar ook:

  • Spullen en medicatie voor de zorg van kinderen, ouderen en zieken.
  • Een waterdichte doos met kopieën van medische voorschriften en belangrijke documenten.
  • Neem ook de telefoonnummers van je contacten en ontmoetingsplaatsen mee en een plattegrond van het gebied.
  • Creditcards en contant geld.
  • Een extra bos met huissleutels en je autosleutels.

Voedsel en water

Als je een noodrugzak wilt samenstellen, dan is het bovendien van groot belang dat je lang houdbare blikken voedsel meeneemt of voedsel dat niet bederft, zoals noten en energierepen.

We raden aan om etenswaren met veel calorieën in je noodrugzak te stoppen, want daar heb je minder van nodig en het houdt je toch in leven. Verder moet je ook het volgende nog klaar hebben liggen:

  • Water voor minstens drie dagen. We adviseren tussen 1,5 en 3 liter per persoon. Het ligt eraan hoeveel je zelf kan dragen.
  • Een extra mobiele telefoon met een geladen batterij en een externe oplader hiervoor of een plaat met zonnepanelen.
  • Ten slotte nog waterzuiveringstabletten of een filter. Als je helemaal geen water meer hebt, dan kan je hier vies water mee zuiveren, zelfs uit modderplassen.

Begin meteen al vandaag met het inpakken van je noodrugzak. Misschien hoef je het nooit te gebruiken, maar het is toch beter om voorzichtig te zijn. Vergeet ook niet om elk jaar het voedsel en water te controleren. Vervang het indien nodig.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.