Tips voor optimaal herstel na de training
Na het sporten is het normaal dat je je moe en uitgeput voelt: je lichaam heeft immers een grote inspanning geleverd. Het is echter belangrijk dat je weet wat je kunt doen om na een zware training voor een optimaal herstel te zorgen. En daarom geven we je deze tips om je hierbij te helpen.
Dit is een eenvoudig proces in vier stappen dat het herstel na een training vrij eenvoudig maakt. Als je deze tips opvolgt herstel je niet alleen efficiënter, maar optimaliseer je ook de resultaten en leef je een gezonder leven.
Vier tips voor een optimaal herstel na de training
Hier zijn de vier tips voor als je na het sporten optimaal wilt herstellen. Hierdoor worden betere resultaten behaald en een gezonder leven mogelijk gemaakt.
1. Vloeistoffen aanvullen
Meestal is het lichaam na het sporten door zweten uitgedroogd. Uitdroging is namelijk direct gerelateerd aan de lengte en intensiteit van de training zelf. Degenen die zware intensieve lichamelijke inspanning leveren, moeten hier dus goed op letten.
De beste manier om vloeistoffen aan te vullen is door water of een isotone drank te drinken, speciaal bestemd om te hydrateren. Deze dranken hebben een hogere concentratie aan mineralen en zorgen voor een optimaal herstel.
Als je één van die mensen bent die niet van water houdt, dan kun je in plaats daarvan ook fruitsappen drinken. Bovendien zijn deze sappen gemakkelijk te maken en hebben ze grote voordelen voor de algehele gezondheid.
2. Stretchen
Het eerste dat je moet doen nadat je klaar bent met trainen is je spieren stretchen. Denk eraan dat de spieren net een zware inspanning hebben doorstaan en dus gespannen zijn. Je moet er dus voor zorgen dat deze spieren zich ontspannen.
De veiligste manier om dit te doen is langzaamaan. Zorg ervoor dat je je op elke spiergroep afzonderlijk concentreert. Vooral die spiergroepen die je net hebt getraind.
Stretchen is de beste manier om de vervelende krampen te vermijden die vaak na een zware training optreden. Dit zal ook helpen om de spieren te ontspannen, zodat het uitrusten gemakkelijker gaat. Ergo, onthoud dat stretchen net zo belangrijk is als de warming-up. Daarom is opwarmen en afkoelen/stretchen belangrijk voor een optimaal herstel.
3. Rust
Er is een mythe dat hoe meer je beweegt, des te meer resultaat je zult behalen. Deze mythe is echter onjuist omdat rust en herstel hand in hand gaan. Daarom heeft het lichaam na de training een goede rustperiode nodig.
Rustperiodes zijn vitale onderdelen van de training om spanningen en blessures in de spieren te voorkomen. Bovendien, als je deze periodes niet respecteert, zul je niet in staat zijn om je prestaties te verbeteren en te genieten van optimale resultaten.
De grootste sportievelingen kunnen zelfs niet één dag wegblijven van de sportschool. Maar om een optimaal herstel te garanderen is dit wel noodzakelijk.
4. Gezond eten
Zoals we al eerder hebben gezegd, is je lichaam na het sporten uitgedroogd. En hetzelfde gebeurt met de voedingsstoffen die het nodig heeft om de inspanning van de training te verwerken. Daarom is het vitaal om voedsel te eten dat rijk is aan deze voedingsstoffen om een optimaal herstel te bereiken.
Als we voor onze inspannende training de beste resultaten willen zien, dan moeten we zorgen dat het lichaam gezonde voeding binnenkrijgt.
De beste manier om dit te doen is door de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen met een hoog proteïne- en koolhydraatgehalte en ervoor te zorgen dat deze in kleine doses worden ingenomen.
Samengevat, een optimaal herstel vereist:
- Hydratatie
- Stretchen
- Voldoende rust
- Gezonde voeding met veel eiwitten en koolhydraten
Deze hier genoemde vier stappen zijn eenvoudig en ze zullen je vervolgens helpen om resultaten van je harde werk te zien.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sánchez Benito, J. L. (2009). Efectos del ejercicio físico y una dieta saludable. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria, 29(1), 46–53. https://doi.org/10.1007/s10995-010-0571-1
- De la Reina, L., Martínez, V., Larkin, T. E., Junta, P. D., Defrantz, A. L., Evans, J., … Soto Morga, Antonio, J. (2003). Manual De Teoría Y Práctica Del Acondicionamiento Físico. Journal of Chemical Information and Modeling (Vol. 1996, p. 190). https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Pérez-Guisado, J. (2008). Rendimiento deportivo: glucógeno muscular y consumo proteico. Apunts. Medicina de l’Esport, 43(159), 142–152. https://doi.org/10.1007/s10672-009-9128-0
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.