Je hersenen trainen om je fysieke prestaties te verbeteren
Kun je je fysieke prestaties verbeteren door je hersenen te trainen? Elke keer als we een beweging maken, komt de uitvoering van die opdracht van de hersenen af.
Als we herhaaldelijk mentale taken uitvoeren en deze geleidelijk aan complexer maken, dan zal het lichaam betere neurale verbindingen vormen. Al met al zal op deze manier de hersenactiviteit verbeteren, wat op zijn beurt weer zal doorwerken in de fysieke prestaties.
Hoe de hersenen versus lichaamstaken werken
Voor en na het uitvoeren van een beweging maken onze hersenen namelijk miljoenen berekeningen. Deze berekeningen zijn gekoppeld aan hun vermogen om de te nemen actie te voorspellen.
Elke keer als we een sportbeweging herhalen, voorzien we onze hersenen en herinneringen van veel informatie. Door dit te doen, kunnen we uiteindelijk onze bewegingen perfectioneren.
De rol van onze zintuigen (zoals het zien of de aanraking) is zeer belangrijk voor dit systeem. Onze ervaring en geschiktheid voor toekomstige herhalingen van dezelfde handeling worden verhoogd door elke:
- Trainingssessie
- Oefening
- Activiteit
De verbinding tussen onze hersenen en de spieren die we gebruiken om opdrachten uit te voeren, komt via een complex netwerk van zenuwen tot stand in de motorische neuronen. Dat vermogen om te bewegen is precies wat ons laat evolueren en ons in staat stelt als een soort te overleven.
Hersentraining om onze fysieke prestaties te verbeteren
Onderzoekers hebben een onderzoek uitgevoerd naar de activiteiten die professionele sporters buiten de sport om doen. De resultaten verklaarden dat degenen die een grotere controle hadden over de cognitieve activiteit bij het lezen, schrijven, studeren of het ontwikkelen van een beroep, degenen waren die de beste resultaten behaalden op hun sportgebied.
Bovendien kregen ze niet alleen een superieure fysieke conditie, maar deden ze ook moeite om positieve dagelijkse emoties te ervaren. Dit hielp hen bijvoorbeeld om met een optimistische mentaliteit te gaan trainen.
Samenvattend kunnen we concluderen dat een atleet die cognitieve vaardigheden samen met motorische vaardigheden ontwikkelt een positieve overdracht ervaart wat betreft de uitvoering van genoemde activiteiten.
Manieren om je hersenen te trainen
Er is een eindeloos aantal activiteiten om ons te helpen dit doel te bereiken. Je kunt een videospel spelen, lezen, schrijven of patronen op een schematische manier onthouden. Het is ook een goed idee om artistieke vaardigheden te ontwikkelen, bijvoorbeeld:
- Beeldende kunst
- Het bouwen van objecten
- Een muziekinstrument leren spelen
Wij raden je aan om hobby’s te vinden die je naast je favoriete sport kunt doen. Je zult zelf de voordelen opmerken als je het beoefent. Natuurlijk is het belangrijk om hierbij geen nieuwe technologieën te gebruiken die het werk voor je doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een GPS.
Je hersenen hoeven geen routes meer te onthouden en het bereidt zich niet voor op het uitvoeren van de mentale processen die het nodig heeft voor die activiteit. Het kan nu volledig vertrouwen op een klein apparaat. Als je je hersenen en mentale processen niet zo veel mogelijk stimuleert, zullen ze uiteindelijk achteruit gaan.
Dubbele taakstelling om je fysieke prestaties te verbeteren
Professionele trainers gebruiken een dubbel opdrachtensysteem bij hun atleten en revalidatiepatiënten. Dit systeem bestaat uit het blootstellen van het individu aan verschillende stimuli die niet direct aan elkaar gerelateerd zijn.
Een goede manier om deze set van mentale vaardigheden te trainen is om de sporter voor een computerscherm te plaatsen waarin een programma willekeurige objecten laat zien. Na afloop van deze activiteit moet het individu de objecten tellen die hij op het beeldscherm te zien kreeg.
Het lastige is dat ze dit moeten doen terwijl ze een kenmerkende oefening moeten doen uit de sport die ze meestal beoefenen. Voetballers moeten bijvoorbeeld proberen een bal met hun voeten te controleren of ze moeten een bal laten stuiteren als ze basketballers zijn.
Dit systeem bleek ideaal voor het verbeteren van hun sportprestaties: daarom maken veel sportprofessionals er tegenwoordig gebruik van.
We kunnen zeggen dat hoe meer externe stimuli onze hersenen kunnen controleren en ernaar handelen of het negeren, hoe groter onze hersenactiviteit zal zijn. Dubbele taakstelling is een geweldige manier om je hersenen te trainen en je fysieke prestaties te verbeteren.
Emotioneel management
Emotioneel management is voor iedereen belangrijk, niet alleen voor atleten. Gemotiveerd aan een activiteit beginnen zal ons helpen om 100 procent van de verwachtingen in te lossen.
Aan de andere kant zal een aarzelende houding bij de activiteit leiden tot een slechte betrokkenheid. De emoties die zich in onze hersenen voordoen worden zichtbaar in onze dagelijkse fysieke prestaties.
Voorbeelden van een gebrek aan emotionele controle
Wanneer een professionele atleet zich laat meeslepen door woede en een agressieve indruk maakt op een tegenstander, resulteert dit in een negatieve impact.
We kunnen dit voorbeeld vertalen naar de gebieden van recreatie en gezondheid. Als een persoon zich door externe stressfactoren laat beïnvloeden, dan zal hij of zij vervolgens niet goed kunnen presteren tijdens het sporten. Het kan zelfs zo zijn dat ze hun trainingssessies gaan overslaan.
Afwisseling is de sleutel tot het verbeteren van je fysieke prestaties
Wat kan een fit lichaam doen als we onze hersenen niet tegelijkertijd trainen? We kunnen ditzelfde principe ook andersom toepassen. Idealiter zouden we moeten proberen om verschillende activiteiten op te nemen die al onze behoeften dekken. Op deze manier hebben we geen tekortkomingen op fysiek en mentaal gebied.
De menselijke fysiologie is dankbaar in dit opzicht: verbeter een klein aspect ervan en je zult zien hoe het ook andere gebieden versterkt. Zoals Aristoteles al zei: “Het geheel is groter dan de som der delen.”
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Giorgia Cona; Annachiara Cavazzana; Antonio Paoli; Giuseppe Marcolin; Alessandro Grainer; Patrizia Silvia Bisiacchi. 2015. It’s a Matter of Mind! Cognitive Functioning Predicts the Athletic Performance in Ultra-Marathon Runners. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0132943
- Bettina Wollesen; Klaus Mattes; Sören Schulz; Laura L. Bischoff; L. Seydell; Jeffrey W. Bell; Serge P. von Duvillard. Effects of Dual-Task Management and Resistance Training on Gait Performance in Older Individuals: A Randomized Controlled Trial. doi: 10.3389/fnagi.2017.00415
- Cristina Sáez. El cerebro y el deporte. https://cristinasaez.files.wordpress.com/2011/07/deporte-y-cerebro.pdf
- William Ramírez Silva. La neurocognición en los procesos de entrenamiento deportivo. Universidad de San Buenaventura. http://viref.udea.edu.co/contenido/publicaciones/memorias_expo/entrenamiento/neurocognicion.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.