Rare dingen die met je lichaam gebeuren tijdens het sporten

Heb je wel eens vreemde verschijnselen in je lichaam opgemerkt tijdens het sporten? We vertellen je over enkele rare dingen waar je vast en zeker wel eens mee te maken hebt gehad.
Rare dingen die met je lichaam gebeuren tijdens het sporten

Laatste update: 21 december, 2019

Ons lichaam is in het dagelijkse gebruik eigenaardiger dan je zou denken. In dit artikel laten we je de raarste dingen zien die tijdens het sporten met je lichaam gebeuren. Blijf dus lezen!

Het menselijk lichaam bestaat uit verschillende organen. Deze zijn gegroepeerd in systemen die elkaar aanvullen en samenwerken om ons in leven te houden. Daarnaast vinden er ook nog elke dag verschillende eigenaardigheden plaats die je misschien niet eens hebt opgemerkt. Vooral tijdens het sporten zal je zulke rare dingen kunnen merken.

De meeste mensen weten alleen maar over de basisaspecten van hoe het lichaam functioneert. Dat is niet erg, maar hoe meer je te weten komt over je lichaam, des te beter zul je ervoor kunnen zorgen.

Er gebeuren regelmatig dingen met ons lichaam die ons bekend voorkomen en waarvan we weten hoe we ze kunnen behandelen. Aan de andere kant zijn er ook gevallen waarin we niet weten wat er gebeurt en we een specialist moeten raadplegen. Het is aan te raden om elke dag iets meer over je lichaam te leren, om je zo zelfverzekerder te voelen.

Wat gebeurt er met mijn lichaam tijdens het sporten?

Bij het trainen van verschillende spieren, organen, gewrichtsbanden, hormonen en nog vele andere onderdelen van het lichaam, beginnen ze hard te werken om de bewegingen te realiseren die nodig zijn voor de processen die we tijdens het sporten uitvoeren.

Welnu, je weet waarschijnlijk wel over de bekende lichaamsprocessen tijdens het sporten:

Er gebeuren bij het trainen echter ook andere dingen die je misschien niet zo snel had verwacht. Hieronder vermelden we de meestvoorkomende.

1. Je wordt intelligenter

Tijdens het sporten zul je niet direct net zo slim zijn als Albert Einstein, maar als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet is er zeker een merkbaar verschil in de manier waarop je hersenen dingen verwerken.

Je hersenen werken efficiënter als gevolg van lichaamsbeweging omdat je bloedtoevoer  wordt verhoogd, waardoor de hersenen veel zuurstof krijgen. Dit zorgt er op zijn plaats weer voor dat jij de informatie die je binnenkrijgt beter kunt opsplitsen en analyseren.

Bovendien verbetert sporten ook nog andere hersenfuncties:

  • je concentratie
  • je coördinatievermogen
  • dat je je omgeving beter in je op kunt nemen en onthouden

2. Je moet naar het toilet

Naar het toilet moeten tijdens het sporten

Het is je vast wel eens overkomen dat je tijdens je training ineens naar het toilet moet. Wat hier aan de hand is, is dat tijdens het sporten je maag-darmorganen worden gestimuleerd. Dat zorgt ervoor dat de afvalverwerking versnelt.

Hoe vaak je naar het toilet zal moeten tijdens de training, wordt beïnvloed door verschillende factoren:

  • Hoe gehydrateerd je bent
  • Wat je die dag hebt gegeten
  • Hoe intensief je training is

Om deze reden is een uitgebalanceerd dieet belangrijk, en is het ook het beste om te proberen niet direct na een maaltijd te sporten.

3. Misselijkheid tijdens het sporten

Misselijkheid komt regelmatig voor bij mensen die net begonnen zijn met sporten of onder sporters die de intensiteit van hun trainingen beginnen te verhogen. De misselijkheid is in principe te wijten aan de toename van de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel en aan sprongen of andere bewegingen die je maag doen schudden.

Deze misselijkheid kan soms zelfs leiden tot braken. Af en toe is het mogelijk dat je moet overgeven als de training erg intens is. Het hoort echter geen gewoonte te worden. Als dit iets is wat jou met regelmaat overkomt, dan is het het beste om een arts te raadplegen.

4. Duizeligheid in rust

Als je bij het sporten het gevoel hebt dat alles om je heen beweegt, als je duizelig bent of sterretjes ziet, dan is dat niet een product van je verbeelding en het betekent ook niet dat er iets mis met je is.

Wat er gebeurt is simpelweg dat de grootte van je hartkamers toeneemt tijdens het trainen. Als je vervolgens abrupt ophoudt en een lange pauze neemt, dan kan de bloedstroom worden verminderd, wat duizeligheid tot gevolg heeft.

Om deze reden moet je nooit heel plotseling stoppen met de training. Als je erg vermoeid raakt en een pauze nodig hebt, verlaag dan geleidelijk de intensiteit van je oefening zodat je ademhaling en hartslag zich kunnen stabiliseren. Ga dan pas zitten om uit te rusten.

5. Geïrriteerde tepels bij het hardlopen

Geïrriteerde tepels tijdens het hardlopen

Dit geldt alleen voor hardlopers. Tijdens marathons of andere langeafstandsroutes kunnen minder ervaren lopers last krijgen van geïrriteerde of zelfs bloedende tepels. Dit is het gevolg van het zout van je zweet dat bij het opdrogen een reactie veroorzaakt. Ook kan de wrijving van de stof van je shirt er een rol in spelen.

Professionele hardlopers gebruiken speciale tepelbeschermers van verschillende merken. Als je echter puur hardloopt als hobby, dan kun je gebruik maken van alternatieven, zoals vaseline of plakband.

Kortom, naar de wc gaan, braken of helderder van geest zijn, zijn allemaal dingen die je lichaam kan ervaren tijdens het sporten. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar in werkelijkheid zijn deze dingen normaler dan ze lijken en heb je er vast wel mee te maken gehad. Zie het niet als iets raars, het is vreemder om niet te weten wat er in je lichaam gebeurt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nanda, B., & Manjunatha, S. (2015). Exercise and Cognitive Functions. In Diet and Exercise in Cognitive Function and Neurological Diseases(pp. 213–223). Wiley Blackwell. https://doi.org/10.1002/9781118840634.ch19
  • Serratosa Fernández, L. (2001). Adaptaciones cardiovasculares del deportista. In 2do. Congreso Virtual de Cardiología Congreso Internacional de Cardiología por Internet. Retrieved from http://www.fac.org.ar/scvc/llave/PDF/serratoe.PDF
  • Urdampilleta Otegui, A., Martínez Sanz, J. M., Julia Sánchez, S., & Álvarez Herms, J. (2013). Protocolo de hidratación antes, durante después de la actividad físico-deportiva. European Journal of Human Movement, ISSN 0214-0071, No. 31, 2013, Págs. 57-76, (31), 57–76.
  • Coggan, A. R. and Coyle, E. F. (1991). Carbohydrate ingestion during prolonged exercise: Effects on metabolism and performance. Exercise and Sports Science Reviews19, 1–40. https://doi.org/10.1249/00003677-199101000-00001
  • Haub, M. D. (2008). Sports Nutrition: Energy Metabolism and Exercise. JAMA299(19), 2330. https://doi.org/10.1001/jama.299.19.2330

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.