Eerste hulp en sport: het belang van tijdig handelen

Weet je hoe belangrijk een tijdige medische interventie bij een sportongeval is? Leer de belangrijkste punten van de eerste hulp kennen.
Eerste hulp en sport: het belang van tijdig handelen

Laatste update: 21 maart, 2020

In de wereld van vandaag kan het begrijpen hoe en eerste hulp kunnen geven ernstige gevolgen in de sportschool voorkomen, of waar de noodsituatie zich dan ook voordoet. In het bijzonder vertellen we hier alles dat je moet weten over eerste hulp en sport.

Welke sport je ook beoefent of soort training je ook doet, je moet je altijd bewust zijn dat ongelukken kunnen gebeuren als gevolg van de bewegingen of de aard van de activiteit zelf. Het risico neemt vooral toe in het geval van buitenactiviteiten.

In het licht van de mogelijke gevaren moet je weten hoe je in bepaalde situaties moet reageren. Al met al moet iedereen weten hoe en in staat zijn om elementaire eerste hulp te verlenen. Dat geldt vooral voor mensen die een of andere rol spelen bij een vorm van lichaamsbeweging, ongeacht of ze op het veld staan of zich op de tribune bevinden.

Tijd: belangrijk bij eerste hulp en sport?

Snel handelen is bij een medisch noodgeval namelijk van het grootste belang. Bij een ongeval of letsel is tijd van fundamenteel belang. Kortom, snel handelen is de sleutel tot het minimaliseren van de gevolgen die uit een ongeval kunnen voortvloeien.

Hartstilstand

Een van de problemen die we het meest vrezen bij een ongeval of ernstige situatie, is een hartstilstandEen hoog percentage van de mensen over de hele wereld sterft namelijk door een hartstilstand.

Eerste hulp bij een hartstilstand

Cardiovasculaire trainingen zijn tegenwoordig erg populair en daarom moet iedereen de basisprincipes van reanimatie kennen. Daarnaast moeten we weten welke stappen we in geval van een noodsituatie moeten nemen.

Om de risico’s op een verslechterende situatie te verminderen, moeten we de keten van overleven kennen. Door de stappen van de keten te volgen, kun je het risico dat het slachtoffer in het geval van een hartfalen loopt namelijk verminderen.

De keten van overleven kent vier schakels. Eerst en vooral moet je voor een positief resultaat elke schakel doorlopen:

  • Activering van het noodoproepsysteem door het bellen van 112 of je lokale alarmnummer
  • Standaard-reanimatie
  • Snelle defibrillatie
  • Geavanceerde life-support

Spaanse studies hebben aangetoond dat tijdige reanimatie door iedereen die de basis kent de overlevingskansen van het slachtoffer bij een hartstilstand kan verbeteren, of zelfs verdrievoudigen.

Kun je het risico op overlijden verminderen door te reageren?

EHBO cursus voor reanimatie

In veel gevallen kan goed toegediende eerste hulp ernstige situaties bij sportgerelateerde ongevallen of verwondingen voorkomen. In het licht daarvan raden wij je aan actie te ondernemen en jezelf voor te bereiden op dergelijke incidenten.

  • Volg een EHBO-cursus. Na afloop van een cursus kun je je ervaring ook gebruiken op je CV.
  • Zorg voor het installeren van halfautomatische AED’s in privé en openbare ruimtes. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen speciale training. Maar ze spelen een belangrijke rol in de tijdspanne voordat er medische hulp arriveert. Tegenwoordig is het gebruik van een halfautomatische AED net zo eenvoudig als het gebruik van elk ander elektronisch apparaat.

Kortom, iedereen moet een basiskennis hebben van eerste hulp. Een snelle reactie kan immers een leven redden. Vergeet niet dat de gezondheid op het spel staat – informeer jezelf voordat het noodlot toeslaat! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cruz Roja (2007) Manual de primeros auxilios. Editado por Pearson Educación.
  • Lago, J. (2018). La enseñanza de los primeros auxilios en educación física: revisión sistemática acerca de los materiales para su implementación.
  • Miró, O., Díaz, N. (2012). Revisión de las iniciativas llevadas a cabo en España para implementar la enseñanza de la reanimación cardiopulmonar básica en las escuelas. An. Sist. Sanit. Navarra. 35(3): 477-486.
  • Palacios, J., Barcala, R., González, F. y Oleagordia. A. (2008). Primeros auxilios y socorrismo acuático. Prevención e intervención. Madrid. Editorial: Paraninfo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.