De meestvoorkomende blessures bij het kunstschaatsen

Het lijdt geen twijfel dat kunstschaatsen één van de meest schitterende sporten is die er bestaan. Het heeft echter ook een zeer hoog risico op blessures.
De meestvoorkomende blessures bij het kunstschaatsen

Laatste update: 01 januari, 2020

Er zijn veelvoorkomende blessures bij het kunstschaatsen. Schaatsers voeren sprongen, pirouettes, rotaties en een serie van schaatselementen uit die kunnen leiden tot ernstige en voor hun welzijn schadelijke blessures.

Het is een sport met een hoge technische moeilijkheidsgraad waarbij je je snel en behendig moet kunnen bewegen. Je hebt er ook een goed gevoel voor ruimte en voldoende uithoudingsvermogen voor nodig.

Daarom moeten de schaatsers voortdurend trainen om in vorm te blijven om zo al deze vaardigheden te kunnen uitvoeren. Hoewel, uitputting door de training en de gevaarlijke manoeuvres kunnen leiden tot:

  • Stijfheid
  • Blessures
  • Verwondingen

Mede in verband hiermee is het belangrijk dat de schaatsers voorzichtig en bewust zijn van enig ongemak en er alles aan doen om blessures te voorkomen. Vervolgens laten we je de meest voorkomende blessures bij het kunstschaatsen zien.

Veelvoorkomende blessures bij het kunstschaatsen

1. Enkelverstuikingen en -breuken

Het schaatsen, de sprongen, het gewicht en de druk die op de enkels wordt uitgeoefend, maken de schaatsers gevoelig voor verstuikingen en breuken. Schaatsblessures in de enkel die veroorzaakt worden door stress, kunnen ook schade aan de achterste- en voorste scheenbeenspier omvatten.

Daarnaast zijn deze aandoeningen voor atleten zeer vervelend, omdat ze hun prestaties op de ijsbaan rechtstreeks beïnvloeden. Een ernstige enkelblessure kan zelfs schadelijk zijn voor de verdere sportcarrière van een atleet.

Vallen bij het kunstschaatsen

2. Knieblessures zijn één van de meestvoorkomende blessures bij kunstschaatsen.

Knieblessures kunnen optreden na een val door uitputting van de spieren of fouten tijdens het uitvoeren van een bepaalde techniek. Een val resulteert meestal in kleine verwondingen die de schaatser een pijnlijke knie en blauwe plekken bezorgen.

Een sterke klap kan de knieschijf zelfs ernstig beschadigen of zelfs ontwrichten. Indien dit niet met fysiotherapie gecorrigeerd wordt kan een verkeerde uitlijning van de knieschijf toenemende schade aan de knie en het kraakbeen veroorzaken. Deze zorgen er namelijk voor dat de knieschijf stabiel blijft.

De knieën kunnen ook letsel oplopen door de torsiekracht die sprongen of rotaties genereren. Over het algemeen gaat het bij dergelijke blessures om de banden die het kniegewricht in de correcte positie houden.

3. Veelvoorkomende blessures bij kunstschaatsen: tendinitis

De schaatsen beschermen de voeten van een schaatser omdat ze speciaal hiervoor ontworpen zijn. Het herhaaldelijk kracht uitoefenen bij elke stap kan echter een peesontsteking veroorzaken.

Een peesontsteking kan onder andere voorkomen in de:

  • Achillespees
  • Enkel
  • In het onderste deel van de voet

Schaatsers moeten daarom de juiste schoenen dragen en letten op het welzijn van hun voeten.

4. Blessures aan de handen en polsen

Bij een val of glijpartij zorgt ons directe instinct ervoor dat we onze armen strekken om onszelf te beschermen. Dit is goed, want het dient om het gezicht te beschermen. Toch kan het ook ernstige blessures aan de handen of polsen veroorzaken als gevolg van de kracht van de impact.

5. Hoofdwonden

Bij evenwichts- of controleverlies zijn hoofdletsels een veelvoorkomend en ook ernstig gevolg. Het oppervlak van het ijs is erg gevaarlijk, er is namelijk geen sprake van enige schokdemping. Deze schaatsblessures kunnen een hersenschudding veroorzaken of andere traumatische gevolgen hebben.

Blessurepreventie

Sprongen horen bij het kunstschaatsen.

Bij het kunstschaatsen moet je er alles aan doen om een blessure te voorkomen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het problemen kan veroorzaken op spierniveau waardoor vervolgens de voortzetting van de carrière van een schaatser in gevaar kan komen.

Daarom zijn er een aantal maatregelen die in de praktijk moeten worden gebracht om schade te voorkomen:

  • Altijd een goede warming-up doen voordat je de ijsbaan betreedt.
  • Zorg ervoor dat je over de fysieke mogelijkheden en alle vaardigheden beschikt om de verschillende manoeuvres en sprongen uit te voeren.
  • Draag de juiste kleding voor het schaatsen: geen sieraden, vermijd losse kleding, doe je haar in een staart en draag schaatsen in de juiste maat.
  • Train indien mogelijk niet als je uitgeput of geblesseerd bent. Dit kan je fysieke en mentale toestand verslechteren en je prestaties beïnvloeden.
  • Zorg dat je een EHBO-doos bij de hand hebt met de basisbenodigdheden voor het behandelen van wonden, zoals kleefverbanden, alcohol, watten, oogdruppels, zalf tegen blauwe plekken, spiergel, enz.
  • Raadpleeg een specialist als je pijn of ongemak ervaart, of als je een blessure vermoedt. Vermijd in alle gevallen zelfmedicatie.

Kortom, schaatsen is een complete sport die om doorzettingsvermogen vraagt, maar die daarnaast ook delicaat en elegant is. Daarom is het nodig dat de bewegingen en manoeuvres nauwgezet uitgevoerd worden, aangezien het oplopen van één van de bovengenoemde blessures helemaal niet handig zou zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Campanelli, V., Piscitelli, F., Verardi, L., Maillard, P., & Sbarbati, A. (2015). Lower Extremity Overuse Conditions Affecting Figure Skaters During Daily Training. Orthopaedic Journal of Sports Medicine3(7).
  • Okamura, S., Wada, N., Tazawa, M., Sohmiya, M., Ibe, Y., Shimizu, T., … Shirakura, K. (2014). Injuries and disorders among young ice skaters : relationship with generalized joint laxity and tightness. Open Access Journal of Sports Medicine, 191–195.
  • Porter, E. B., Young, C. C., Niedfeldt, M. W., & Gottschlich, L. M. (2007). Sport-Specific Injuries and Medical Problems of Figure Skaters. WMJ : Official Publication of the State Medical Society of Wisconsin106(6), 330–334. Retrieved from papers://6c494451-ee6e-4dd0-9f2c-10e1a6a49c65/Paper/p50
  • Ferrara, C. M., & Hollingsworth, E. (2007). Physical characteristics and incidence of injuries in adult figure skaters. International Journal of Sports Physiology and Performance2(3), 282–291. https://doi.org/10.1123/ijspp.2.3.282
  • Porter, E. B. (2013). Common injuries and medical problems in singles figure skaters. Current Sports Medicine Reports12(5), 318–320. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e3182a4b94e

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.