Logo image
Logo image

Veelvoorkomende fouten tijdens de training

4 minuten
Wanneer de meeste mensen trainen, en vooral als ze het niet regelmatig doen of niemand hebben die hen op weg helpt, maken ze meestal een aantal veelvoorkomende fouten die hen op de korte en middellange termijn ongemak en blessures opleveren.
Veelvoorkomende fouten tijdens de training
Laatste update: 06 januari, 2019

In dit artikel vertellen we je wat deze veelvoorkomende fouten tijdens de training zijn en hoe je ze kunt voorkomen.

Trainen lijkt misschien eenvoudig, maar als je eraan begint besef je wellicht dat er van eenvoud niet altijd sprake is. Er worden veel fouten gemaakt tijdens het trainen, maar je kunt ze vermijden door enkele eenvoudige tips op te volgen.

Veelvoorkomende fouten tijdens de training

Geen warming-up doen

Zonder warming-up aan een trainingsroutine beginnen is de belangrijkste van de veelvoorkomende fouten tijdens de training die mensen maken. Ook is het één van de belangrijkste oorzaken van blessures.

Begin niet aan een intense beweging zonder je spieren er eerst op voor te bereiden. Daarmee breng je in wezen je spier in een staat van shock. De spier weet misschien niet hoe hij moet reageren en kan daardoor gemakkelijk inscheuren.

Some figure
De warming-up is belangrijk, net zo of nog meer dan stretchen. Het is een manier om de spieren en pezen in je lichaam geleidelijk voor te bereiden op de intense oefeningen die je gaat doen.

Geen geschikte kleding of schoeisel dragen

Wanneer je sportkleding of schoeisel gaat kopen, kies je meestal die spullen die je leuk vindt of waarvan je denkt dat ze passen.

Hoewel je nog steeds modieus kunt zijn en leuke sportkleding kunt dragen, moet je proberen om meer na te denken over wat je precies nodig hebt voor het soort lichaamsbeweging dat je gaat doen.

  • Het is beter om aan de praktische kant te denken, dan na te denken over welke kleuren en stijlen er het beste uitzien.
  • Bijvoorbeeld, niet alle gympen zijn geschikt voor alle soorten sporten, niet alle sportbroeken zijn geschikt voor alle oefeningen.
  • Je kunt het aan je trainers vragen, op het internet zoeken en goed onderzoeken wat voor soort schoenen en sportkleding je nodig hebt.

De bedoeling hiervan is niet alleen het comfort, maar ook om blessures te voorkomen.

Some figure

Niet hydrateren

Minstens twee liter water drinken per dag is nodig voor je lichaam, maar je moet zeker ook veel water drinken terwijl je traint. Je zweet bevat afvalstoffen en vocht die tijdens het sporten uit je lichaam verdwenen zijn en dat vocht moet aangevuld worden.

Sommige mensen geloven dat het drinken van water tijdens het sporten slecht is, maar dat is een mythe. Het lichaam moet in een optimale conditie blijven tijdens het trainen en één van de manieren waarop je dit doet is door aan te vullen wat je kwijtraakt, het vocht inbegrepen.

Dezelfde routine keer op keer herhalen

Je lichaam raakt gewend aan bepaalde oefeningen. Als je ze dus keer op keer herhaalt leveren ze uiteindelijk geen resultaten meer op.

Om deze fout niet te maken moet je voor elke dag dat je naar de sportschool gaat een andere trainingsroutine samenstellen of een trainer vragen om je te helpen.

Het is niet moeilijk om een routine te maken. Deze moet bestaan uit:

  • 10 minuten warming-up
  • 25 – 30 training
  • 15 – 20 minuten cooling-down
  • 5 minuten stretchen

Tijdens de kern van de training kun je de ene dag aan je benen werken en de volgende dag aan je armen. Op een andere dag werk je aan je buikspieren of je kunt zelfs naar een groepsles gaan…. Het belangrijkste is om je lichaam niet aan slechts één routine te laten wennen.

Te veel gewicht heffen

Wanneer mensen besluiten om via gewichtheffen hun lichaam te verstevigen, maken ze vaak de fout door te denken dat hoe meer gewicht ze tillen, hoe beter het is. Dit zal echter alleen maar leiden tot blessures.

Je lichaam geeft aan welk gewicht het aankan. Maak je geen zorgen als je in het begin niet te veel kunt tillen. Naarmate je langer traint, zul je zien dat je meer kunt tillen.

Some figure

Eén manier om bij de apparaten in de sportschool geleidelijk aan gewicht toe te voegen, is om minder herhalingen te doen terwijl je gewicht toevoegt. Bijvoorbeeld als je met de abductor machine normaal gesproken 35 kilo optilt en vijftien herhalingen doet bouw het dan als volgt op:

  • 2,5 kilo erbij en doe twaalf herhalingen.
  • 5 kilo eraf en tien herhalingen.
  • 7,5 kilo en acht herhalingen.
  • et cetera.

Geen cooling-down

Nog één van de meest voorkomende fouten die tijdens het sporten worden gemaakt, is geen cooling-down doen. Wanneer je een zware trainingsroutine hebt doorlopen, moet je lichaam zichzelf weer in de normale staat terugbrengen en dan met name je hartslag.

De meeste mensen geloven dat de beste manier om een cooling-down te doen het gebruiken van een cardiotoestel is. Gebruik het cardiotoestel ongeveer 15-20 minuten, maar in een langzamer tempo dan wanneer je voluit gaat.

Niet stretchen

Veel mensen vergeten ook om te stretchen. Al met al is dit de grootste van de veelvoorkomende fouten tijdens de training die je kunt maken. De sportschool verlaten zonder te stretchen kan voor een ernstige blessure zorgen.

Waarom? Je spieren komen onder spanning te staan als je traint. Daarom kan zelfs een kleine, verkeerde beweging op weg naar huis tot een spierscheuring leiden.

Daarnaast is het belangrijk om je lichaam de kans te geven om de afvalstoffen die tijdens de training zijn ontstaan af te voeren. Dit doe je door rustig te bewegen zonder kracht te zetten.

Vergeet niet deze tips  op te volgen, zo voorkom je niet alleen blessures. Je vermijdt ook de veelvoorkomende fouten tijdens de training. Maak je trainingsroutine zo effectief mogelijk voor je lichaam. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.